Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci napovedal, da bo za potrditev koronavirusne okužbe od torka dovolj pozitiven izvid hitrega antigenskega testa. Na PCR-testiranje pa bo mogoče oditi le še z napotilom zdravnika.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Novi protokol bo od torka naprej takšen:

Vsi, ki imajo znake ali nimajo znakov okužbe dihal, gredo najprej k pooblaščenemu izvajalcu HAG-testov. Če je izvid tega testa pozitiven, gre za potrjeno okužbo s covidom-19. Potrebna je izolacija in dobijo slovensko digitalno covidno potrdilo po preboleli okužbi.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Če je izvid HAG-testa negativen in je oseba brez znakov okužbe, se razume, da nima covida-19. Če je izvid HAG-testa negativen, oseba pa ima znake okužbe dihal, potem se za 72 ur samoizolira kot pri drugih respiratornih okužbah. Če po tem času znaki okužbe niso več prisotni, se obravnava glede covid-19 konča in se šteje, da je bil izvid testa negativen in da covida-19 ni bilo. Če pa so po 72 urah še vedno prisotni simptomi, se znova opravi HAG-test pri izvajalcu in v primeru negativnega izida se razume, kot da oseba covida-19 nima, a se predlaga pregled pri izbranem zdravniku. Če ta HAG-test da pozitiven izvid, je jasno, da gre za covid-19 in je treba ravnati enako, kot če bi bil izvid testa pozitiven že na začetku.

Kdaj na PCR-test?

Na PCR-testiranje je treba oditi, kadar to presodi zdravnik, ki obravnava bolnika, pravi minister. V to skupino spadajo kronični bolniki, nosečnice, imunokompromitirani ljudje in otroci, ki imajo povečano tveganje za tvegan potek bolezni. PCR-test se lahko izvaja tudi samoplačniško, sicer pa je ta metoda rezervirana za zdravnike, ki potrebujejo izvid za obravnavo bolnika.

Ukrep je začasen

"Naši laboratoriji so z reorganizacijo in zadnjimi močmi zmogli zagotoviti vse PCR-rezultate. Ukrepe bomo zdaj prilagodili, da bomo z virusom lažje živeli, zaščitili zdravstveni sistem, zaposlene v zdravstvu pred izgorelostjo, zagotovili preprosto dostopnost prebivalcev do testov in načrtno porabo sredstev. V tem trenutku, ko je med ljudmi velika razširjenost obolevnosti, je sprememba protokola smiselna, a je to začasen ukrep. Ko se bo virus v populaciji zmanjšal, bo to terjalo nove spremembe," je napovedal Poklukar.

S temi spremembami po njegovih besedah sledijo priporočilom stroke. Države, ki za priznavanje okužbe priznavajo hitri antigenski test, in ne samo PCR-testiranja, so tudi Španija, Švedska, Danska, Finska, Hrvaška, Ciper, Češka, Norveška, Italija, Litva, Madžarska. Podoben protokol naj bi pripravljali tudi Nemčija in Avstrija.

Razmere v bolnišnicah budno spremljamo, vrh okužb se nam vse bolj izrisuje, kaže se tudi slika, kaj bo omikron prinesel v bolnišnicah. Kaže, da se virus le spreminja v nekaj, kar bomo lahko obvladali s prijaznejšimi pristopi. Ne želim navajati, da bomo ukrepe sproščali, ampak da jih bomo prilagajali in da bomo z njimi lažje živeli. Prilagajati se bomo začeli temu, da virus postopno postaja endemičen. Skupaj s strokovnjaki dnevno pretresamo ukrepe, kako iziti iz primeža virusa v družbo, kot smo jo živeli pred epidemijo.

Minister Janez Poklukar

Slovensko covidno potrdilo

S 1. februarjem uvajajo tudi slovensko covidno potrdilo za izvid hitrega antigenskega testa, ki je pozitiven. Pomembna razlika je pri tem, da evropsko covidno potrdilo začne veljati 11. dan po potrditvi okužbe s PCR-testom, slovensko covidno potrdilo pa lahko že sedmi dan za osebe, ki so izolacije skrajšale z negativnim hitrim antigenskim testom. Potrdilo velja le za slovensko ozemlje.

Veljavnost tega potrdila bo 180 dni kot pri evropskem potrdilu. Imelo bo QR-kodo, ki jo bodo preverjali z isto aplikacijo kot evropsko covidno potrdilo, a velja – kot rečeno – le v Sloveniji. Z njim torej za zdaj ni mogoče prehajati v druge države.

A minister pričakuje, da bo tudi EU uvedel možnost izdaje potrdil na podlagi HAG-testov po vsej Evropi. "Računamo, da bo večina teh potrdil lahko pozneje izdana kot evropsko potrdilo o prebolevnosti," je dodal. Ker pa pravila na evropski ravni še niso določena in ni jasno, od kdaj se bodo takšna potrdila izdajala, zagotovila ne more podati, prav tako ne, koliko potrdil se bo lahko pretvorilo na ta način.

Novi tipi zaščitnih mask

S spremembo odloka je sicer vlada natančneje določila tudi tipe zaščitnih mask, in sicer, kot so navedli, na podlagi priporočila strokovne skupine iz 24. januarja. Tako je v zaprtih javnih prostorih, kot tudi na odprtih javnih krajih oz. prostorih, če ni mogoče zagotoviti ustrezne medosebne razdalje, obvezna uporaba kirurške maske tipa II ali IIR, maske tipa FFP2 ali maske tipa FFP3. Doslej je odlok določal uporabo kirurške maske ali maske tipa FFP2.

Sorodna novica Spremenjena veljavnost PCT-potrdil

Novo sporočanje zasedenosti bolniških postelj

Minister za zdravje je poudaril tudi, da je različica omikron znova mobilizirala bolnišnice. Število bolnikov se povečuje, a veliko jih ima covid kot pridruženo bolezen in so v bolnišnici zaradi svoje osnovne bolezni. Zato se bo spremenilo tudi sporočanje stanja zasedenosti bolniških postelj.

Trenutno je hospitaliziranih 818 bolnikov s covidom-19, kar je 165 več kot prejšnji ponedeljek. Intenzivno nego potrebuje 138 bolnikov. Od skupnega števila hospitaliziranih je na navadnem covidnem oddelku 394 hospitaliziranih zaradi covida in 286 s covidom kot pridruženo boleznijo. V enotah intenzivne terapije pa je bilo 119 hospitaliziranih zaradi covida in 19 s pridruženim covidom, je naštel minister.

Zaradi povečanja števila bolnikov so konec prejšnjega tedna na novo aktivirali Splošno bolnišnico Trbovlje, tako je trenutno aktiviranih 13 covidnih bolnišnic. Najmlajši bolnik na navadnem covidnem oddelku ima 21 let, na intenzivni negi pa 32 let.

Sorodna novica "Dela, ki naj bi ga zdravnik in medicinska sestra opravila v osmih urah, je za 16 ur"

Naraščanje števila aktivno okuženih

V nedeljo so med 11.067 PCR-testi potrdili 8575 okužb z novim koronavirusom. To je dobrih 77 odstotkov izvedenih testov.

V Sloveniji je po oceni NIJZ-ja trenutno aktivnih 172.380 okužb. To je 3640 več kot dan prej.

Največ okužb na posamezen dan so do zdaj potrdili v torek, in sicer 17.491. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 14.055, je v primerjavi s predhodnim dnem višje za 30. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 8179, kar je 174 več kot dan prej.

V nedeljo je umrlo devet bolnikov s covidom-19.

V nedeljo so opravili tudi 53.059 hitrih antigenskih testov. Po do zdaj znanih podatkih je sicer lažno pozitivnih približno pet odstotkov hitrih antigenskih testov.  Foto: BoBo
V nedeljo so opravili tudi 53.059 hitrih antigenskih testov. Po do zdaj znanih podatkih je sicer lažno pozitivnih približno pet odstotkov hitrih antigenskih testov. Foto: BoBo

Nova okužba s koronavirusom priznana po 45 dneh

Epidemija se torej še ne umirja. S 1. februarjem pa začenjajo veljati tudi nova pravila o veljavnosti evropskega covidnega potrdila. Hkrati bo začela veljati skrajšana doba za priznanje ponovne okužbe s koronavirusom. Do zdaj je bila ta doba 90 dni od prvega do drugega pozitivnega izvida PCR-testa, zdaj bo ta doba 45 dni. "Ugotavljamo, da so ponovne okužbe mogoče že prej," je pojasnila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

Izjeme pri karantenah:


- cepljeni s poživitvenim odmerkom,
- preboleli, ki so imeli pozitivni izvid PCR-testa pred največ 45 dnevi,
- cepljeni prebolevniki,
- zaposleni v zdravstvu, sociali ter vzgoji in izobraževanju, ki se morajo po tveganem stiku vsakodnevno sedem dni testirati s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje pri delodajalcu ali HAG-testi pri zunanjih izvajalcih, ob tem morajo na delu nositi zaščitne maske FFP2,
- učenci, dijaki in študenti, ki so v stiku z okuženim pri pouku, se pa morajo nato sedem dni samotestirati v šoli. V karanteno gredo, ko je v oddelku 30 % ali več okuženih v 14 dneh. To velja tudi za vrtce.

Spreminjajo se pravila o testiranju na novi koronavirus