Dodatno se je poslabšala likvidnosti bolnišnic zaradi odpravljanja plačnih nesorazmerij, ki so ga bili javni zavodi dolžni izplačati do konca januarja. Foto: BoBo
Dodatno se je poslabšala likvidnosti bolnišnic zaradi odpravljanja plačnih nesorazmerij, ki so ga bili javni zavodi dolžni izplačati do konca januarja. Foto: BoBo

Vsem izvajalcem zdravstvenih storitev bodo izplačali prvi del februarskega avansa v znesku 59 milijonov evrov in šestim splošnim bolnišnicam istočasno še tretji del februarskega avansa, kar bo znašalo 2,8 milijona evrov. Ta denar bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije nakazal 10. februarja namesto 27. februarja.

"Gre za sredstva, ki bi jih bolnišnice tako ali tako dobile v februarju, samo tokrat dovolj zgodaj, da bodo februar lažje likvidnostno speljale," je pojasnila predsednica upravnega odbora Lučka Bohm. Likvidnostne težave so v teh bolnišnicah nastale predvsem zaradi drugega obroka poračuna tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij.

O predčasnem izplačilu avansa so se na ponedeljkovem sestanku dogovorili ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, generalni direktor ZZZS-ja Samo Fakin in direktor združenja zdravstvenih zavodov Metod Mezek.

Imajo tudi dodatna sredstva
Ker se slišijo opozorila, da ta denar ne bo dovolj za premostitev vseh težav, pa na zavodu napovedujejo še dodatna sredstva, ki bodo na voljo v tem letu.

Bolnišnice bodo v naslednjih tednih prejele dodatna sredstva iz končnega letnega obračuna za leto 2014, aneksa številka dve k splošnemu dogovoru za leto 2014 ter splošnega dogovora za letos.

"Tako imajo omenjene bolnišnice - pa tudi vse preostale bolnišnice - v letu 2015 priložnost, da z dodatnimi sredstvi, ki jih bodo prejele za skrajšanje čakalnih dob in zmanjšanje razlik med realiziranim in plačanim programom zdravstvenih storitev, izboljšajo izrabo kadrovskih, opremskih in prostorskih virov ter optimizirajo lastne stroške ter na ta način uravnotežijo svoje tekoče finančno poslovanje," izpostavljajo na ZZZS-ju.