Dolgoletne finančne težave Splošne bolnišnice Izola je otežilo še izplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij. Foto: BoBo
Dolgoletne finančne težave Splošne bolnišnice Izola je otežilo še izplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij. Foto: BoBo
ZZZS
Zavod bo nekaterim bolnišnicam 10. februarja predčasno izplačal tretji del mesečnega avansa za februar. Foto: BoBo
Težave izolske bolnice niso osamljene
Stavke v Izoli, kot kaže, ne bo

Dolgoletne finančne težave Splošne bolnišnice Izola je otežilo še izplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij. Prišla je do točke, ko bi zaradi nelikvidnosti januarske plače morala izplačati v dveh delih, in sicer 10. februarja ter 27. februarja. Položaj naj bi se marca ponovil. Zakon o delovnih razmerjih določa, da je treba plačo izplačati najpozneje 18. v mesecu. Sedem sindikatov je od vodstva zahtevalo zagotovilo, da bodo plače nakazane v zakonitem roku, ter odziv pričakovalo do 31. januarja, v nasprotnem primeru so napovedovali stavko.

A so se medtem na sestanku ministrice za zdravje, direktorja ZZZS-ja in direktorja združenja zdravstvenih zavodov odločili, da bo zavod nekaterim bolnišnicam 10. februarja predčasno izplačal tretji del mesečnega avansa za februar. Poleg izolske bolnišnice, kjer so se znašli v najhujših težavah, bodo obveznosti do zaposlenih iz naslova plač poravnale še bolnišnice Ptuj, Jesenice, Topolšica, Brežice in Slovenj Gradec.

V sindikatu ne zaupajo obljubam
Sindikati stavke kljub temu še niso preklicali - V Fidesu se bodo o nadaljnjih korakih odločili po prejemu uradnega dopisa, je pojasnila vodja izolskega stavkovnega odbora Andreja Smajila: "Šele po tistem, ko dobimo uradni dopis, bomo sporočili, kaj in kako naprej." Tudi v sindikatu delavcev zdravstva in socialnega skrbstva so prav tako zadržani, saj so jim (tako sindikatom kot delavcem) v preteklosti prevečkrat dajali obljube, je povedal Damjan Volf iz Konfederacije sindikatov 90. "Verjeli bomo in tudi potem prekinili vse naše stavkovne aktivnosti šele takrat, ko bo prišel denar na tekoče račune zaposlenih," je dejal.

Na stavko se bodo tako vseeno pripravili, a bodo aktivnosti, če bodo plače izplačane, prekinili. Obenem pa Volf opozarja, da je ne glede na morebitno pravočasno izplačilo januarskih plač zadeve reševati sistemsko.

Medicinske sestre v UKC-ju nezadovoljne
V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana pa je potekal izredni sestanek Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, na katerem so govorili o preobremenjenosti medicinskih sester, kadrovski podhranjenosti in problemu neplačevanja nadur oz. opravljenega dela v zavodu.

Težave izolske bolnice niso osamljene
Stavke v Izoli, kot kaže, ne bo