Ministrstvo je ZZZS-ju le omogočilo najem likvidnostnega posojila. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo je ZZZS-ju le omogočilo najem likvidnostnega posojila. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo za finance je ZZZS-ju omogočilo ustrezno zadolževanje pri državni zakladnici, o čemer so se dogovorili na sestanku pri ministru za zdravje v četrtek. Dogovor je omogočil nakazilo potrebnih 59,1 milijona evrov, so sporočili iz ZZZS-ja.

Preveč nakazano zahtevajo nazaj
Kot je znano, je še v četrtek kazalo, da zdravstveni delavci plač za oktober ne bodo prejeli na predviden dan, saj je ministrstvo za finance zaradi dolga Dursu zablokiralo likvidnostno posojilo, ki ga vsakokrat najame ZZZS. Durs je namreč, domnevno zaradi napake v sistemu, zavodu v zadnjih osmih mesecih nakazal za 37,6 milijona preveč sredstev in zdaj zahteval, da jih zavod vrne.

Z zavoda so nato sporočili, da sredstev pred mnenjem Računskega sodišča ne bodo vračali, ministrstvo pa je likvidnostno posojilo blokiralo.

V četrtek so se zato pri ministru za zdravje Tomažu Gantarju sestali predstavniki ZZZS-ja in ministrstva in se dogovorili, da bo zavod preveč nakazana sredstva vrnil. Vrnitev sredstev je sicer odvisna od Računskega sodišča. Če bo ugotovilo nepravilnosti v izračunih Dursa, bo ZZZS ustrezen znesek vrnil do konca leta.