V DeSUS-u menijo, da je predlog zakona o lekarniški dejavnosti slabo pripravljen in v nekaterih rešitvah celo ustavno sporen. Foto: Reuters
V DeSUS-u menijo, da je predlog zakona o lekarniški dejavnosti slabo pripravljen in v nekaterih rešitvah celo ustavno sporen. Foto: Reuters

Po mnenju poslanca DeSUS-a in nekdanjega ministra za zdravje Tomaža Gantarja je predlog zakona slabo pripravljen, saj je že zdaj vloženih 80 dopolnil, v pripravi pa so nova. Večina koalicije sicer meni, da je mogoče predlog zakona z dodatnimi dopolnili popraviti, a Gantar meni, da bi si morala ministrica vzeti več časa za pripravo predloga.

Po mnenju Gantarja dopolnila niso prava pot k izboljšanju zakona, ki je po njegovem mnenju v določenih delih tudi ustavno sporen. Gantar je sicer poudaril, da se tudi v koaliciji strinjajo s pomisleki DeSUS-a, a vztrajajo pri nadaljnji obravnavi zaradi "želje po enotnem nastopanju".

Ministrica: Pomisleki se nanašajo na druge zakone
Ministrica za zdravje je bila po koalicijskem usklajevanju sicer razmeroma optimistična glede podpore koalicije. Po njenem mnenju se večina pomislekov nanaša na druge zakone. Tak je po njenem mnenju tudi očitek, da zakon premalo natančno definira financiranje lekarniške dejavnosti, saj to spada v področje drugega zakona.

Je pa bilo po njenem mnenju treba s predlogom poseči tudi v drugo zakonodajo, saj nimamo sistemskega zakona o javnih zavodih, zato skuša predlog zakona o lekarniški dejavnosti preprečiti, da bi se presežek iz zdravstvene dejavnosti prelil v druge aktivnosti občin, kjer bi se porabili v druge namene.