Foto: Cirila Sever
Foto: Cirila Sever

Vlada je junija zaradi slabega poslovanja zamenjala člane sveta tudi v murskosoboški bolnišnici, ki je imela v prvih petih mesecih 1,5 milijona evrov izgube in za skoraj šest milijonov evrov zapadlih obveznosti. To je bilo za Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana največ med slovenskimi bolnišnicami. Kot je takrat povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, bodo z zamenjavo v svetih zavodov najprej poskušali stabilizirati stanje, nato pa zagotoviti pozitivno poslovanje ob koncu leta.

Svet bolnišnice je na ponedeljkovi seji obravnaval poslovno poročilo in načrt sanacije z realizacijo ukrepov bolnišnice za obdobje desetih mesecev letos ter oceno poslovanja do konca tega leta. Kot so zapisali v sporočilu, je potrdil najem dolgoročnega posojila in postopek za izbiro notranje revizije ter načrt notranje revizije za prihodnje leto. Vodstvo mu je predstavilo tudi stanje čakalnih dob ter izhodišča in časovnico priprave strategije bolnišnice za obdobje od leta 2023 do 2030.

Grabar želi kot zdravnik nadaljevati svoje delo v bolnišnici

Grabar se je v odzivu zahvalil svetu zavoda za razumevanje, potem ko je po 23 letih delovanja v vodstvu bolnišnice zaprosil za predčasno končanje mandata. Vlogo direktorja je sicer prevzel marca lani, ko je nadomestil Bojana Korošca. Strokovno delo želi kot zdravnik nadaljevati v soboški bolnišnici, preostali člani vodstva pa ostajajo na svojih funkcijah.

Čeprav bolnišnica posluje negativno, Grabar ocenjuje, da je dobro vodena, in verjame, da bodo trenutne finančne težave uspešno rešene, kar da nakazujejo rezultati zadnjih dveh mesecev. Kljub temu je vodenje prepustil novim sodelavcem, odločitev o predčasnem končanju mandata pa je zorela predvsem od poletja, ko je vodenje postajalo vse zahtevnejše, po drugi strani pa tudi zaradi osebnih zdravstvenih težav, ki jih sicer ne postavlja v ospredje, je dodal.

Prekinitev mandata je predlagal že prej, a za to ni bilo posluha, je pojasnil direktor. Pritiske zanika in tudi zaradi neuspešnega medletnega poslovanja ga, kot je poudaril, ni nihče postavljal pred dejstvo. Navsezadnje pa se je poslovanje v zadnjih dveh mesecih obrnilo navzgor, čeprav celoletno verjetno ne bo pozitivno, bo izguba manjša, kot je sprva kazalo, je še zapisal Grabar.