Postelje na otroški kirurgiji Pediatrične klinike. Foto: BoBo/Tina Kosec
Postelje na otroški kirurgiji Pediatrične klinike. Foto: BoBo/Tina Kosec

Srčni kirurg Roman Gebauer je tako po zadnjih informacijah še pripravljen sodelovati z UKC-jem Ljubljana, je za Delo povedal v. d. strokovnega direktorja UKC-ja Gregor Norčič, ki verjame, da bo program otroške srčne kirurgije kot doslej nemoteno deloval tudi v prihodnje. Po njegovih besedah ni šlo za prekinitev sodelovanja, ampak morda za napačno razumevanje, za komunikacijski zaplet.

"Zagotovilo vseh, ki so skrbeli za otroško srčno kirurgijo, je, da bodo enako in pod enakimi pogoji delali tudi naprej. Zaveza vseh nas, torej tudi vodstva bolnišnice, pa je, da poskusimo dejavnost še optimizirati. Pripravljeni smo, nenehno iščemo izboljšave," je za časopis Delo povedal v. d. strokovnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Norčič.

Ob tem je potrdil, da bi lahko v UKC-ju Ljubljana začrtali center za zdravljenje prirojenih srčnih napak, ki je bil nekoč že vzpostavljen, ni pa zaživel.

Strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike Marko Pokorn je marca po prekinitvi sodelovanja s češkim srčnim kirurgom Gebauerjem sicer zatrdil, da lahko v UKC-ju Ljubljana popolnoma normalno obravnavajo otroke tako s prirojenimi kot pridobljenimi boleznimi srca.

V zdravljenju otrok sodeluje kirurška ekipa z dvema kompetentnima otroškima srčnima kirurgoma, to sta Miha Weiss in Igor Šehić. Trenutno so popolnoma sposobni oskrbeti več kot 90 odstotkov primerov otrok s prirojenimi srčnimi napakami, je takrat povedal strokovni direktor kirurške klinike Ivan Kneževič.