Prehladna obolenja in gripa so letos na pohodu prej kot običajno. Foto: Pixabay
Prehladna obolenja in gripa so letos na pohodu prej kot običajno. Foto: Pixabay

Tudi v enotah intenzivne terapije bo čas trajanja obiskov skrajšan, število oseb pa je omejeno na eno zdravo osebo. Če je hospitaliziran otrok, ima pravico bivanja ob njem le eden izmed staršev ali uradni skrbnik, porodnice pa lahko obiščejo partnerji. Vsi obiskovalci morajo biti zdravi, so ob tem opozorili v UKC-ju Ljubljana.

Če ste naročeni in bolni ...
Zdravi morajo biti tudi bolniki, ki so naročeni na elektivne posege. Če zbolijo, jih v UKC-ju Ljubljana prosijo, da v tem primeru obvestijo oddelek, kjer bi morali biti sprejeti.

V zadnjih dneh se v UKC-ju Ljubljana povečuje število bolnikov z okužbami dihal in obolelih z gripo. Povečal se je tudi priliv bolnikov na internistični prvi pomoči interne klinike, zato jim zmanjkuje tudi postelj. Zagotavljajo, da se proti gripi najučinkoviteje zaščitimo s cepljenjem, zato vsem, ki se še niso cepili, svetujejo, da to storijo.

Omejitev tudi v Mariboru in drugje po državi
Obiske so zaradi povečanega števila virusnih obolenj dihal v četrtek na vseh oddelkih omejili tudi v UKC-ju Maribor. Do preklica bo mogoč obisk le ene zdrave odrasle osebe pri bolniku. Osebe s prehladnimi ali drugimi nalezljivimi obolenji opozarjajo, naj ne obiskujejo bolnišnice še vsaj 24 ur po prenehanju bolezenskih težav. Ob obisku je treba upoštevati osnovna higienska načela, obiske v porodnišnici pa priporočajo le možu oziroma partnerju, izključno v času obiskov.

V preteklih dneh so zaradi virusnih okužb in prvih primerov sezonske gripe obiske omejili tudi v bolnišnicah v Slovenj Gradcu, Novem mestu, Novi Gorici, Izoli in na Jesenicah.

Iz Splošne bolnišnice Jesenice so sicer sporočili, da so zaradi pojava gripe in povečanega števila drugih virusnih obolenj od danes naprej v celoti prepovedali obiske bolnikov na internem in kirurškem oddelku ter na oddelku za zdravstveno nego. O en zdrav starš ali skrbnik je lahko prisoten na pediatričnem oddelku, na ginekološko-porodniški oddelek pa dovolijo zgolj zdravim partnerjem.