V UKC-ju se že dalj časa spopadajo s premajhnim številom anesteziologov. Foto: MMC RTV SLO
V UKC-ju se že dalj časa spopadajo s premajhnim številom anesteziologov. Foto: MMC RTV SLO

Njihovi kolegi od drugod so dobili v podpis zelo različne pogodbe, kar je spodbudilo nezaupanje in je zato pogodbe doslej podpisalo le šest anesteziologov iz drugih slovenskih bolnišnic. Gre za pogodbe o dodatnem delu, tako naj bi anesteziologi iz drugih bolnišnic prihajali v pomoč mariborskim anesteziologom predvidoma enkrat tedensko. Pričakujejo, da naj bi pogodbe podpisalo še okoli pet anesteziologov.

"Kar je približno tretjino tistega, kar je bilo ob koncu leta napovedano," pravi predsednik regijskega odbora sindikata Fides Boris Rižnar, kakor tudi, da bodo zato morali zmanjšati operativni program.

Čeprav jim je vodstvo bolnišnice za tolikšno delo ponudilo pogodbe o dodatnem plačilu, jih vsi tukajšnji anesteziologi še niso podpisali. "Tako da bo čas pokazal, kakšna bo ta pomoč in kakšni bodo pritiski po izvedbi programov," je še dejal Rižnar.

Mariborski anesteziologi so najbolj računali na pomoč kolegov iz ljubljanskega kliničnega centra, vendar se je zapletlo pri plačilu, saj z njim niso bili zadovoljni. Decembra sta se sicer strokovna direktorica UKC-ja Ljubljana Marija Pfeifer in direktor UKC-ja Maribor Gregor Pivec dogovorila, da bo mariborskim kolegom na pomoč priskočilo okoli deset anesteziologov iz UKC-ja Ljubljana, zanje pa naj bi veljala enaka pravila kot za druge anesteziologe iz drugih bolnišnic, ki bi priskočili na pomoč. Takrat je bilo rečeno, da je poleg deseterice iz Ljubljane izrazilo pripravljenost, da pridejo pomagat v Maribor, še 11 anesteziologov iz drugih bolnišnic, že od prej pa imajo v UKC-ju Maribor sklenjene podjemne pogodbe s sedmimi anesteziologi iz Celja in Murske Sobote. Računali naj bi lahko torej na 28 dodatnih zdravnikov.

Preveč dela za premalo anesteziologov
Če bo podoba na mariborskem anesteziološkem oddelku ostala takšna, kot je, se bo vse še poslabšalo, menijo tukajšnji anesteziologi. "Obstoječi anesteziološki kader ne bo mogel opravljati niti predvidenih obveznosti niti povečanega obsega dela," še dodaja Rižnar.

Zato upajo, da se bodo vodstva bolnišnic dogovorila o drugačnem načinu plačevanja. Sicer pa se sindikati v tem času tudi pred pogajanji z ministrstvom za zdravje o novi kolektivni pogodbi za zdravnike, in če dogovori ne bodo sprejeti, izboljšanja ni mogoče pričakovati.