Foto: EPA
Foto: EPA

Skupaj s svetovanjem o zdravem življenjskem slogu je ena skupina, v kateri je bilo 134 mladostnikov, starih od 12 do 18 let, 68 tednov dobivala 2,4 miligrama semaglutida tedensko, medtem ko je preostalih 67 otrok dobivalo placebo.

Semaglutid, ki ga prodajajo tudi kot zdravilo ozempic, je običajno v uporabi v terapiji za diabetes tipa 2, in sicer zavira apetit. Lahko pa se zdravilo uporablja tudi kot dolgotrajen način nadzorovanja telesne teže, poroča Guardian.

Študija je razkrila, da je 12 odstotkom od 67 sodelujočih, ki so sodelovali v študiji, uspelo shujšati in niso več vodeni kot klinično debeli, pri tistih, ki so dobivali semaglutid, pa jim je uspelo zadostno shujšati, torej da niso več klinično debeli, skoraj 45 odstotkov.

Do konca študije je 74 odstotkov tistih, ki so prejemali semaglutid, izboljšalo vsaj eno kategorijo indeksa telesne mase (ITM).

Študijo, ki jo je vodil Arron Kelly, eden od direktorjev Centra za medicino za pediatrično debelost na univerzi v Minnesoti, so predstavili na evropskem kongresu o debelosti v Dublinu. Kot so zapisali avtorji, je uživanje semaglutida enkrat tedensko prineslo "zgodovinske izide" in "klinično pomembna izboljšanja".

"V praksi smo videli, da je semaglutid privedel k zmanjšanju teže pod klinično debelost v skoraj 50 odstotkih v naši študiji, kar je neprimerljivo z drugimi zdravljenji, z izjemo bariatrične operacije," so zapisali v zaključku študije. Kot je na novinarski konferenci dejal Kelly, bi lahko zdravilo pomenilo prelomnico za otroke, ki se bojujejo z debelostjo, hkrati pa je opozoril, da zdravilo ni hitra (od)rešitev. Nujna je namreč tudi terapija o zdravem življenjskem slogu in drugimi ukrepi za zmanjšanje telesne teže.

V Združenem kraljestvu so strokovnjaki za nadzor zdravila nedavno izdali priporočilo za uporabo semaglutida pri odraslih z indeksom telesne mase nad 34 in pri osebah z drugimi s težo povezanimi stanji, kot je visok krvni tlak, je še poročal Guardian.