Zakon o dolgotrajni oskrbi predvideva institut oskrbovalca družinskega člana. Foto: BoBo
Zakon o dolgotrajni oskrbi predvideva institut oskrbovalca družinskega člana. Foto: BoBo

Obstoječi nosilci statusa družinskega pomočnika bodo do konca leta prejeli odločbo o prevedbi statusa, do konca prihodnjega leta pa bodo lahko bodoči oskrbovalci vložili vlogo za dodelitev pravice na pristojni center za socialno delo.

V Zakonu o dolgotrajni oskrbi je zapisano, da bo oskrbovalec družinskega člana prejel 1,2-kratnik minimalne plače. Tovrstni delovni pogoji so pod kritiko, poudarja predsednik Društva Polžek za pomoč otrokom s posebnimi potrebami Dušan Kaplan. "Po izkušnjah do zdaj se nekdo odloči za spremembo svojega osebnega statusa predvsem na osnovi svojih finančnih prilivov, ne pa toliko na podlagi razlogov, ali bo to za družinskega člana kot oskrbovanca ali tretjo osebo boljše ali slabše," je dejal Kaplan.

Oskrbovalec družinskega člana bo upravičen do 21 dni dopusta. V tem času bo oskrbovanec v socialnovarstveni ustanovi, ki mu bo nudila enak obseg storitev. Direktor varstveno-delovnega centra Tončke Hočevar Ljubljana Slavko Bolčevič: "Si ne predstavljamo, kako bo to mogoče. Že danes vemo, da je tisoč postelj v domovih starejših prostih, ker je pomanjkanje kadra, ker ne sprejemajo novih stanovalcev."

Institut je sicer vprašljiv tudi z vidika samostojnosti oseb z oviro in namero države, da odpravi zavodske oblike oskrbe med procesom deinstitucionalizacije. Vlada si prizadeva za njeno izvedbo, a Bolčevič opozarja na ovire, v katere bo trčila. "Če bi želeli vse varstveno-delovne centre deinstitucionalizirati v takšni obliki, kot je zapisano v strategiji, bi v Sloveniji potrebovali okoli 600 stanovanj," je poudaril.

Bolčevič je sklenil pogovor z besedami, da na področju nege in pomoči na domu cveti črni trg, ki pa je nereguliran in zato neustrezen.