SB Celje. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
SB Celje. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

V javnosti se namreč pojavljajo poročila o zapletih in ogrožanju bolnikov, na kar je v pismu premierju in ministru za zdravje, Robertu Golobu, opozoril član društva Marjan Toš in pozval, naj ministrstvo ukrene vse za preprečevanje tovrstnih primerov v prihodnje.

Ministrstvo je v petek pismo odstopilo zdravniški zbornici in hkrati zaprosilo, da ta omenjene navedbe obravnava. Ker v pismu ni naveden konkreten primer, zbornica nadzora ne more opraviti, so sporočili iz zbornice, zato bodo pisca pisma zaprosili za manjkajoče podatke, je za Radio Slovenija poročala Helena Lovinčič.

Zaradi zapleta po operaciji strokovni nadzor

V SB-ju Celje po navedbah neuradnega vira za časopis Dnevnik poteka strokovni nadzor zaradi zapleta po srčni operaciji, ki je bila opravljena v dejavnosti kirurga Tomislava Klokočovnika. Bolnišnica zadeve še ni komentirala, Tomislav Klokočovnik pa je za Dnevnik zatrdil, da z nadzorom ni seznanjen in da po njegovih informacijah ta poteka zoper zaposlene v celjski bolnišnici, ker da niso hoteli pomagati bolniku, ki je bil po operaciji že odpuščen v domačo oskrbo in se je vrnil zaradi zdravstvenih težav. Po informacijah Dnevnika so ga nato oskrbeli v UKC-ju Maribor.

Klokočovnik Tomislav. Foto: BoBo
Klokočovnik Tomislav. Foto: BoBo

Klokočovnik brez ustreznega dovoljenja

Nejasno ostaja, kdaj bi se lahko nadaljevala kardiokirurška operativna dejavnost Tomislava Klokočovnika v celjski splošni bolnišnici. Nerazrešeno je tudi, kako je sploh lahko začel kardiokirurško zdravljenje v Celju brez ustreznega dovoljenja, je poročal časopis Dnevnik. Podjetje Kardio Klokočovnik je namreč na začetku avgusta ministrstvo za zdravje obvestilo, da do preklica ustavlja svojo dejavnost v Splošni bolnišnici Celje. Potezo so v podjetju potegnili skoraj mesec dni po tistem, ko so od ministrstva prejeli obvestilo, da za bolnišnično dejavnost v Celju nimajo ustreznega dovoljenja. Ministrstvo je namreč omenjeni dopis poslalo Tomislavu Klokočovniku že 7. julija, je razvidno iz pojasnil časopisu Dnevnik.

Ministrstvo je v pojasnilih časopisu Dnevnik poudarilo, da je decembra lani odobrilo Klokočovniku opravljanje zunajbolnišnične, ne pa bolnišnične zdravstvene dejavnosti v Celju. "Ker je Kardio Klokočovnik, d. o. o., imel dovoljenje za opravljanje zunajbolnišnične zdravstvene dejavnosti, se je to dovoljenje z odločbo o dodatni lokaciji v SB Celje zgolj razširilo," so zapisali.

Inšpekcijski nadzor

Po navedbi Dnevnika so bili inšpekcijski postopki zdravstvenega inšpektorata sproženi šele po njihovem poizvedovanju o dogajanju v SB-ju Celje.

Bo Klokočovnik kmalu znova operiral?

Ministrstvo za zdravje je za Dnevnik pojasnilo, da je vloga za izdajo dovoljenja za bolnišnično dejavnost Kardia Klokočovnik v Celju še "v fazi preučevanja". Klokočovnik pa po njihovih navedbah trdi nasprotno, saj da naj bi bil postopek že končan in vloga naj bi bila rešena pozitivno.

"Ministrstvo za zdravje priznava, da je storilo napako. Mi smo vse svoje obveznosti izpolnili, zdaj zgolj čakamo, da dovoljenje za izvajanje bolnišnične dejavnosti podpiše pristojna oseba," je za Dnevnik pojasnil kirurg Klokočovnik. Pristojni podpisnik je predsednik vlade Robert Golob, ki po odstopu Bešiča Loredana opravlja funkcijo ministra za zdravje. Vodstvo celjske bolnišnice domneva, da bo zaplet hitro razrešen, so zapisali.

Zdravstvena blagajna zavrnila plačilo računa

Do avgustovske zaustavitve zdravljenj je podjetje Kardio Klokočovnik po navedbah Dnevnika opravilo 28 kardiokirurških zdravljenj v operacijskih dvoranah celjske bolnišnice. Nakazila za opravljene storitve pa še ni prejelo, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je namreč zavrnil plačilo izstavljenega računa za junij. Za plačilo ni ustrezne pravne podlage, trdijo na ZZZS-ju. Operacije v Celju bodo začeli plačevati šele, ko bo Kardio Klokočovnik pridobil dovoljenje za opravljanje bolnišnične dejavnosti v Celju in bo urejen aneks h koncesijski pogodbi. Klokočovnik pri tem vztraja, da so v času ministrovanja Bešiča Loredana na ministrstvu za zdravje ocenili, da izpolnjuje vse pogoje za izvajanje storitev v Celju.