Foto: Reuters
Foto: Reuters

Postopno sproščanje novih sprejemov in vračanje oskrbovancev se bo danes začelo v domovih za starejše, zavodih za osebe s posebnimi potrebami, varstveno-delovnih centrih, socialnovarstvenih zavodih za usposabljanje ter nadomestnih oblikah bivanja in oskrbe.

Zavodi, kjer so nastanjeni uporabniki z okužbo, bodo lahko nove sprejeme organizirali le, če zagotavljajo ustrezno vzpostavitev treh con, tudi rdeče cone, namenjene okuženim. Pridobiti bodo morali pozitivno mnenje koordinatorjev in območno pristojnega epidemiologa. Zavodi bodo sicer sprejemali le tiste, pri katerih ni potrjena okužba z novim koronavirusom.

Po mnenju Skupnosti socialnih zavodov Slovenije navodila ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v nekaterih pogledih niso popolnoma jasna in odpirajo nekaj vprašanj, zato so se v skupnosti dogovorili za srečanje s predstavniki ministrstva.

Enake vrste, večja stiska

V skupnosti opozarjajo tudi, da čakalne vrste ostajajo enako dolge, "le stiska ljudi je razumljivo večja, saj domovi niso opravljali rednih sprejemov, medtem ko se potrebe po institucionalni namestitvi niso spremenile". Omenili so tudi kadrovsko podhranjenost, ki se je v času epidemije "več kot jasno razkrila".

Nekateri domovi za starejše so v epidemiji novega koronavirusa v Sloveniji postali kritična žarišča izbruhov okužb. Po podatkih z začetka maja je bilo okoli 80 odstotkov umrlih s covidom-19 iz domov za starejše.

Vodilo varstveno-delovnih centrov pri vračanju v običajen ritem bo postopnost. Le redki bodo začeli delovati že danes, večina zavodov se odloča za postopno vračanje, tudi zato, da ne bi bilo naenkrat preveč uporabnikov.