"Trošarina naj bi bila tako visoka, da se pokrijejo vsi stroški," je poudaril Vlado Began in dodal, da naj to plačujejo tisti, ki ta živila uživajo. Foto: BoBo

Društvo meni, da ta živila sodijo med nezdravo hrano, saj naj bi bila rizični dejavnik za številne civilizacijske bolezni. Poleg tega je proizvodnja teh živil škodljiva do okolja in podnebja, je na novinarski konferenci pojasnil Vlado Began iz društva.

"Plačujejo naj tisti, ki živila uživajo"
Ministrstvu, od katerega odgovora po besedah Begana še niso dobili, so predlagali, naj dokument o nadgradnji zdravstvenega sistema, ki se pripravlja, dopolni tako, da bodo vanj vključene tudi trošarine za živila živalskega izvora. V trošarini naj bi bili zajeti vsi zdravstveni, okoljski, podnebni in drugi stroški, ki jih povzročajo živila živalskega porekla.

"Trošarina naj bi bila tako visoka, da se pokrijejo vsi stroški," je poudaril Began in dodal, da naj to plačujejo tisti, ki ta živila uživajo. Kolikšni so ti stroški, Began ni znal navesti, saj, kot je pojasnil, v društvu za to niso usposobljeni, lahko pa te podatke pridobi država.

Društvo poslalo predlog tudi na Veterinarsko upravo RS
Glede na to, da je sezona kasaških dirk, je društvo na Veterinarsko upravo RS (Vurs) naslovilo predlog, da naj na vsako dirko pošlje svojega inšpektorja, ki bi spremljal dirke. Po Beganovih navedbah namreč na dirkah prihaja do bičanja in stiskanja konj, kar je v nasprotju z zakonom o zaščiti živali. Zato so Vursu predlagali, naj uvede inšpekcijski postopek, če inšpektor na dirkah zazna bičanje konj ali kakšne druge nepravilnosti.

Zaščita živali bi morala biti posebej prisotna pri osebah javnega prava, je še dejal varuh pravic živali pri društvu.