Družina pokojnega Bora Nekrepa je odškodninsko tožbo vložila marca. Foto: MMC RTV SLO
Družina pokojnega Bora Nekrepa je odškodninsko tožbo vložila marca. Foto: MMC RTV SLO
Nekrepovi in UKC Maribor so se pogodili

V univerzitetnem kliničnem centru v Mariboru so zapisali, da del sporazuma vključuje donacijo družine Nekrep za nadgradnjo klinike za pediatrijo in obojestransko obžalovanje smrti Bora Nekrepa leta 2008. Znesek, za katerega so se sporazumeli, po dogovoru obeh strani ostaja skrivnost.

Odvetnik družine Nekrep Andrej Pitako je pojasnil: "Družina Nekrep nikoli ni imela namena, da bi se z odškodninskim zahtevkom obogatila. Vložila ga je izključno zaradi tega, ker bi sicer tudi ta pravni zahtevek proti UKC Maribor oziroma zdravnikom v treh letih po dejanju zastaral."

Že ves čas so načrtovali, da del denarja podarijo
"Že od vsega začetka so načrtovali, da bodo s tem pomagali slovenskemu zdravstvu oziroma UKC-ju, da v prihodnje ne pride do takšnih dejanj in da se drugim otrokom oziroma drugim staršem ne zgodi to, kar se je njim," je še poudaril in dodal, da Nekrepovim nikakor ni bilo v interesu, da bi morali na sodišču vedno znova podoživljati svojo izgubo.

"Zadovoljni smo tudi zaradi tega, ker smo pri UKC-ju Maribor opazili prelomnico v njihovem obnašanju," je povedal Pitako in spomnil, da so sami že januarja predlagali mirno rešitev spora, a bolnišnica takrat v to ni privolila.

Odškodninsko tožbo vložili marca
Takrat 12-letni Bor Nekrep je umrl marca 2008 po obravnavi v UKC-ju Maribor zaradi previsoke ravni amonijaka v krvi. Marca letos je družina pokojnega Bora Nekrepa vložila odškodninsko tožbo zoper UKC Maribor, ker naj ustanova ne bi zagotovila ustreznega zdravljenja za malega Bora. Vodstvo UKC-ja Maribor je po vložitvi te tožbe privolilo v postopek mediacije s posredovanjem mediatorke Anke Stojan. Sporazum med družino Nekrep in UKC-jem Maribor je rezultat mediacije.

Pred mariborsko sodišče pa bosta 24. junija zaradi zadeve Nekrep stopila zdravnika klinike za pediatrijo UKC-ja Maribor Zlatka Kanič in Robert Pogorevc. Kriminalisti so ju zaradi povzročitve smrti Bora Nekrepa ovadili že pred več kot dvema letoma. "Gre za obtožnico, ki jo je po uradni dolžnosti vložilo okrožno državno tožilstvo v Mariboru. To je kazenska obravnava," je pojasnil Pitako, ki bo tudi v tem primeru nastopil na strani oškodovanca oz. tožilca.

Nekrepovi in UKC Maribor so se pogodili