Zgodba Bora Nekrepa bo, kot kaže, epilog dobila na sodišču. Ovadena sta zdravnika Zlatka Kanič in Robert Pogorevc. Foto: MMC RTV SLO
Zgodba Bora Nekrepa bo, kot kaže, epilog dobila na sodišču. Ovadena sta zdravnika Zlatka Kanič in Robert Pogorevc. Foto: MMC RTV SLO
Obtožnica v primeru Nekrep

Tožilstvo je obtožnico vložilo po zaslišanju številnih tujih in domačih izvedencev in po proučitvi zasežene dokumentacije, je povedal Pitako, ki zastopa starše umrlega Bora Nekrepa.

Starši Bora Nekrepa upajo na pravično sojenje
Obtožnica je vložena za najhujše kaznivo dejanje, za katerega lahko obtožijo zdravnika, ki je naredil napako pri zdravljenju bolnika, je prepričan Pitako, ki pričakuje skorajšnji razpis glavne obravnave (z vložitvijo je začel teči osemdnevni rok za vložitev ugovora). Starši Bora Nekrepa upajo na pravično sojenje, "neodvisno od preračunljivosti zdravniške solidarnosti, ki ji sledi del zdravništva".

Družina Nekrep je Kaničevo in Pogorevca ovadila že decembra leta 2008 po smrti 12-letnega Bora Nekrepa, ki je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor umrl zaradi previsoke ravni amonijaka v krvi.

Razkol v zdravniški zbornici in odstopi članov razsodišča
Primer je obravnavala tudi zdravniška zbornica in decembra lani sklenila, da Kaničevi izreče sklep drugostopenjskega razsodišča, ki naj bi odločilo, da je primerna kazen za njeno ravnanje v omenjeni noči javni opomin.

A po besedah takratnega predsednika razsodišča Mira Denišliča (ta je kmalu zatem s tega mesta odstopil, nato pa mu je sledila večina članov razsodišča) njihova odločitev ni bila taka. Razsodišče je Kaničevi namreč dosodilo štirimesečni odvzem licence in dodatno strokovno izobraževanje.

Obtožnica v primeru Nekrep