Vurs opozarja pred vabami za cepljenje lisic proti steklini. Foto: RTV MMC
Vurs opozarja pred vabami za cepljenje lisic proti steklini. Foto: RTV MMC
Začenja se cepljenje proti steklini

Deček na srečo ni bil v nevarnosti, saj je ampula ostala cela. Stik z vabo sicer ni nevaren, v ambulanto pa je treba, če se ampula predre in človek pride v stik s cepivom v njej, je dejala Breda Hrovatin z Vursa.

Veterinarska uprava znova opozarja na previdnost, saj se je začelo obdobje cepljenja lisic proti steklini, ki se ga izvaja z letalskim odmetavanjem vab v slovenske gozdove. Vaba je sestavljena iz ovoja iz ribje moke, ki lisicam diši, v ovoju pa je ampula s cepivom.

Prav zato morajo biti posebej previdni prebivalci krajev, ki ležijo med hribi, obdanimi z gozdovi, tako kot Gorenja vas, od koder je obravnavani deček, je za TV Slovenija poročal Jan Novak.

"Če najdete vabo, ki je nedotaknjena, priporočamo, da jo poberete z rokavico ali plastično vrečko in jo odvržete v grmovje na robu gozda," priporoča Hrvatinova. Vurs sicer zagotavlja, da vabe odmetavajo nadzorovano, a lahko se zgodi, da jih tako kot v omenjenem primeru zanese na dvorišče.

Akcija se je začela 4. maja in traja do junija, prebivalci občine Gorenja vas - Poljane pa so prepričani, da so bili o tem prepozno obveščeni. Vurs poziva tudi lastnike psov, da svoje ljubljenčke v tem času sprehajajo na vrvici.

Začenja se cepljenje proti steklini