Fotografija je simbolična. Foto: Radio Koper
Fotografija je simbolična. Foto: Radio Koper

Medtem ko v večini držav Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora (EGP) potrjujejo posamezne primere virusa gripe, pa na Hrvaškem virus gripe kroži hitreje kot običajno v tem obdobju, so zapisali na spletni strani Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Do sredine preteklega tedna so po poročanju krajevnih medijev na Hrvaškem potrdili 140 primerov.

Sorodna novica Ministrstvo: Cepljenje proti gripi bo dostopno brez izpolnjevanja pogoja PCT

V zadnjem mesecu je med zaznanimi primeri gripe prevladoval podtip A(H3N2), ki nesorazmerno prizadene starejše ljudi, povezan pa je tudi z nižjo učinkovitostjo cepiva. To je znak, da bi bila lahko prihajajoča sezona gripe kritična za starejše ljudi.

"Strm porast števila okužb z virusom gripe sredi pandemije covida bi imel lahko resne posledice za starejše in tiste s šibkim imunskim sistemom. Poleg tega bi lahko pomenil dodatno breme za zdravstvene sisteme, ki so že tako in tako obremenjeni zaradi covida-19," je povedal vodja programa za gripo pri ECDC-ju Pasi Penttinen.

"Zato je pomembno, da upoštevamo vse previdnostne ukrepe in zaščitimo tiste, pri katerih je tveganje največje," je pozval. Med lansko sezono gripe se je izkazalo, da so ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, kot sta nošenje zaščitnih mask in ohranjanje medsebojne razdalje, prispevali tudi k zmanjšanju širjenja gripe, je pojasnil.

Penttinen je poudaril, da cepljenje proti covidu in gripi ščiti pred hudo obliko teh dveh bolezni. Zaposlene v zdravstvu in domovih za ostarele je pozval, naj se proti obema boleznima cepijo še pred zimo.

Sorodna novica Zakaj se cepiti, kako pridobivamo cepivo in kako prebolevamo gripo?

V Sloveniji letos niso potrdili niti enega primera gripe

K cepljenju proti gripi je v petek pozvala tudi Tatjana Mrvič, vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. "Vemo, da bo letošnja sezona ravno takšna kot pred začetkom epidemije covida-19, če ne hujša," je opozorila. V Sloveniji sicer niso potrdili še nobenega primera gripe, kažejo petkovi podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).