Peti protikoronski zakon je določil, da je cepljenje proti gripi v sezoni 2020/21 brezplačno za vse zavarovane osebe. Ukrep velja do konca letošnjega leta. Foto: BoBo
Peti protikoronski zakon je določil, da je cepljenje proti gripi v sezoni 2020/21 brezplačno za vse zavarovane osebe. Ukrep velja do konca letošnjega leta. Foto: BoBo

Cepljenje proti gripi se po navadi začne v drugi polovici oktobra, medtem ko cepiva na NIJZ-ju prejmejo predvidoma konec septembra oziroma v začetku oktobra. NIJZ je letos naročil 90 tisoč odmerkov več cepiva proti gripi kot lani, ko so naročili 270 tisoč odmerkov. Lani so nato zaradi velikega zanimanja za cepljenje dodatno prejeli še 20 tisoč odmerkov, a je zaloga pošla v nekaj tednih.

Lani so zdravstvene oblasti pozivale k obsežnejšemu cepljenju proti gripi, saj so želeli preprečiti, da bi ob hkratnih zapletih zaradi gripe, zaradi katere vsako zimo v bolnišnicah zdravijo veliko ljudi, in ponovnem naraščanju števila obolenj za covidom-19 zaradi prezasedenosti odpovedal zdravstveni sistem.

Tako so sprva odločili, da bo obvezno zdravstveno zavarovanje krilo cepljenje proti gripi (tako kot leto pred tem) za kronične bolnike, starejše od 65 let, nosečnice in ljudi z izrazito povečano telesno težo, pa tudi za otroke, stare od pol leta do 23 mesecev. Nato pa so v peti protikoronski zakon vnesli določbo, da je cepljenje proti gripi v sezoni 2020/21 brezplačno za vse zavarovane osebe.

Dogovori o brezplačnem cepljenju še potekajo

Ali bo tudi letos obvezno zdravstveno zavarovanje cepljenje proti gripi krilo vsem zavarovancem, še ni jasno. Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da o tem za zdaj še potekajo dogovori in da bo javnost o odločitvah pravočasno obveščena. Je pa v petem protikoronskem zakonu določba, da ukrep, ki se nanaša na cepljenje proti gripi, velja do konca letošnjega leta.

Lanska sezona gripe je bila sicer bistveno drugačna kot sicer. Na koncu niso potrdili niti enega primera gripe v Sloveniji, tudi v drugih državah je bilo gripe izjemno malo. Vzrok za to je v tem, da so bile vzgojno-varstvene in šolske institucije zaprte precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida-19 manj družili in upoštevali tudi druge ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost novega koronavirusa in hkrati delujejo tudi za zmanjševanje prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo.