Foto: Radio Maribor/simbolična fotografija
Foto: Radio Maribor/simbolična fotografija
Elena Pečarič. Foto: BoBo
Elena Pečarič. Foto: BoBo

Elena Pečarič je aktivistka, ki se bori za boljši položaj invalidov. Kot gostja je nastopila na novinarski konferenci po seji vlade. Dejala je, da ministrstvo za finance že tri leta opozarja na višanje stroškov osebne asistence in neracionalno porabo sredstev. "S to postavko ste kaznovali vse tiste, ki smo odgovorni in dobri delodajalci," je dejala. Dodala je, da ima konkretne predloge, kako bi lahko v proračunu našli izdatne namenske vire za osebno asistenco.

Minister: Veselim se celovite prenove sistema

Minister za finance Klemen Boštjančič je dejal, da težko sprejme kritiko, da je povečanje urne postavke nekaj negativnega. Ob tem pa verjame, da to povečanje ni tako visoko, kot si ga želijo izvajalci osebne asistence. Poleg tega se strinja, da je to področje neurejeno in da so stroški za osebno asistenco "zbezljali v neslutene višine".

Sorodna novica Kaj je osebna asistenca? Odgovori so v novem priročniku.

"V veliki meri se tukaj v tem kontekstu strinjam z gospo Pečarič, da je razlog v tem, ker so do tega danes upravičeni tudi določeni ljudje, ki v osnovi niso bili mišljeni kot upravičenci, tako da se veselim celovite prenove sistema," je dejal Boštjančič.

Ministrstvo za finance deli podobne kritike, zavedajo se, da je razlika med organizacijo in posameznikom, ki izvaja osebno asistenco. Organizacija ima tudi administrativne stroške, ki jih želijo celovito reševati v okviru reforme, ki jo pripravlja ministrstvo za delo, je dejal. To po Boštjančičevih besedah obljublja, da bo reformo pripravilo v od dveh do treh mesecih, v okviru te pa se bodo pogovarjali tudi o urni postavki osebne asistence.

"V treh mesecih bomo že lahko zaprli dejavnost," je opozorila Pečarič. Dodala je, da bi njeni konkretni predlogi prinesli rešitev že v enem tednu. Boštjančič pa je dejal, da je "zavedajoč se nekih političnih realnosti" zadovoljen z napovedjo ministra za delo Luke Mesca, da bo to področje urejeno do poletja. Hkrati je obljubil, da jo bo Mesec povabil na pogovor, kjer bosta lahko govorila o njenih pomislekih. "Mi vas podpiramo," je sklenil.

Mesec: Strošek za osebno asistenco nevzdržen

Kot je Mesec pred slabima dvema tednoma dejal za Sobotno prilogo Dela, ima osebna asistenca skoraj 4000 uporabnikov in stane 200 milijonov evrov na leto, kar je po njegovem mnenju nevzdržen strošek. Sistem bodo urejali skupaj z dolgotrajno oskrbo in poskušali za različne ljudi urediti različne storitve, med njimi pa vzpostaviti čim večje poenotenje.