Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sklep agencije sicer temelji na majhnem številu prijavljenih primerov.

Simptomi omenjenih bolezni so lahko različni, vendar pa ti pogosto vključujejo zadihanost, motnje srčnega utripa in bolečine v prsih. EMA zato priporoča, da se miokarditis in perikarditis uvrstita na seznam neželenih stranskih učinkov cepiva nuvaxovid, skupaj z opozorilom za zdravstvene delavce in tiste, ki to cepivo prejmejo.

Poleg tega agencija tudi zahteva, da imetnik dovoljenja za trgovanje z zdravilom zagotovi dodatne podatke o tveganju za pojav teh neželenih stranskih učinkov.

Proteinsko cepivo podjetja Novavax se je v kliničnih preizkusih, ki so vključevali približno 30.000 ljudi v ZDA in Mehiki, izkazalo za 90-odstotno učinkovito. Gre sicer za cepivo, narejeno po starejši tehnologiji, ki se že leta uporablja za proizvodnjo drugih vrst cepiv, predvsem tistih za boj proti različnim nalezljivim boleznim, kot sta hepatitis B in gripa.

Slovenija je marca letos prejela 36.000 odmerkov Novavaxovega cepiva proti covidu-19. Kot poroča Reuters, je bilo doslej v Evropi uporabljenih približno 250.000 odmerkov tega cepiva.