Ivan Eržen je po odhodu dozdajšnje direktorice NIJZ-ja Nine Pirnat vršilec dolžnosti. Za polni mandat se ne bo potegoval. Foto: BoBo
Ivan Eržen je po odhodu dozdajšnje direktorice NIJZ-ja Nine Pirnat vršilec dolžnosti. Za polni mandat se ne bo potegoval. Foto: BoBo

V pismu, ki ga je pridobil časnik Večer, je 25 epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zatrdilo, da delujejo skladno s strokovnimi usmeritvami mednarodne epidemiološke stroke in nadnacionalnih institucij. Poudarili so, da so z implementacijo ukrepov dosegli značilno upočasnitev razvoja epidemije, s 13. marcem pa je strokovno vodenje ukrepov v celoti prevzela strokovna skupina za podporo kriznemu štabu.

"Epidemiološka stroka pri uvajanju ukrepov ni bila več aktivno vključena, smo pa vseskozi opozarjali na nekatere strokovno sporne odločitve: nošenje mask oziroma katere koli zaščite pred usti in nosom v zunanjih in notranjih prostorih, razkuževanje javnih površin, omejevanje gibanja na prostem, razkuževanje skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah, obvezna uporaba rokavic in njihova nepravilna raba," v pismu opozarjajo epidemiologi.

Po njihovem mnenju je trenutno NIJZ zgolj seznanjen z že uvedenimi ukrepi, vseeno pa mora svetu inštituta zagovarjati način komuniciranja z vlado. "Stroko, ki je pristojna za predlaganje ukrepov, je politika povsem zaobšla. Brez sankcij ni dovoljena niti kritična presoja in komentar uvedenih ukrepov," pišejo.

Sorodna novica "Epidemija se vendarle ne umirja." Kmalu širši obseg testiranj?

Beović odgovarja: "Niso vsi ukrepi dobro znanstveno utemeljeni, obstaja pa velika verjetnost, da doprinesejo k obvladovanju epidemije"

"O tem, kaj se je dogajalo na seji NIJZ-ja, jaz vem toliko, kot vsak novinar oz. verjetno precej manj, ker se za to niti ne zanimam. Komentiram lahko izjavo, ki so jo epidemiologi podpisali, čeprav je sama nisem videla in je natančno ne poznam," je na tiskovni konferenci dejala vodja strokovne skupine o covidu-19 v okviru ministrstva za zdravje, Bojana Beović in glede kritik ukrepov poudarila: "Gre za ukrepe, ki jih sprejema cel svet. Vsi se zavedamo, da niso vsi ukrepi dobro znanstveno utemeljeni, obstaja pa velika verjetnost, da doprinesejo k obvladovanju epidemije, zato so bili tudi sprejeti in so povsem v skladu z ameriškim centrom za nadzor in preprečevanje bolezni in svetovne zdravstvene organizacije. Odločitve so različne, kot ste videli, pa jih spreminjajo tudi omenjene organizacije."

Sodelovanje z NIJZ-jem bo po njeni oceni potekalo naprej, "saj je to delo in poslanstvo epidemiologov", tudi formalno pa se bodo novi člani priključili posvetovalni skupini, ki jo sestavljajo zdravniki z vseh področij.

Nošnjo zaščitnih mask je vlada z odlokom zapovedala prejšnji konec tedna, velja pa za vse zaprte javne prostore. Foto: Reuters
Nošnjo zaščitnih mask je vlada z odlokom zapovedala prejšnji konec tedna, velja pa za vse zaprte javne prostore. Foto: Reuters

Predvidoma prihodnji teden razpis za novega direktorja

Pismo se je v javnosti pojavilo po petkovi seji sveta NIJZ-ja, na kateri so sklenili, da bodo predvidoma prihodnji teden objavili razpis za novega generalnega direktorja NIJZ-ja s polnim mandatom. Postopek izbire bi lahko bil zaključen v dveh ali treh tednih, je napovedal predsednik sveta Rok Tavčar. Trenutni v. d. direktorja inštituta Ivan Eržen pa je sporočil, da se za polni mandat ne bo potegoval, ker naj bi želel prostor prepustiti mlajšim.

Eržen je sicer v središču pozornosti znašel v začetku tedna, ko je v intervjuju za tednik Mladina kritiziral vladno zaostritev ukrepov proti širjenju epidemije. "Večina ljudi je že prejšnje ukrepe vzorno spoštovala. In zdaj so zaradi nekaj posameznikov, ki se jim to ni zdelo pomembno, ukrepi še bolj zaostreni za vse. S strokovnega vidika take poteze ne morem zagovarjati," je dejal v intervjuju.

Nošnjo zaščitnih mask so sicer glasno zagovarjali člani združenja Mladi zdravniki Slovenije, ki so pravilno uporabo mask demonstrirali tudi na novinarskih konferencah vlade. Iz Koordinacije zdravniških organizacij so sicer konec tedna sporočili, da Mladi zdravniki niso njihovi člani.