Fakinu se zdi nepravično, da so plače enake ne glede na obremenjenost. Foto: BoBo/Borut Živulović
Fakinu se zdi nepravično, da so plače enake ne glede na obremenjenost. Foto: BoBo/Borut Živulović

Tako model že velja za zasebnike in deluje, je pojasnil minister Samo Fakin, ki se je z napovedanim ukrepom odzval na današnji obisk vodstva sindikata družinskih zdravnikov v Zdravstvenem domu Kranj.

V kranjskem zdravstvenem domu se namreč spoprijemajo z velikim pomanjkanjem zdravnikov družinske medicine. Prejšnji teden so sporočili, da noben družinski zdravnik ne more več vpisovati novih bolnikov, zato so občanom svetovali, da si osebnega zdravnika izberejo drugje.

"Čeprav je denar zagotovljen, kljub večkratnim razpisom zdravnikov ne dobijo," je težavne razmere v Zdravstvenem domu Kranj v izjavi za medije orisal tudi Fakin. Ob tem minister želi javnost pomiriti s podatkom, da bo letos specializacijo družinske medicine končalo 51 zdravnikov, enako v prihodnjem letu, leta 2021 pa 31. Upokojilo pa se jih bo pol manj, kar po ministrovih besedah pomeni, da se pomanjkanje zdravnikov počasi zapolnjuje.

Če ne bo domačih zdravnikov, bodo pa tuji
Ker bodo prihodnje leto specializacijo zaključili tudi nekateri zdravniki v kranjski regiji, Fakin ocenjuje, da opredeljevanje novih bolnikov takrat ne bo več težava. "V skrajnem primeru pa ostane pot tako kot povsod po Evropi - da odpremo mejo za dodatne zdravnike iz Evropske unije in tretjih držav," je napovedal minister.

Ena izmed težav zdravnikov primarnega zdravstva, ki v zadnjih mesecih vse glasneje opozarjajo na hude obremenitve pri svojem delu, je po ministrovi oceni tudi to, da družinski zdravniki predvsem v javnih zavodih niso plačani sorazmerno z opredeljenimi bolniki. "Ne glede na obremenitve so ponekod plačani enako, kar se mi ne zdi pravilno," je dejal Fakin.

Zato so Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in Sindikatu družinskih zdravnikov Praktikum predlagali spremembe kolektivne pogodbe, da bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo. Na ministrstvu ocenjujejo, da bi taka oblika nagrajevanja po delu rešila marsikatero težavo. Tako pravilo po Fakinovih besedah sicer že velja pri zasebnikih. "Tak model že imamo in deluje," je poudaril in dodal, da so se s predlogom v sindikatih na delovnih sestankih neformalno strinjali.

Na ministrstvu v teh dneh tudi končujejo pripravo osnutka predloga zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov, ki ga je Fakin napovedal ob koncu preteklega leta. Minister je danes napovedal, da v približno desetih dneh računa na pogovore znotraj koalicijskih partnerjev.

Igor Muževič (Praktikum) je opozoril na
Igor Muževič (Praktikum) je opozoril na "zavajanje javnosti in manipuliranje s podatki", predvsem s strani ZZZS-ja. Foto: BoBo

Sindikat proti siljenju v nestrokovno delo
Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič je po delovnem obisku v Zdravstvenem domu Kranj poudaril, da se bo problematika osnovnega zdravstva z nezakonitim siljenjem zdravnikov v nestrokovno delo samo še poglabljala.

Predstavniki vodstva Sindikata zdravnikov družinske medicine Slovenije Praktikum in Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides na delovnem obisku v Zdravstvenem domu Kranj sestali s tamkajšnjimi družinskimi zdravniki, ki so v minulem tednu opozorili na nevzdržne razmere, v katerih so prisiljeni delati zaradi neupoštevanja standardov in normativov s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Zaradi obremenjenosti so tudi nehali vpisovati nove bolnike.

"Zdravnikom smo razložili, da je prav, da spoštujejo zakonodajo in da ne smejo popustiti pritiskom, ki zahtevajo, da se krši zakon o varnosti pri delu in zakon o pacientovih pravicah," je v izjavi za medije po koncu obiska dejal Muževič. Podatki ZZZS, da osem ambulant v kranjskem zdravstvenem doma nima dovolj glavarine, so po sindikalistovih besedah manipulativni, saj med drugim ne upoštevajo, da nekateri zdravniki delajo tudi v metadontski ambulanti ali v domu starejših, ZZZS pa jih šteje, kot da delajo samo v splošni ambulanti.

V Fidesu in Praktikumu namreč z zaskrbljenostjo spremljajo podatke o izjemni kadrovski podhranjenosti v številnih zdravstvenih domovih po državi, ki jo zdravniki večinoma pokrivajo s kadrovskimi rezervami. Zaradi tega množično prihaja do izgorelosti zdravnikov na primarni ravni, kar pospešuje odhajanje iz "prvih bojnih vrst", so zapisali v sporočilu za javnost. Vse to veča obremenjenost preostalih zdravnikov, hkrati pa nevzdržne razmere odvračajo mlade zdravnike, da bi si svojo kariero izbrali v družinski medicini.

Kadrovsko podhranjenost bo po navedbah sindikatov poslabšal še naravni val upokojevanja med zdravniki v naslednjih leti. "Z vsakim specialistom, ki odide, ostane 1500 bolnikov brez kakovostne oskrbe," so opozorili.

Zahteva po izredni seji odbora
Poslanci NSi-ja so zaradi po njihovi oceni kritičnih razmer na področju družinske medicine zahtevali nujno sejo parlamentarnega odbora za zdravstvo. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, pričakujejo, Fakin na seji predstavil ukrepe in rešitve za izboljšanje zdajšnje situacije v primarnem zdravstvu. "Če se vlada na čelu z ministrom za zdravje omenjenih problemov ne bo hitro lotila, se obeta zlom družinske medicine oziroma celotnega primarnega zdravstva v nekaj letih," so opozorili v NSi in dodali, da bo to "zagotovo največji problem države od časa osamosvojitve, saj bodo ljudje ostali brez osebnega zdravnika". V NSi-ju so spomnili, da so družinski zdravniki na nevzdržne razmere opozorili že 10. januarja na skupščini Zdravniške zbornice Slovenije. "Izpostavljeno je bilo, da so družinski zdravniki preobremenjeni, pogosto izgoreli, mladi zdravniki pa se za specializacije iz družinske medicine ne odločajo prav pogosto, zato družinska medicina že počasi ugaša," so navedli v NSi-ju.