Medicinske sestre poudarjajo svojo prisotnost v zdravstveni ekipi. Večja obremenjenost zdravnika tudi njim prinese več dela. Foto: BoBo
Medicinske sestre poudarjajo svojo prisotnost v zdravstveni ekipi. Večja obremenjenost zdravnika tudi njim prinese več dela. Foto: BoBo
Sorodna novica Fakin o pomanjkanju zdravnikov: Če ne bo domačih, bodo pa iz tujine

Po vse glasnejših opozorilih primarnih zdravnikov o obremenjenosti je minister za zdravje Samo Fakin v torek pojasnil, da so zdravniškima sindikatoma predlagali spremembo kolektivne pogodbe tako, da bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo. Po njegovih besedah so se v sindikatih na delovnih sestankih neformalno strinjali.

Sindikat: Ne drži, kar pravi minister
Iz Sindikata zdravnikov družinske medicine Slovenije Praktik.um pa so sporočili, da je minister na sestanku s sindikatom sam omenjal nagrajevanje obremenjenih zdravnikov kot možnost rešitve problematike, kar so zdravniki družinske medicine "poslušali z začudenjem". Ministru so povedali, da bi to lahko pomenilo iniciativo za manj strokovno delo, kar je ravno nasprotno od tega, kar zahtevajo.

"Nobeno plačilo ne bo zmanjšalo obremenitev družinskih zdravnikov. Še več, ministru smo predlagali, da se financiranje nad strokovno določenim normativom omeji," so poudarili v sporočilu za javnost.

Med ukrepi, ki jih še predlagajo v sindikatu, so tudi zagotavljanje financiranja ambulant glede na strokovne normative, radikalna debirokratizacija dela, omogočanje fleksibilnega načina zaposlovanja, še posebej v ruralnih predelih, omogočanje enostavnega sklepanja pogodb z zunanjimi zdravniki in omogočanje zdravnikom prosto izbiro dela bodisi v javnih zavodih bodisi v skupinskih praksah, tako kot to poznajo v skandinavskih državah ter na Nizozemskem in Danskem.

"Razumemo stisko ministra, ki je omejen s parlamentarno politično voljo in sam ne more ponuditi sistemskih rešitev. Treba je sprejeti sistemske ukrepe, ki bodo povečali zanimanje za družinsko medicino in verjetnost, da bo zdravnik družinske medicine v določenem okolju ostal dalj časa," so zapisali. Po njihovi oceni se pravi pozitivni učinki družinske medicine za zdravje ljudi dokazano pokažejo, ko se postopoma zgradi zaupanje z bolniki.

Na aktualno dogajanje v primarnem zdravstvu se bodo v četrtek po seji glavnega odbora odzvali tudi v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides.

Zasebniki osupli nad izjavami ministra
Fakinova torkova izjava pa je osupnila tudi Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov, ki opozarjajo, da tudi pri koncesionarjih več bolnikov pomeni zmanjšanje kakovosti obravnave. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, minister kot dolgoletni direktor "zdravstvene zavarovalnice" natančno ve, da bolniki v slovenskem zdravstvu nimajo prave izbire. "Veliko pregledov, ki jih za svoje bolnike opravimo koncesionarji, ZZZS ne plača. Velike glavarine, ki jih imamo koncesionarji, so posledica tega, da delamo dobro in nas bolniki iščejo. Denar od večje glavarine pa ni plača koncesionarjev," so kritični.

Glavarina, večja od standarda Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), po pojasnilih združenja pomeni več pregledov za bolnike in s tem povezane stroške, ki jih ZZZS ne plačuje v celoti. "Kot da ti bolniki, ki so prišli zaradi svojih težav, niso vredni denarja iz zdravstvene blagajne," so zapisali in dodali, da morajo bolniki nemudoma postati osrednji dejavnik slovenskega zdravstva.

V združenju zasebnih zdravnikov so se dotaknili tudi ministrove izjave, da bi v skrajnem primeru pomanjkanja zdravnikov odprli meje. "Na žalost pa niso odprte za dobre rešitve zdravstvenega sistema, ampak odhajanje medicinskega osebja v bolj urejena okolja," so zapisali. Zato v združenju ministru predlagajo, da vsakemu mlademu specialistu omogoči pridobitev koncesije. "Zagotovo jih bo manj odšlo v razvito Evropo. In mu ne bo treba z dekreti reševati bolnikov ter uvažati zdravnikov z juga Balkana," so sklenili poziv.

Zaradi pomanjkanja medicinskih sester so morali nekatere oddelke zapreti. Foto: BoBo
Zaradi pomanjkanja medicinskih sester so morali nekatere oddelke zapreti. Foto: BoBo

Medicinske sestre: Tudi mi smo preobremenjeni
Kot so danes zapisali v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije, si tudi sami želijo in bodo zahtevali spremembe kolektivne pogodbe tako, da bo njihovo delo in odgovornost ustrezno prepoznano in ovrednoteno.

"Nekaj mora biti hudo narobe v tem sistemu, ki izpostavlja in favorizira zgolj eno poklicno skupino, drugo pa ignorira," ugotavljajo v sindikatu medicinskih sester. Ob tem so spomnili, da pristojne na preobremenjenost in izgorelost medicinskih sester ter druge pereče težave opozarjajo že več let, nazadnje so se na ministra obrnili s pismom sredi januarja. Sindikat pa ima tudi že dlje časa pripravljen predlog standardov in normativov, ki bi znatno olajšali delo in vsaj delno preprečili odhajanje v tujino ter zamenjavo poklica, so zapisali.

V sindikatu sicer razumejo opozorila in podpirajo predloge za boljše vrednotenje najbolj obremenjenih zdravnikov družinske medicine, a obenem opozarjajo, da njihove preobremenjenosti in posledične izgorelosti ne bo zmanjšala nobena nagrada. Nikakor tudi ne morejo razumeti, da "minister za zdravje v tej zgodbi povsem ignorira medicinske sestre".

Sorodna novica Rudy Douven: Naj zavarovalnice tekmujejo za potrošnike, bolnišnice pa za zavarovalnice

"V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije se zavedamo, da so zdravniki, ki imajo povečano število bolnikov, zelo obremenjeni, toda te iste bolnike obravnava tudi medicinska sestra! Kako potem bolje ovrednotiti in tako zavzeto zagovarjati samo eno poklicno skupino, če pa je delo v ambulanti družinske medicine izrazito timsko delo?! Povrhu vsega pa je delo medicinskih sester v ambulantah, kakor tudi povsod drugod, izrazito podvrednoteno," so zapisali v sindikatu.

Žal se, kot so dodali, tudi različne zdravniške organizacije zelo redko ‒ ali pa sploh ne ‒ spomnijo medicinskih sester kot dela tima, pa čeprav je prav medicinska sestra na primarni ravni oz. v ambulanti družinske medicine razpeta med zdravnikom in bolnikom ter je najtesnejša sodelavka zdravniku.

Ministra pa sindikat ob tej priložnosti še sprašuje, "ali se zaveda, da so medicinske sestre najštevilnejši profil zaposlenih v zdravstvu in da nanje ne sme nikoli (več) pozabiti, še zlasti ko bo hotel na kakršen koli način izboljšati zdravstveni sistem".

Družinskih zdravnikov je premalo