Samo Fakin je bil gost Odmevov. Foto: Zajem zaslona
Samo Fakin je bil gost Odmevov. Foto: Zajem zaslona

S članom skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), prej pa dolgoletnim direktorjem Samom Fakinom se je v Odmevih pogovarjal voditelj Igor E. Bergant.

Sorodna novica Podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja: Generali z majem napoveduje dvig na 45 evrov

Zanima me vaš komentar podražitve Generalija. Je kar visoka, čeprav pravijo "v redu, inflacija, pa tudi sprememba nabora storitev zdravstvene zavarovalnice", se vam zdi taka sprememba cene, tako visoka, upravičena?
Ne vem, ker nisem videl izračunov in podatkov, pa vendar se ti fantje običajno ne motijo, izračuni so točni ...

Fantje? Saj so verjetno tudi kakšna dekleta zraven ...
Tudi dekleta, v redu. To je bilo pričakovano, zgodile so se najmanj tri stvari, prvič ta dodatni program v vrednosti osemdeset milijonov, te dodatne storitve, dokumentirajo se vsi elektronski pogovori splošnih ambulant, in te so narasle s 50.000 na dva milijona in pol v treh letih. Spremenil se je način, vse to se financira, vse storitve so plačane v splošnem in to je privedlo do tega dviga.

Koncesionarji so le trije. Ali pričakujete, da bosta z višjimi cenami sledila tudi večja Vzajemna in Triglav?
Mislim, da se bo to prav gotovo zgodilo, morda ne za deset evrov, kakšen evro manj, vendar pa je to normalna posledica vsega tega, kar se dogaja.

Ob sestavljanju aktualne vladne koalicije je bilo mogoče slišati zavezo, da naj bi dopolnilno zavarovanje slej ko prej ukinili oz. ga nadomestili z osnovnim, ki bi bilo za vse. Ali je bila to zadnja podražitev dopolnilnega zavarovanja glede na to, da naj ga kmalu ne bi bilo več?
Dvomim, zato ker sta dva predloga trenutno v zraku, kako dobiti teh šeststo milijonov, še vedno je težava, kako jih dobiti. Šarčevi vladi sem rekel, najdite mi šeststo milijonov in bomo ukinili prostovoljno zavarovanje in potem se je zgodilo, da je vlada padla, ker niso našli teh šeststotih milijonov. En predlog je dvigniti prispevno stopnjo, kar obremeni plače, to bo velika debata, drug predlog, o katerem smo se že v mojih časih pogovarjali, pa je dvig trošarin na t. i. greh, sladke pijače, cigarete, alkohol, o tem nihče še ne govori. Tretji del pa je seveda iz splošnih davkov, vendar še nismo tako daleč.

Ko gre za zdravstveno zavarovalnico, ste 19. januarja letos v intervjuju za N1 dejali, da je premier podlegel lobijem zdravstva. Napad na zdravstveno zavarovalnico je preusmerjanje pozornosti, saj so ključne težave čakalne dobe, izsiljevanja zdravniških organizacij in slaba organizacija dela, ne pa ZZZS. To je bilo sredi januarja, je vaše mnenje še zdaj tako?
Še vedno, še trdnejše je, ker se vidi, da se v javnih bolnišnicah dela manj, kot se dela v zasebnih institucijah, zdravnike pač vleče proti večjemu zaslužku in sam s tem nimam nič. Nič nimam proti, da to počnejo. Minister bi se moral ukvarjati s plačno reformo, predvsem plačilom zdravnikov po delu, ga uvesti tudi v javne bolnišnice in tako ne bi iz javnih bolnišnic odhajali. Ker se pa to ne počne, se pač preusmerja pozornost. Ne napad na ZZZS ne menjava vodstva ne bosta skrajšala čakalnih dob niti za en dan.

Pravijo, tudi to ste takrat komentirali, da gre seveda zato, da vlada in drugi dejavniki želijo nadzorovati ta izjemno velik tok denarja, se pravi, tu se interesi niso spremenili?
Ne, interesi se niso spremenili, ta velik tok denarja je močno nadziran od tistih, ki ta denar vplačujemo, delodajalci in delojemalci, poleg tega zavod vsako leto prečeše Računsko sodišče že trideset let in lahko s ponosom rečem, da nismo dobili še nobenega negativnega poročila, v nasprotju z nekaterimi vladnimi institucijami in ministrstvi.

Ampak pod črto, kot pravite, ta podražitev je na neki način pričakovana, reforma pa, vsaj njeni nastavki, za zdaj po vašem mnenju ne gredo v pravo smer, ali prav razumem?
Ne, reforma ne gre v pravo smer, treba bi se bilo ukvarjati z organizacijo dela, predpisati normo na zdravnika v bolnišnicah, mu dati plačo takšno, kot jo ima za delo, ki ga opravlja pri zasebniku. Ta podražitev pa je seveda zlovešča napoved. Kaj bo, če bomo imeli štiri zavarovalnice? Vse bo še bistveno dražje.

Fakin o podražitvah zdravstvenega zavarovanja