Foto: BoBo/Nejc Trpin
Foto: BoBo/Nejc Trpin

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob robu popoldanskega obiska Onkološkega inštituta Ljubljana poudaril, da bo vladni predlog zdravniškim sindikatom ostal enak in ga vlada do prihodnjega tedna torej ne bo spremenila. "Ne želimo si nobenega zaostrovanja. Če Fides ocenjuje, da je to zdaj potrebno, je to njihova presoja," je dejal in dodal, da je sam optimist.

Premier Robert Golob pa je ob tem ponovil, da Bešič Loredan uživa njegovo polno zaupanje, prav tako ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Kot je dodal, verjame, da ni nikomur v interesu, da bi stanje poslabšal zaradi partikularnih interesov.

Sorodna novica Fides o vladnem predlogu glede plač: "Ne rešuje niti akutnih nesorazmerij, ustvarjal bi pa nove"

Članstvo Fidesa do torka pričakuje dogovor z vlado, sicer zaostrovanje sindikalnih dejavnosti

Zdravniški sindikati in vlada so v torek nadaljevali pogajanja o plačah, ki jih minister za zdravje želi končati do konca meseca. V decembru namreč pričakuje začetek pogajanj o zdravstvenem stebru v enotnem plačnem sistemu. V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so bili po srečanju zadržani, v torek popoldne pa se je sešel še glavni stavkovni odbor. Kot so v sporočilu za javnost zapisali pri Fidesu, se je odbor seznanil s potekom pogajanj in rezultati ankete, ki so jo med članstvom sindikata izvedli v zadnjih dneh.

Po mnenju Fidesove pogajalske skupine so pogajanja na mrtvi točki, saj je vladna ponudba praktično nespremenjena že zadnji mesec dni, vladna stran pa do zdaj še ni podala resnih približevalnih predlogov v iskanju rešitev za nemoten delovni proces znotraj zdravstvenih timov v javnem zdravstvenem sistemu. Pogajalska skupina sindikata je po navedbah Fidesa na torkovih pogajanjih vladni strani predstavila približevalni predlog, ki je konstruktiven in po njihovem mnenju pomeni velik korak k hitri in učinkoviti rešitvi ključnih vprašanj, ki so v tem trenutku odprta in so predmet pogajanj. Kakšen približevalni predlog so predstavili, v Fidesu niso pojasnili.

"Glede na to, da gre za reševanje akutnih težav v javnem zdravstvenem sistemu, ki naj bi bil prioriteta vlade, zdravništvo ocenjuje vladni izgovor o omejenih finančnih sredstvih kot nesprejemljiv," so zapisali. Rezultati ankete, izvedene med članstvom, kažejo na veliko nezadovoljstvo zdravništva nad situacijo, v kateri so trenutno. Plačni steber v zdravstvu ostaja pomemben dolgoročen cilj, vendar pa je treba nemudoma poiskati kratkoročne rešitve za trenutna plačna nesorazmerja, brez ustvarjanja novih anomalij znotraj karierne poti zdravnikov in zobozdravnikov, poudarjajo. Anketa daje tudi jasno sporočilo – če do prihodnjega torka dogovor ne bo dosežen, članstvo soglasno pričakuje zaostrovanje sindikalnih dejavnosti, so še zapisali.

Pogajanja vlade s sindikati zdravstva in socialnega varstva bi se lahko končala prihodnji teden

Reprezentativni sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vladna stran so dopoldne nadaljevali pogajanja o plačah. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič sta s potekom zadovoljna in pričakujeta, da bi se lahko pogajanja končala prihodnjo sredo.

Pogajanja gredo, tako minister, v pravo smer in niso več na mrtvi točki. Ocenjuje, da sta strani blizu pozitivne rešitve v dobro vseh. "Moram priznati, da so bila pogajanja danes konstruktivna, prihodnji teden pričakujemo zaključek pogajanj," je dodal.

Tudi Ilešič Čujovič je poudarila, da so današnja pogajanja prinesla pomemben premik v pozitivno smer, in tudi sama ocenila, da se bliža konec in s tem podpis dogovora o odpravi plačnih nesorazmerij, ki so nastala v dogovoru s prejšnjo vlado novembra 2021.

Pogajanja o plačah v zdravstvu