Gregor Zemljič iz pogajalske skupine Fidesa in minister Danijel Bešič Loredan sta podpisala sporazum. Minister za zdravje se je Fidesu zahvalil za
Gregor Zemljič iz pogajalske skupine Fidesa in minister Danijel Bešič Loredan sta podpisala sporazum. Minister za zdravje se je Fidesu zahvalil za "konstruktivna pogajanja in za razumevanje situacije". Foto: BoBo

Vlada se s sporazumom zavezuje, da bo ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja oblikovala do 1. aprila prihodnje leto in ga nato do 30. junija vložila v zakonodajni postopek. Zavezuje se tudi, da bo omogočila ločeno urejanje specifik, povezanih z delom, odgovornostjo in plačilom zdravnikov in zobozdravnikov.

Sindikat se je ob tem zavezal, da do poteka teh rokov ne bo sprožil stavkovnih dejavnosti. Če pa zaveze iz sporazuma ne bodo izpolnjene in bo potekala stavka zdravnikov in zobozdravnikov, bo vlada zagotovila nadomestilo plače za stavko.

Stavka Fidesa zamrznjena vsaj do 1. aprila

Minister: Ne gre za izstop, ampak oblikovanje posebnega stebra

"Prepričan sem, da smo sklenili zgodovinski sporazum, ki pomeni začetek prepotrebnih in nujnih sprememb v zdravstvenem sistemu," je poudaril minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Napovedal je, da bodo na ministrstvu takoj začeli pripravo sistemske zakonodaje in ena ključnih sprememb bo plačni sistem. "Znašli smo se v položaju, da sta zdravnik in zobozdravnik, ki sta nosilca odgovornosti, manj plačana kot drugi, ki delajo v zdravstvenem sistemu. S tem smo unikum v Evropi in k temu bomo pristopili kar se da hitro glede na finančne zmožnosti," je obljubil.

Po njegovih besedah ne gre za izstop iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja, ampak za oblikovanje posebnega plačnega stebra za zdravstvo. V prihodnje je po ministrovih besedah mogoče oblikovati tudi stebre za druge poklicne skupne v javnem sektorju. "Vlado čaka težko delo, ko bomo imeli prva vsebinska izhodišča, se bomo pogovarjali z vsemi sindikati. Želimo skleniti nov družbeni sporazum na področju celotnega javnega sektorja," je napovedal.

Zemljič: Prvi korak k celoviti rešitvi javnega zdravstvenega sistema

Tudi namestnik vodje pogajalske skupine Fidesa Gregor Zemljič je potrdil, da so zdaj dosegli preboj in prvi korak k celoviti rešitvi javnega zdravstvenega sistema: "Morali smo se strinjati, da izstop iz skupnega javnega sistema ni možen, zato smo našli skupni jezik v zdravstvenem stebru, v katerem bomo lahko zasledovali specifike dela vseh."

Po njegovih besedah želijo spremeniti sistem na način, da bo nagovoril specifike, ki ga šibijo.

"Prepričani smo, da moramo steber zdravstva tvoriti z vsemi deležniki v zdravstvu, zato je pomembno, da stvari rešujemo skupaj. Roko smo ponujali že predhodno, ko smo pripravljali rešitve glede v obliki zakona o plačah v zdravstvu, a smo naleteli na gluha ušesa. Zato smo zdaj pričakovali zavezo vlade, da gremo skupaj v ta načrt prenove," je opisal.

Poudaril je, da imajo v Fidesu že pripravljenih veliko rešitev, da pričakujejo tudi ideje vlade, potem pa bodo izbrali najboljše za javni zdravstveni sistem in za zdravnike. "Če bomo – kot do zdaj – deležni nasprotovanj interesnih skupin in drugih sindikatov, smo pripravili varovalko, da to izpeljemo sami zdravniki skupaj z ministrstvom za zdravje," je napovedal.

"Prvič smo videli pripravljenost vlade, da pridemo do tega višjega cilja o enotnem zdravstvenem stebru," je povedal Zemljič. Foto: BoBo

Najprej naj bi poskrbeli za mlade zdravnike

Po besedah Bešiča Loredana bodo čim prej poskušali stanje urediti za mlade zdravnike in zdravnike specialiste, "ki so v najšibkejšem položaju in delajo največ".

Kako konkretno se bo torej ta dogovor poznal na plačah zdravnikov? Zdravstveni minister pravi, da pred 1. aprilom prihodnje leto ne bo nobene bistvene spremembe. "Razen če ugotovimo, da je anomalija tako zelo huda, o tem pa se bomo pogajali s sindikati. Trenutno imamo stanje, ki je nesprejemljivo. Povzročila ga je prejšnja vlada," je navedel in dodal, da imata trenutno lahko zdravnik ali zobozdravnik, ki nosita odgovornost, nižjo plačo kot diplomirana medicinska sestra. "To velja predvsem za mlade specialiste in specializante, ki zelo veliko delajo, zato moramo to vsaj za silo urediti. Ker veliko denarja ni, iščemo pot za t. i. obliž, za katerega pa ima vlada jasno zastavljene javnofinančne zmožnosti."

Mladi zdravniki: Dobili nismo ničesar, razen obljub

A prvi odzivi iz organizacije Mladi zdravniki Slovenije niso spodbudni: "Dobili nismo ničesar, razen obljub." Navajajo, da zdravnik na začetku kariere dela še naprej na urgenci za neto znesek 5,5 evra na uro, vrhunski nevrokirurg operira možgane za 14,4 evra na uro.

"Nismo mi tisti, ki vodimo zdravstveni sistem. Obljube in zaveze so vam in nam dali politiki. Zakaj ne verjamemo obljubam države? Ker ta goljufa vas in nas, ko obljublja in zaračunava vsem dostopne storitve, ki pa vidimo, da jih ni. In ker ne bi bilo prvič, da nas je kakšna vlada prinesla okoli. Upamo, da bo ta dokazala, da se motimo. Izraženo nezadovoljstvo zdravništva je jasen signal vladi, da mora ukrepati takoj in odločno," so sporočili.

Sorodna novica Fides potrdil dogovor z vlado, stavka je začasno zamrznjena

Stavka je zamrznjena

Napovedana stavka zdravnic in zdravnikov je torej začasno zamrznjena. Sporazum o prekinitvi stavke so predstavniki vlade in zdravniškega sindikata Fides parafirali na ponedeljkovih pogajanjih, v torek pa ga je potrdil še stavkovni odbor sindikata.

Razprava na odboru je bila sicer dolga in burna, kar kaže, da je nezadovoljstvo zdravnikov doseglo vrelišče, je v izjavi za medije dejal namestnik vodje pogajalske skupine Fidesa Gregor Zemljič. Zavedajo se, da bo za uresničitev sporazuma potreben čas, a bodo časovnico spremljali in ocenjevali poteze vlade, je napovedal.

"Če ne bi bilo ideje doktorja Kuštrina in ideje o ločenem stebru za zdravstvo, ne bi sedeli tukaj," je prepričan njegov namestnik. Foto: BoBo

Kakšna je vloga Konrada Kuštrina?

Pred medije pa v zadnjih dneh ni več stopil predsednik zdravniškega sindikata Konrad Kuštrin, ki je bil dolga leta prvi obraz na pogajanjih in pogovorih z voditelji. Da je oblikovanje posebnega zdravstvenega plačnega stebra prav njegova ideja, je potrdil tudi Zemljič: "Gre za velik korak, za desetletni cilj Fidesa in idejo doktorja Kuštrina – da izpeljemo reformo, ki bo v zadovoljstvo zdravnikov in preostalih zaposlenih v zdravstvu ter v dobro bolnikov."

Na vprašanje, zakaj torej Kuštrina ni na današnjem podpisu sporazuma, Zemljič ni želel podrobneje odgovoriti. Dodal je le, da so dokazali, da je Fides organizacija številnih zdravnikov in "mi znamo stopiti skupaj ter doseči cilj za skupno dobro".

Kuštrin: Prvi korak k razgradnji enotnega plačnega sistema

V izjavi za javnost, ki so jo iz Fidesa poslali naknadno, pa so navedli njegovo prepričanje, da podpisani sporazum predstavlja zgodovinski dosežek, miselni preboj, ki so si ga želeli več kot deset let. "To je prvi premik k razgradnji enotnega plačnega sistema. Do zdaj se ni zgodilo, da bi katera koli vlada v to privolila. Moramo pa se sprijazniti, da se je treba včasih tudi ustaviti, okrepiti in nato kreniti s polno paro naprej," je po navedbah iz sporočila za javnost še dodal Kuštrin.

Nadaljevanje pogajanj s sindikatom zdravstva in socialnega varstva

Po podpisu sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan odšel na nadaljevaje pogajanja s sindikati zdravstva in socialnega varstva, ki pričakujejo podrobnejša pojasnila, kaj pomeni v sporazumu predvideno oblikovanje ločenega plačnega zdravstvenega stebra v okviru plačnega sistema javnega sektorja.

Kot je ob prihodu na pogajanja ugotavljala predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič, ta steber zaenkrat razumejo kot "lupino brez vsebine". Ne vedo namreč, kaj vsebuje. Dejstvo pa je, da prejšnji teden podpisani sporazum s sindikati javnega sektorja vsebuje tudi zavezo za spremembe plačnega sistema v javnem sektorju, o katerih naj bi se dogovorili do 30. junija prihodnje leto. "Tukaj je datum enak in verjamem, da bomo morali to pogajati vsi skupaj, če seveda ne gre za izstop ene plačne skupine iz javnega sektorja," je dejala Ilešič Čujovič.

Če ta steber pomeni pogajanja za kolektivno pogodbo, potem ta steber že imamo. Če pomeni nov zakon o plačah v zdravstvu, kjer je izključeno kolektivno pogajanje in bodo izločeni kot socialni partnerji, na to ne bodo pristali. Če je steber kaj tretjega, "pa moja domišljija ne seže tako daleč", je dejala Ilešič Čujovič.

Ob prihodu na današnje nadaljevanje pogajanj je tako izrazila pričakovanje, da jim bo minister za zdravje zelo jasno in v celoti predstavil sporazum z zdravniki. V nadaljevanju pa po njenih besedah pričakujejo odpravo plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu, vključno z zdravniki in zobozdravniki, je še pojasnila.