Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

V času zdravniške stavke se izvajajo zgolj tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt, so pojasnili v Fidesu.

Kot poroča Radio Slovenija, se zaradi stavke tudi v mariborskih javnih zdravstvenih zavodih vrstijo odpovedi nenujnih obravnav pacientov in prenaročanje terminov.

Bolnici, ki ne želi biti imenovana, so v UKC-ju Maribor pred napovedanim operativnim posegom včeraj opravili vse potrebne priprave in preiskave. Danes, tik pred posegom, pa je sledil klic, da operacija odpade, poroča Katarina Klep Černejšek.

Sorodna novica Zdravniška zbornica: "Število zdravnikov ne upada – težava je, ker ne raste s potrebami"

Primer naj ne bi bil osamljen. Vodstvo bolnišnice je na vprašanje o odpadanju pregledov in posegov pojasnilo, da je stanje v mejah obvladljivega. "Težko pa je napovedovati, kako bo, če se bo stavka zavlekla recimo v tedensko, dvotedensko ali pa mesečno," je dejal v. d. direktorja UKC-ja Maribor Vojko Flis. Števila odpadlih obravnav v mariborski bolnišnici direktor ni razkril, potrdil pa je, da zaradi stavke v bolnišnici ne izvajajo dodatnega programa za skrajševanje čakalnih vrst.

Zaradi stavke gneča na urgenci

Na urgentnem centru mariborske bolnišnice, kjer stavka ne pride v poštev, so po besedah predstojnika Gregorja Prosena obravnavali za petino več bolnikov. "To je pač logična posledica. Že zdaj smo nekako pod robom, zdaj pa se bojim, da bomo pljusknili preko." Kar bi pomenilo daljše čakanje in morda preusmeritev bolnikov v druge centre, še poroča Radio Slovenija.

Fides napoveduje zaostritev stavke

V zdravniškem sindikatu Fides so med tem napovedali dodatno zaostritev stavke. Zaostrovanje stavke po njihovih navedbah pomeni samo to, da bodo dosledno izvajali zgolj z zakonom obvezne delovne procese med stavko. Doslej so bili zdravniki namreč zelo uvidevni do pacientov in so delali več, kot je zahtevan minimum, so navedli.

V Fidesu na pogajanjih z vladno stranjo pričakujejo ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel. Zaostrovanje stavke po njihovih navedbah pomeni samo to, da bodo dosledno izvajali zgolj z zakonom obvezne delovne procese med stavko. Doslej so bili zdravniki namreč zelo uvidevni do pacientov in so delali več, kot je zahtevan minimum, so navedli.

Sorodna novica Kordež: Fides se bori zgolj za že zdaj najbolje plačane zdravnike. Vodušek: To ni res!

V Fidesu so prepričani, da se z neudeležbo Prevolnik Rupel na pogajanjih kaže mačehovski odnos te vlade do težav v javnem zdravstvenem sistemu. "Če se spomnimo, je bila to še pred kratkim prioriteta vlade. Kot kaže, so bile to samo prazne besede premierja Roberta Goloba," so sporočili iz Fidesa. "Trditev vladnega pogajalca, da danes ni pogajanj zaradi sindikata Fides, tudi ne drži. Premor so si vzeli vladni pogajalci zato, ker nimajo mandata za nadaljevanje pogajanj," so zapisali v sporočilu za javnost.

Prevolnik Rupel: Nimam mandata za pogajanja

Prevolnik Rupel je sicer na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila, da se pogajanj s Fidesom ne udeležuje, saj pogajalsko skupino na strani vlade po sklepu vlade vodi ministrstvo za javno upravo in sama nima mandata za pogajanja. Dodala je, da je stavka zdravnikov seveda zakonita, a za bolnike ni dobra. Poudarila je, da pogajanja med vlado in zdravniškim sindikatom Fides potekajo aktivno in skoraj vsakodnevno. "Glede na to, da pogajanja potekajo aktivno in vsakodnevno, si želim in pozivam Fides, naj stavko vsaj zamrzne in da se poganja aktivno nadaljujejo v dobro pacientov in v dobro javnega zdravstvenega sistema."

Poudarila je, da je na ministrstvo za zdravje skupaj z ekipo prišla, "zato da pripravimo in vpeljemo ukrepe, ki bi pacientom zagotovili boljšo dostopnost do kakovostnih zdravstvenih storitev". "Stavka naše ekipe ni ustavila in pripravo ukrepov, ki smo si jih zastavili, nadaljujemo. Skrbi me, da bi lahko stavka po drugi strani zamaknila sprejetje in vpeljavo teh ukrepov, saj je za njihovo vpeljavo potrebno sodelovanje vseh deležnikov v zdravstvenem sistemu, tudi zdravnikov," je še dejala. Zagotovila je, da bo vlada naredila vse, da pogajanja čim prej končajo in da bi pacienti stavko čim manj občutili.

Zdravniki in zobozdravniki so v ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Po sredinih pogajanjih z vladno stranjo so v Fidesu napovedali še zaostritev stavke. Vladni strani pa očitajo, da ponuja le "obljubo, da se bo začela o že dogovorjenem ponovno pogajati v prihodnje, brez predlogov, ki bi bili zavezujoči, in brez konkretnih jamstev".