Predsednik in podpredsednik Fidesa Damjan Polh in Janusz Klim. Foto: Zajem zaslona
Predsednik in podpredsednik Fidesa Damjan Polh in Janusz Klim. Foto: Zajem zaslona

"Danes se je končal proces mediacije, žal neuspešno. Na tem mestu bi rad izrazil minuto molka za javno zdravstvo v Sloveniji," je na novinarski konferenci po propadu mediacije v uvodu dejal predsednik Fidesa Damjan Polh.

Po novinarski konferenci Fidesa je sledila tudi novinarska konferenca vlade. "Zelo mi je žal, da dogovor med pogajalskima skupinama, se pravi vladno pogajalsko skupino in pogajalsko skupino Fides, ni bil dosežen. Na vladni strani smo vlagali velike upe v uspešen zaključek mediacije oziroma v dogovor, vendar žal ta dogovor ni uspel, tako da pač gremo od tukaj naprej," pa je v izjavi za javnost povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

V nadaljevanju je poudarila dejstvo, da imamo v Sloveniji še vedno dobro javno zdravstvo, da ljudje do storitev, ko jih potrebujejo, še vedno pridejo. Cilj pa je po njenih besedah, da bo javno zdravstvo še bolj kakovostno, učinkovito in dostopno. Glede nadaljnjih korakov ministrstva je dodala, da bodo nadaljevali pripravo novele zakona o zdravniški službi, saj želijo ljudem zagotoviti minimum zdravniških storitev tudi med stavko. Iz pogovorov z direktorji javnih zdravstvenih zavodov je, tako Prevolnik Rupel, jasno, da v aprilu ne bo velikih izpadov zdravstvenih programov.

V prihodnjem tednu načrtujejo tudi naslednji sestanek z direktorji javnih zdravstvenih zavodov. Pogledali bodo razmere in naredili načrt ukrepov za naprej, je napovedala Prevolnik Rupel.

"Vsi sistemski ukrepi, ki jih na ministrstvu načrtujemo, bi imeli hitrejši učinek, boljši učinek, če bi bili izvedeni v sodelovanju z vsemi akterji, zato res pozivam, da se Fides priključi stebrnim pogajanjem in da dosežemo čim prej dogovor, da bodo ti sistemski ukrepi imeli večjo težo, večjo veljavo in večji učinek v dobro javnega zdravstva v Sloveniji," je ministrica še enkrat pozvala Fides h krovnim pogajanjem.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel med izjavo za javnost. Foto: BoBo/Borut Živulović
Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel med izjavo za javnost. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kordež: Parcialni dogovori so grožnja

"Na žalost je razkorak med stavkovnimi zahtevami Fidesa in zmožnostmi na vladni strani prevelik, da bi lahko dosegli dogovor. Ne drži, da smo brez stališč, temveč je pravzaprav na vladni strani stališče ves čas enako, da je treba poskrbeti za vse zaposlene v javnem sektorju," je k besedam ministrice na novinarski konferenci dodal vladni pogajalec Denis Kordež in ob tem pojasnil, da je težava v tem, ker lahko kakršni koli parcialni dogovori, v tem primeru s Fidesom, ogrozijo krovna pogajanja v javnem sektorju.

Tudi Kordež je izrazil željo, da bi se Fides čim prej vključil v krovna pogajanja z vsemi preostalimi sindikati javnega sektorja in v njihovem okviru zagovarjal svoja stališča. "Res želimo, da v najkrajšem mogočem času dosežemo dogovor, ki bo zadovoljil obe strani. Rad bi samo pohvalil sam proces mediacije, ki je bil res zelo strokoven, zelo konstruktiven, vsi smo vložili veliko napora v to, da bi bil na koncu tudi dogovor lahko dosežen, žal nam ni uspelo," je proces mediacije pohvalil Kordež.

Na vprašanje, ali je bila vlada med mediacijo pripravljena kaj popustiti, je odgovoril, da je vsebina mediacije zaupna. Izhodišča za mediacijo pa so bila zelo jasna, marsikaj bi bilo mogoče, vendar v okvirih, ki ne bi negativno vplivali na potek plačne reforme za celotni javni sektor, je poudaril.

Vladni pogajalec Denis Kordež. Foto: BoBo/Borut Živulović
Vladni pogajalec Denis Kordež. Foto: BoBo/Borut Živulović

Polh: Mediacija je bila profesionalna

Mediacija je po besedah predsednika sindikata Fides Polha delovala izredno profesionalno. "Moram pohvaliti mediatorje odvetniške zbornice, moram pohvaliti tudi vladno pogajalsko skupino, niso imeli lahkega dela. Problem vsega tega je bila izjava premierja pred mediacijo, s katero je okužil začetek, in tako se je tudi mediacija končala, kakor so se njegove besede takrat slišale. To ni dobra popotnica za naprej," je nadaljeval Polh.

"Z naše strani smo se tudi trudili, približevali, kolikor se je dalo, žal je na koncu vlada odločila, da zadeve ostanejo brez zavez in da so ponudbe, ki so jih dajali, enake tistim, ki so se pojavile na začetku stavke. Z naše strani je precejšnje razočaranje, gremo naprej, delali bomo tako kot do zdaj v času stavke, to je edino, kar lahko povem državljankam in državljanom Slovenije," je še pojasnil predsednik Fidesa.

"Srečali smo se petkrat, skupno število ur je bilo 24, to so izračunali mediatorji, dokler smo v stavki, smo se dolžni pogajati. Verjamem, da se bomo srečevali na pogajanjih, kakšen bo izkupiček, pa vam žal ne morem povedati. Videti je, kot da si vlada reform ne želi, in se bojim, da zadeve ne bodo šle v pravo smer," je Polh odgovoril na novinarsko vprašanje glede poteka mediacije.

Na vprašanje, ali je Fidesovo članstvo sploh še zagreto za stavko in si jo želi nadaljevati, je dejal, da je to stvar vsakega posameznika, pri čemer s terena opažajo, da so ljudje začeli ceniti prosti čas, tako da ni večjih premikov k ponovnemu dajanju soglasja za čezmerno delo.

Fidesu in vladi ni uspelo zbližati stališč. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Fidesu in vladi ni uspelo zbližati stališč. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Zakon o stavki in krovna pogajanja

Podatki kažejo, da se večina storitev izvaja, da zaradi stavke ni kakšnega večjega podaljšanja čakalnih vrst. Na poti je tudi zakon o stavki. "Kar se pa tiče zakona o stavki, morate vedeti, da imamo enega najbolj, če ne celo najbolj restriktivnega zakona o stavki, ki nam v bistvu na veliko omejuje to stavko v pravem pomenu besede, zato je lahko tudi ta stavka tako dolgotrajna, kot je, če nam bodo izglasovali še novelo zakona o zdravniški službi, kjer bodo praktično prepisali odlok, ki je na presoji pred ustavnim sodiščem, potem nam bodo otežili stavkanje, vendar ohranjanje stavke pomeni določene pravice in teh si ne bomo pustili vzeti. Gre za neke vrste protest proti vladi, ki trmasto vztraja pri svojih izhodiščih in se noče premakniti," je Polh povedal o novem zakonu o stavki.

"Ne, niso se približali, tudi mi se nismo. Naše stališče je nespremenjeno, dokler ne rešimo stavkovnih zahtev oziroma ne prekinemo stavke, se teh pogajanj ne bomo udeleževali," je predsednik sindikata Fides napovedal, da se, dokler stavka traja, ne mislijo udeleževati krovnih pogajanj s sindikati javnega sektorja.

Pogovor s Kordežem in Polhom v Odmevih:

Denis Kordež in Damjan Polh o spodleteli mediaciji med vlado in Fidesom

Neuspeh obžaluje tudi premier Golob

Razplet mediacije obžaluje tudi predsednik vlade Robert Golob, saj da si vlada ves čas iskreno prizadeva doseči dogovor v dobro pacientk in pacientov. K temu so bili usmerjeni vsi napori predsednika vlade, ločena pogajanja pogajalske skupine ministrstva za zdravje, ukrepi, ki jih je vlada sprejela za zaščito javnega zdravstvenega sistema, in ne nazadnje, da se rešitev poišče v okviru mediacije, so sporočili iz premierjevega kabineta.

"Zdravstveni sistem temelji na delovanju timov, ekip v bolnišnicah, zato je lahko dolgoročna rešitev za zdravstveni sistem izključno takrat, ko so v dogovorih vključeni tudi negovalno osebje in medicinske sestre in v okviru stebrnih pogajanj. Predsednik vlade se ob tej priložnosti znova zahvaljuje vsem zdravnikom, ki sledijo svojemu poslanstvu in kljub stavki požrtvovalno skrbijo za paciente," so še zapisali v njegovem kabinetu.

Pogajanja o stavkovnih zahtevah

"Udeleženca se zavezujeta, da bosta še naprej nadaljevala pogajanja o stavkovnih zahtevah," sta v skupni izjavi, s katero sta sporočila neuspeh mediacije, poudarila vlada in Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Izjavo so posredovali z mediacijskega centra odvetniške akademije Odvetniške zbornice Slovenije, kjer so vodili mediacijo med stranema.

Mediacija med vlado in Fidesom se je začela pred dvema tednoma. Rok za njen zaključek je bil sprva prejšnji četrtek, a sta se strani takrat strinjali za njeno podaljšanje.

Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Stavka zdravnikov je že postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji do zdaj.

Mediacija med vlado in Fidesom neuspešna