V bolnišnici upajo, da zaradi zadnjih odhodov ne bo okrnjena raven zdravstvenih storitev za bolnike. Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli
V bolnišnici upajo, da zaradi zadnjih odhodov ne bo okrnjena raven zdravstvenih storitev za bolnike. Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli

Po neuradnih podatkih bo v prihodnjih dneh šempetrsko bolnišnico zapustil še en zdravnik specialist. "Vzroka za odhode sta znana in se rešujeta že vrsto let," nam je zaupal zdravnik, ki ne želi biti imenovan: preobremenjenost in slabo plačilo. In še: "Ljudje gredo tja, kjer je boljše, v javnem zdravstvu pa se nič ne spremeni."

Sindikalni zaupnik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides v šempetrski bolnišnici Jure Klanjšček pravi, da se z odhodi zdravnikov spopadajo vse slovenske bolnišnice in da je to sistemska težava, ki jo mora rešiti država. "V nasprotnem primeru se nam bo zgodilo, da nam bo javno zdravstvo razpadalo," je dodal.

Kaj konkretno odhodi štirih radiologov pomenijo za bolnike? "Če se bodo odhodi nadaljevali, za paciente to ne pomeni nič dobrega. Nekatere storitve, ki so bile do zdaj brez težav dosegljive 24 ur, morda ne bodo dosegljive v takem obsegu ali pa sploh ne bodo dosegljive," pravi Klanjšček.

Ali bo trpela ultrazvočna diagnostika? Strokovna direktorica bolnišnice Jasna Humar odgovarja, da bodo "najverjetneje morali nekoliko spremeniti način zagotavljanja 24-urne diagnostike in se iz ultrazvoka, ki zahteva fizično prisotnost radiologa, preusmeriti na CT- posnetke in preiskave z magnetno resonanco (MR), ki omogočajo odčitavanje posnetkov na daljavo. Kakovost storitev, tudi zunaj rednega delovnega časa, se zato ne sme zmanjšati, samo nekoliko drugačen način moramo najti in se prilagoditi spremenjenim razmeram."

Absurd slovenskega zdravstva je tudi v tem, da bodo lahko radiologe, ki so odšli iz šempetrske bolnišnice, za isto delo pogodbeno zaposlili kot samostojne podjetnike.