Fides je lani tik pred koncem leta ustavil stavko. Foto: BoBo
Fides je lani tik pred koncem leta ustavil stavko. Foto: BoBo
Fides ponovno grozi s stavko

Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides se je sestal s premierjem Mirom Cerarjem in ministroma za zdravje in javno upravo, Milojko Kolar Celarc ter Borisom Koprivnikarjem.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je po seji v izjavi za medije dejal, da od vlade pričakujejo pripravo novih pogajalskih izhodišč do začetka prihodnjega tedna. Če se to ne bo zgodilo, bo sledila stavka. Potekala bo stopnjujoče. Prvi dan bo ponedeljek, 6. marca, v drugem tednu meseca bosta dva dneva stavkovna (četrtek in petek) in tako naprej, dokler ne bo stavka potekala vse dni v tednu.
Stavko bodo izvajali v ostri obliki, kar pomeni, da bodo opravljali le tiste storitve, ki so jih dolžni v času izvajanja stavke, to je obravnava vseh nujnih primerov, mladoletnih, starejših od 65. let, nosečnic in bolnikov z rakom.

Premierju pokazali realno podobo zdravstva
Premier je v pogovoru izrazil pripravljenost, da se v prihodnjem tednu dogovorijo in "pridejo toliko blizu, da stavke ne bo", je povedal Kuštrin. Nova pogajalska izhodišča vlade tako pričakuje v ponedeljek ali torek. Kuštrin je dodal, da "pričakujemo tisto rešitev, ki bi zadovoljila neke potrebe naših kolegov v kratkem času, nato pa smo pripravljeni zahteve, ki se nanašajo na spremembo plačnega sistema v javnem sektorju, reševati na srednji rok."

Po besedah predsednika Fidesa je Cerar povedal, da razume zdravnike in njihove zahteve, vendar ne more nič obljubiti. "Premier je rekel, da mu je žal, da se z nami ni prej sestal. Pokazali smo mu zelo realno podobo slovenskega zdravstva, v katerem smo ujetniki - tako zdravniki, ostali zaposleni in bolniki," je povedal Kuštrin in dodal, da se bosta obe strani trudili doseči dogovor.

Fides ponovno grozi s stavko