Fides zahteva izstop iz enotnega plačnega sistema

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je za 19. oktobra napovedal stavko, "če pogajanja o reševanju njihovih stavkovnih zahtev ne bodo obrodila sadov". Zahtevajo izstop iz enotnega plačnega sistema s spremembo zakona o zdravniški službi in pogajanja o novem tarifnem delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je glavna zahteva sindikata, naj vlada državnemu zboru takoj posreduje predlog sprememb zakona o zdravniški službi, na podlagi katerega se za zdravnike in zobozdravnike zakon o sistemu plač v javnem sektorju ne bo več uporabljal. S tem bi zdravniki izstopili iz enotnega plačnega sistema, kar si želijo že dalj časa.

V sindikatu pričakujejo, da bodo plače zdravnikov in zobozdravnikov mnogokratnik povprečne plače. "Verjetno se vsi strinjamo, da si specialist po 20 letih delovne dobe zasluži tri povprečne plače," je dejal. Težava po mnenju sindikata sicer ni le v plačah, pač pa tudi v večjih obremenitvah in drugih težavah javnega zdravstva.

"Vlada bo morala prevzeti odgovornost, če bo žrtvovala javni zdravstveni sistem za ceno enotnega plačnega sistema"

Konrad Kuštrin je za Odmeve dejal, da bi napovedano stavko lahko preprečila le sprememba člena zakona o zdravniški službi, ki bi plače zdravnikov in zobozdravnikov uredila po poklicni kolektivni pogodbi. "Enotnega plačnega sistema v Evropi ni," je dejal Kuštrin.

Na vprašanje voditeljice, zakaj zdravniki ne morejo biti v enotnem plačnem sistemu, v katerega je vključenih skoraj 180 tisoč javnih uslužbencev, je Kuštrin odgovoril, da so plače prenizke, kar se pozna tudi pri tem, da študentje medicine nočejo vpisati specializacije družinske medicine, njihovo število pa je že zdaj kritično. "Interes za vpis na medicinsko fakulteto pada, zlasti pa ni interesa za vpis na "težko medicino"," je dejal Kuštrin. "Nikogar ne bi prizadeli, če bi plače uredili po zgledu vseh drugih držav s poklicno kolektivno pogodbo."

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je dejala, da se plačna masa, namenjena za zdravstvo, z izključitvijo zdravnikov iz enotnega plačnega sistema ne bi spremenila. "Kaj torej pridobimo s tem, da izključimo zdravnike iz sistema plač v javnem sektorju?" Kuštrin ji je odvrnil, da je cena razpada zdravstvenega sistema, ki se dogaja, brezmejna. Kakršen koli dvig plač bi po njegovem mnenju pripomogel k ustavitvi negativne spirale, v kateri se diplomanti medicine ne odločajo več za "neatraktivne" specializacije. "Če ta spirala ne bo končana, bo ta vlada morala prevzeti odgovornost, ker bo žrtvovala javni zdravstveni sistem za ceno enotnega plačnega sistema," je izjavil Kuštrin.

Ajanović Hovnik je nekatere Kuštrinove izjave označila za demagoške in dodala, da se v zdravstvo že od začetka covidne krize namenja zelo veliko denarja. "V času covida smo za dodatke dali nekaj 100 milijonov, takrat vas ni bilo slišati o izstopu iz enotnega plačnega sistema in o stavki," je dejala Ajanović Hovnik in dodala, da se je vlada reševanja problematike lotila z vidika pacienta. "Naša vlada je ocenila, da je področje primarnega zdravstva najbolj akutno." Spomnila je, da je brez osebnega zdravnika že več kot 130.000 ljudi in da je vlada družinskim zdravnikom, ki so pripravljeni sprejeti več pacientov, zagotovila dodatek v znesku 2000 evrov bruto, za zdravnike v nerazvitih območjih pa dodatnih 500 evrov. Dodala je, da v dobrih treh mesecih od nastopa te vlade še ni bilo mogoče vsega urediti. Nepripravljenost Fidesa na pogajanja pred napovedano stavko pa je označila za izsiljevanje.

Sorodna novica Fides napovedal splošno stavko zdravnikov in zobozdravnikov, ki se bo začela 19. oktobra

3500 podpisov zdravnikov in zobozdravnikov za izstop iz plačnega sistema

Odločitev za stavko je bila po Kuštrinovih besedah težka, a gre za klic na pomoč, zato bolnike prosijo za razumevanje. Ob tem še vedno upa, da bo vlada imela posluh za njihove zahteve in da stavke na koncu ne bo.

V sindikatu so v zadnjih mesecih zbrali skoraj 3500 podpisov zdravnikov in zobozdravnikov za izstop iz enotnega plačnega sistema. Te podpise bodo predstavili tudi poslancem. "Težko si predstavljam, da bi katera koli država ignorirala željo 3500 zdravnikov," je dejal Kuštrin.

Kuštrin pravi, da jih na pogajanja ne bo

Minister Bešič Loredan je v odzivu na napoved stavke povedal, da so Fides za prihodnji torek povabili na pogajanja, ker pa napovedi stavke in zahtev še nimajo, se bodo ustrezno odzvali, ko jih bodo prejeli.

A Kuštrin je na novinarsko vprašanje, ali se bodo torkovih pogajanj udeležili, odvrnil, da ne.

Kako bi bila videti stavka zdravnikov?

Stavkajoči zdravniki in zobozdravniki bodo v času stavke na delovnem mestu razen ob stavkovnih sestankih, ki bodo potekali najmanj enkrat tedensko.

Zagotavljali bodo predpisan minimum delovnega procesa: izvajale se bodo tiste storitve, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Večinoma pa naj bi delali po prazničnem razporedu.

Želijo, da za čas stavke stavkajočim pripade 100-odstotno nadomestilo plač.

Bešič Loredan se je v torek sicer udeležil letne konference sindikata, čeprav je vabilo sprva zavrnil. Po Kuštrinovih besedah zdravniki in zobozdravniki z ministrovo predstavitvijo niso bili zadovoljni, saj je naštel že poznane težave, ni pa predstavil konkretnih rešitev. Prav tako so v sindikatu pred dnevi prejeli izhodišča vlade glede sprememb plačnega sistema, kjer pa so omenjeni le mladi zdravniki, ne pa tudi zdravniki specialisti.

Zdravnik na ljubljanski interni kliniki Gregor Zemljič je poudaril, da je enotni plačni sistem eden glavnih krivcev za razpad javnega zdravstvenega sistema, saj ne omogoča ustreznega nagrajevanja zdravnikov, pač pa vodi v kršenje standardov in normativov. "Z vsakim odhodom zdravnika iz javnega zdravstvenega sistema se naloge prerazporedijo na druge," je dejal.

Zdravnica Ana Lina Vodušek z Onkološkega inštituta Ljubljana je opisala, da so delovni pogoji in razmere v javnem zdravstvenem sistemu izjemno težki. Zdravniki so doslej delali na "etični pogon", zdaj pa ne morejo več in imajo dovolj.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mladi zdravniki Slovenije podpirajo stavko

Podporo napovedanim stavkovnim dejavnostim so izrazili tudi Mladi zdravniki Slovenije, ki pravijo, da zahtevajo stabilizacijo delovanja javnozdravstvenih zavodov na način, da se v njih vzpostavijo konkurenčni delovni pogoji, vključno s korekcijo osnovne plače. "Desetletja slabega vodenja zdravstvene politike terjajo hitre in odločne poteze ministra za zdravje in vlade, če jim je mar za zdravje državljanov. Ministrov predlog o rešitvi plačne problematike v letu 2024 je popolnoma nesprejemljiv. Če gori, časovnica več let pač ne pride v poštev," so zapisali.

Znova so spomnili na grafiko z urnimi postavkami mladih zdravnikov, ki so jo objavili na začetku leta.

Beović: Mislim, da bi morali ljudje zahteve Fidesa podpreti

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je ob napovedi stavke za medije dejala, da razmere v zdravstvu niso dobre in se morajo urediti. "Mislim, da bi morali ljudje zahteve Fidesa podpreti," je dodala in poudarila, da si zdravniki stavke nikoli ne želijo, saj pomeni dodatno tveganje za bolnike, je pa to zadnji ukrep, če ustreznih dogovorov med deležniki ne bo.

Spomnila je tudi na kritiko o prepočasnem reševanju zdravstva, saj minister zdravstveno reformo obljublja šele za leto 2024. "To se nam zdi absolutno prepozno," je poudarila.