Večina izvajalcev fizioterapevtske dejavnosti tenutno zaradi epidemije ne dosega realizacije obsega storitev, poudarjajo v združenju. Foto: Pixabay
Večina izvajalcev fizioterapevtske dejavnosti tenutno zaradi epidemije ne dosega realizacije obsega storitev, poudarjajo v združenju. Foto: Pixabay

Združenje fizioterapevtov Slovenije izpostavlja težave fizioterapevtov, ki delajo na področju osnovnega zdravstvenega varstva. Epidemija covida-19 je namreč ob zaprtju dejavnosti zmanjšala število bolnikov, ki jih fizioterapevti lahko obravnavajo, zato ti ne bodo mogli realizirati programov iz splošnega dogovora z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za leto 2020.

Ker bodo morali ZZZS-ju zato vračati sredstva in so storitve fizioterapevtov že leta zelo slabo ovrednotene, zanje to pomeni veliko stisko, ki lahko pripelje še do zmanjšanja števila ponudnikov fizioterapije, so še dodali v združenju.

Za letos predvidena sredstva so bila po njihovih navedbah pri fizioterapevtih v veliki večini že porabljena za zagotavljanje že tako oteženega dela in povečanih stroškov v obdobju pandemije. Večina izvajalcev fizioterapevtske dejavnosti ne dosega realizacije, so poudarili v združenju. Po dostopnih podatkih je le četrtina izvajalcev dosegla s pogodbo določen obseg storitev.

Ob tem pa so imeli povečan obsega dela, ki so ga številni fizioterapevti izvajali s ciljem skrajševanja čakalnih dob, pri čemer so upoštevali tudi vse poostrene ukrepe in priporočila za zagotavljanje varnega opravljanja dejavnosti, so še opozorili.

Tudi fizioterapevti kadrovsko podhranjeni, število čakajočih na obravnavo pa velikansko

Po besedah predsednika zbornice Tineta Kovačiča bodo fizioterapevti zaradi izvajanja obstoječega dogovora oškodovani, "ker so v obdobju širjenja covida-19 ravnali odgovorno in v dobro bolnikov, kar se nam zdi nesprejemljivo in moralno ter etično sporno". Poudaril je še, da so fizioterapevti pri svojem delu preobremenjeni, kadrovsko podhranjeni, število čakajočih na fizioterapevtske obravnave pa je velikansko.

Na omenjeno problematiko sicer v združenju opozarjajo že dlje časa, ministrstvu za zdravje in ZZZS-ju so predlagali tudi nekatere rešitve, a do napredka ni prišlo. V združenju si po Kovačičevih besedah še naprej želijo, da spremembe dosežejo s konstruktivnim dialogom, "in ne z metodami stavk, ki v našem prostoru zaradi nezmožnosti konstruktivnega iskanja rešitev vse bolj postajajo stalnica in zaradi katerih so na koncu bolniki še bolj prizadeti".