Foto: EPA
Foto: EPA

"Ne moremo dovoliti, da se to nadaljuje," je po poročanju Guardiana dejal premier Gabriel Attal. Napovedal je kazen v višini pet evrov kot enega izmed ukrepov, namenjenih krepitvi zdravstvenih storitev, pri katerih se spopadajo s pomanjkanjem osebja, vse višjimi stroški in večjim povpraševanjem.

A predlagano kazen so že kritizirali zdravniški sindikati in organizacije bolnikov. Zdravnik Luc Duquesnel je za radio France Bleu dejal, da bi bilo bolje "izobraziti ljudi, namesto zahtevati od zdravnikov, da jih obdavčijo, kar bo še poslabšalo odnose z bolniki".

Attal je dejal, da bi bila kazen del zakona, za katerega upa, da bi ga parlament odobril in bi začel veljati januarja prihodnje leto. Kdor bi se dogovoril za obisk pri zdravniku, bi moral po novem dati podatke o kreditni kartici.

Zdravnik bi lahko zaračunal pet evrov, če se bolnik ne bi pojavil v dogovorjenem terminu, ne da bi obisk vsaj 24 ur prej preklical. Zdravnik bi odločil, ali je razlog za odpoved, ki bi ga podal bolnik, upravičen ali ne.

Premier je dejal, da bi takšna kazen sprostila 20 milijonov obiskov pri zdravniku letno.

Gérard Raymond, predsednik francoskega združenja bolnikov, ki kazni nasprotuje, pa pravi, da je namen ukrepa doseči, da se bolniki počutijo krive, ne odgovorne.

Javnost je vse bolj jezna zaradi t. i. zdravstvenih puščav, delov podeželja in majhnih mest s pomanjkanjem zdravnikov in zdravstvenih storitev. Attal je napovedal, da bodo podvojili število vpisnih mest v zdravstvenih šolah z 8000 leta 2017 na 16.000 leta 2027.

Kot je dejal, želijo zagotoviti, da ima vsakdo dostop do osebnega zdravnika, oddaljenega največ pol ure od doma.