Minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da imajo primerljive države trikrat več intenzivnih postelj glede na število prebivalcev kot Slovenija. Foto: BoBo
Minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da imajo primerljive države trikrat več intenzivnih postelj glede na število prebivalcev kot Slovenija. Foto: BoBo

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci najprej poudaril, da smo v Sloveniji na morebitni drugi val epidemije bolezni covid-19 bolje pripravljeni, kot smo bili na prvega. Obnašanje novega koronavirusa namreč nekoliko bolje poznamo, po drugi strani pa imamo na razpolago več varovalne opreme. "V posameznih zavodih je še v fazi dobave, vendar kljub vsemu mislim, da nas ne bo doletelo, da bi prišli v takšno stisko, kot na začetku prvega vala, da ne bi imeli česa vzeti v roke," je zagotovil Gantar.

Gantar je potrdil, da je bila javnost seznanjena s precej različnimi podatki o tem, s kakšnim številom ventilatorjev je na začetku epidemije razpolagala Slovenija. "Obrazložitev je precej preprosta, čeprav moram priznati, da na začetku tudi meni ni bila jasna." Že na zaslišanju za zdravstvenega ministra je Gantar navedel, da je ventilatorjev, primernih za bolnike s covidom-19, 168. "Ta številka izhaja še iz obdobja prejšnje vlade, ko se je še pripravljalo in balo, da bo prišlo do epidemije. Te podatke pa so takrat zagotovili odgovorni v zdravstveni stroki. Tako smo na začetku epidemije temeljili na podatku, da imamo 168 primernih ventilatorjev. Na drugi strani pa je bil, na osnovi preračunov glede na dogajanje v drugih državah, pomemben podatek preračunan na našo populacijo, da bi v Sloveniji potrebovali okoli 400 ventilatorjev za covidbolnike. Zato je bila sprejeta odločitev o dodatni nabavi naprav."

Pavšič: Nam očitajo manipulacijo s številkami, "dejansko pa so sami manipulirali"

Poslanec LMŠ-ja Robert Pavšič je ocenil, da navedbe ministra Gantarja dokazujejo tisto, kar so že dokazali na interpelaciji. "In to je, da se številke od 13. marca pa vse do danes nikakor niso ujemale in so se prilagajale trenutnim razmeram," je povedal. Ocenil je, da če pristojno ministrstvo za zbiranje podatkov potrebuje več kot tri mesece, to ne kaže samo na stihijo, ampak na njeno načrtnost.

Robert Pavšič je napovedal, da bodo nadaljevali preiskavo. Foto: BoBo
Robert Pavšič je napovedal, da bodo nadaljevali preiskavo. Foto: BoBo

"Nenehno nam očitajo manipuliranje s temi številkami, dejansko pa so sami manipulirali," je dejal. Kot primer je navedel, da imamo po podatkih ministrstva danes več neustreznih ventilatorjev kot 13. marca. "In če so bili že tako intenzivni pri nabavi novih ventilatorjev, zakaj so nabavili ravno tiste, ki so bili najmanj ustrezni oz. neustrezni brez dodatne opreme," je dodal.

Po njegovem mnenju se odgovornost z ministra Zdravka Počivalška zdaj širi na celotno vlado. "Najprej so indici kazali prstni odtis gospodarskega ministrstva, zdajle pa vidimo, da se je zadeva vsebinsko razširila na celotno vlado," je dejal in dodal, da je "jasno, da je nekdo moral zaslužiti". Po njegovih informacijah so bile odkupne cene trikrat višje kot nabavne.

Primerni in neprimerni ventilatorji

Gantar je dejal, da so med epidemijo vsakodnevno spremljali informacije o številu covid bolnikov, prostih zmogljivosti in intenzivnih postelj ter o številu medicinskih ventilatorjev, ki so bili na razpolago za bolnike s covidom. Pri telefonskem anketiranju bolnišnic so iskali predvsem informacije o ventilatorjih, ki so primerni za covid bolnike, saj ti umetno predihavanje potrebujejo dalj časa, za kar pa vse aparature niso primerne. "Med primerne aparature tako ne sodijo transportni in otroški ventilatorji, aparati, ki so montirani v operacijskih dvoranah in urgentnih centrih. Poleg tega, da jih lahko potrebujejo bolniki, ki imajo druge težave, so ti ventilatorji namenjeni za specifično uporabo."

Drevišnja Tarča: vpogled v nakup zaščitne opreme

V zadnji Tarči sezone še en vpogled v potek nakupov zaščitne opreme. Z ustvarjalci oddaje o tem, kako so prišli do Ivana Galeta in zakaj je prvič nastopil v naši oddaji, v katero sta prihod najprej potrdila in nato odpovedala ministra Tonin in Počivalšek. Koliko mask, ventilatorjev in druge opreme imamo v skladiščih in bolnišnicah po koncu epidemije? Na 1. programu TV Slovenija ob 20.00.

13. marca je bilo na razpolago 495 ventilatorjev, od tega 168 primernih za covid-19

Gantar je ob tem zanikal, da bi potvarjali rezultate o številu ventilatorjev, zato da bi kupovali več, kot je treba, in s tem komur koli delali uslugo. Ministrstvo za zdravje s podatki o številu medicinske opreme, ki je na voljo po državi, ne razpolaga, obžaluje Gantar. "Zato smo zdaj o ventilatorjih zahtevali vse podatke od vseh zdravstvenih zavodov, koliko jih je bilo nabavljenih točno po datumih. Danes tako razpolagamo z natančnimi podatki." 16. junija je bilo v Sloveniji na razpolago 680 ventilatorjev, je sporočil Gantar. V to številko so vključeni vsi ventilatorji, od tega jih je za bolnike covid-19 primernih 439. Skupno je bilo od marca s strani Zavoda za blagovne rezerve in bolnišnic nabavljenih 185 medicinskih ventilatorjev. "13. marca je bilo na razpolago 495 ventilatorjev vseh vrst, od tega 168 primernih za covid bolnike." Pri čemer je Gantar dodal, da je bila pot do teh podatkov dolga.

439 respiratorjev primernih za bolnike s covidom-19

Vodja sektorja za sistem nujne medicinske pomoči in katastrofno medicino na ministrstvu za zdravje Darko Čander, ki je svojo funkcijo opravljal tudi v času prejšnje vlade, je pojasnil, da so se v bolnišnicah na prihod epidemije začeli intenzivno pripravljati na začetku februarja. Sestanki ministrstva z vodstvi bolnišnic pa so potekali od konca februarja do 12. marca. "Že na začetku februarja smo bolnišnice prosili predvsem za podatke o odgovornih osebah, ki bodo izvajale naloge v obdobju epidemije, zaprosili smo za število kadrovskih resursov, zanimale so nas posteljne zmogljivosti in seveda s tem povezano število ventilatorjev."

Darko Čander, vodja sektorja za sistem nujne medicinske pomoči in katastrofno medicino na ministrstvu za zdravje. Foto: BoBo
Darko Čander, vodja sektorja za sistem nujne medicinske pomoči in katastrofno medicino na ministrstvu za zdravje. Foto: BoBo

25. februarja je na ministrstvu za zdravje potekal tudi sestanek s predstavniki vseh 26 slovenskih bolnišnic, na katerem so ugotovili, da so na epidemijo relativno dobro pripravljeni, predvsem v smislu reorganizacije zdravstvenega sistema, saj so se za infekcijske bolnike na različnih lokacijah zagotovili ustrezni prostori. Ker so se pri poročilih o ventilatorjih s strani bolnišnic pojavljali neenotni podatki, so na ministrstvu med 25. februarjem in 12. marcem izvedli intenzivno poizvedbo o razpoložljivih aparatih. "Takrat smo od strokovnih direktorjev bolnišnic dobili številke, da bi lahko za zdravljenje bolnikov s covidom uporabili 138 stacionarnih ventilatorjev in 30 prenosnih ventilatorjev. O tej številko smo takrat v javnosti tudi govorili," je pojasnil Čander in dodal, da prenosni ventilatorji služijo predvsem za prevoz bolnikov med bolnišnicami.

Noč je 15. marca na Zavod za blagovne rezerve poslal strokovne zahteve za nabavo ventilatorjev

Marko Noč je bil 14. marca povabljen v strokovno skupino Bojane Beović, kjer je bil zadolžen za koordinacijo enot za intenzivno terapijo. Na osnovi razpoložljivih intenzivnih postelj so pripravili strategijo covid bolnišnic in bolnike centralizirali v štiri enote v štirih bolnišnicah. "Za vse, ki ne veste, kako je videti intenzivna enota, sestavljena je iz primerne postelje, ventilatorja, monitorja, infuzijskih črpalk in predvsem iz izobraženega osebja, tako medicinskih sester kot zdravnikov."

Kot je dejal, je ventilator pomemben del intenzivne enote, že prvi dan je bil seznanjen s številom 168 razpoložljivih aparatur za covid bolnike. "Že isti dan so se začeli klici glede ponudb posameznih respiratorjev, kar je že drugi dan postalo popolnoma neobvladljivo. Zato sem 15. marca poslal strokovne zahteve na prošnjo gospoda Cantarutija (takratnega državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo, op. a.) na blagovne rezerve v slovenščini in angleščini, na osnovi katerih bi se lahko presejale različne ponudbe."

Da bi ponudbe lažje ocenjevali, je Noč sklical komisijo, v kateri sta bila tudi zdravnika Rihard Knafelj in Primož Gradišek. Komisija je pregledala 109 ponudb ventilatorjev in ugotovila, da je 13 strokovno ustreznih.

Težave pa niso samo v opremi in posteljah, ampak tudi v zadostnem kadru, ki bi znal upravljati ventilatorje. Noč je pri tem omenil zlasti medicinske sestre, saj so premalo plačane in zato odhajajo iz zdravstva v druge poklice, kjer ob manjših obremenitvah prejmejo primerljivo plačilo. Foto: BoBo
Težave pa niso samo v opremi in posteljah, ampak tudi v zadostnem kadru, ki bi znal upravljati ventilatorje. Noč je pri tem omenil zlasti medicinske sestre, saj so premalo plačane in zato odhajajo iz zdravstva v druge poklice, kjer ob manjših obremenitvah prejmejo primerljivo plačilo. Foto: BoBo

Na dnu lestvice ustreznih ventilatorjev tudi Geneplanetovi

Med njimi so bili na dnu lestvice tudi ventilatorji, ki jih je dobavilo podjetje Geneplanet. Ti bi bili za zdravljenje bolnikov s covidom-19 ustrezni ob predpostavki, da bi nabavili ogrevane cevi, je povedal Noč.

Odločitev, prekinjeno pogodbo z Geneplanetom za polovico naročenih ventilatorjev, dodatnih 20 pa so jih še vrnili podjetju, so po Nočevih besedah sprejeli tudi na podlagi takratne epidemiološke slike, saj se je stanje umirjalo.

Ministrstvo za zdravje je takrat tudi odločilo, da bodo 90 ventilatorjev obdržali ob zagotovilu dodatne opreme. Pozneje so na zavodu za blagovne rezerve pojasnili, da bodo morali dodatno nakupiti to opremo, saj ni bila del prvotne pogodbe. Pred dnevi pa so za STA povedali, da so odgovornost za nakup te dodatne opreme prenesli na zdravstvene zavode.

Katerim zavodom so bili ventilatorji Geneplaneta dostavljeni, minister Gantar ne ve, prav tako ne, ali so že dobavljene zahtevane dodatne ogrevane cevi.

Na vprašanje, ali je danes v državi preveč ventilatorjev, je Noč dejal, da je vsekakor dobro, da je zadostna zaloga. "V prejšnjih letih se je zelo malo vlagalo v respiratorje, tako da se je 'vozni park' respiratorjev obnovil s sodobnimi," je povedal. Po Gantarjevih besedah so nekateri ventilatorji stari tudi 20 let, mnogi pa imajo datum izdelave 2002, 2003 in 2004.

LMŠ Počivalšku očital zavajanje

Stranka LMŠ je ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku med interpelacijo namreč med drugim očitala, da bodisi ni vedel, koliko ventilatorjev je v državi, bodisi je nova vlada namerno zavajala s številkami, da bi ustvarila videz izrednih razmer. Po podatkih LMŠ-ja je bilo 13. marca v državi 453 ventilatorjev, medtem ko je Počivalšek govoril o številki 168.