GHB je največkrat v tekoči obliki, brez vonja in je rahlo slanega okusa. Lahko ga dobimo tudi v obliki prahu ali kapsul. Foto: DrogART
GHB je največkrat v tekoči obliki, brez vonja in je rahlo slanega okusa. Lahko ga dobimo tudi v obliki prahu ali kapsul. Foto: DrogART
Zabava
Policija odsvetuje, da bi pili neznane tekočine ali pijačo puščali na mizi v lokalu brez nadzora. Foto: EPA

"V Sloveniji je bila ta droga med uporabniki dokaj popularna pred nekaj leti, zdaj pa jo zelo redko zasledimo. GHB je namreč zelo težko dozirati in meja med želenimi učinki zadetosti in predoziranjem je zelo tanka, zato so jo uporabniki prenehali uporabljati z namenom zabave," je za MMC povedala predsednica Združenja DrogArt Mina Paš.

Kljub redkemu pojavljanju je slovenska policija v okviru mednarodne kriminalistične preiskave o spletni prodaji snovi GBL odkrila 22-letnega slovenskega državljana, ki je prek spleta kupoval snovi za proizvodnjo droge GHB ali tekočega ekstazija. To drogo je namreč mogoče dokaj enostavno izdelati, saj je snov GBL (gama-butirolakton), ki je prevodniški element za GHB, legalen in se ga z enostavno kemijsko reakcijo lahko spremenijo v GHB.

GHB so razvili kot uspavalno sredstvo
GHB je po klasifikaciji sedativni hipnotik, razvili pa so ga kot uspavalno sredstvo. V manjših dozah povzroča evforični učinek, sprostitev in družabnost, ki ga lahko primerjamo z alkoholom. Pri večjih dozah pa lahko uporabnik postane omotičen in zaspan, nastopi lahko tudi bruhanje, mišični krči in tudi izguba zavesti.

Več lahko preberete na spletni strani DrogArta.

Zaradi teh učinkov ga v tujini uporabljajo kot tako imenovano drogo za posilstvo. Ker GHB povzroči izgubo spomina, se žrtve, ki jim mamilo podtaknejo največkrat v pijačo, dogodka ne spominjajo.

V alkoholni pijači mamila ne okusimo
Prav tako je GHB zelo težko zaznati. Okusili bi ga lahko v vodi, saj ima rahlo slan okus, v pijačah z močnim okusom pa se lahko zakrije, opozarja Mina Paš. Učinki GHB-ja navadno nastopijo od 10 minut do ene ure po zaužitju. Glavni učinki trajajo okrog dveh do treh ur, vendar lahko občutke čutimo dalj časa (do enega dneva). Če sumite, da ste nehote zaužili GHB, takoj obiščite zdravnika.

Sicer pa je na spletni strani DrogArta zapisano tudi opozorilo, da se GHB-ja ne sme mešati z alkoholom ali drugimi opojnimi sredstvi. Večina smrtnih žrtev tega mamila je namreč umrla zaradi zaužitja takšne kombinacije. "Lahko je usodno že eno malo pivo," opozarjajo.

Pijače ne puščajte na točilnem pultu
Po podatkih policije v Sloveniji sicer ni zabeleženih prijav za kazniva dejanja, ki bi bila storjena s pomočjo GHB-ja. Izkušnje tujih varnostnih organov pa kažejo, da so GHB primešali v pijačo oškodovank, ko so pijačo začasno pustile na točilnem pultu ali na mizi. Ko so se vrnile, so popile pijačo skupaj z GHB-jem. Nato se niso več zavedale ničesar, kaj se z njimi dogajalo.