Nad vladnimi ukrepi, ki bodo posegali v človekove pravice, bo po novem zakonu (če bo sprejet) bedel parlament. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Nad vladnimi ukrepi, ki bodo posegali v človekove pravice, bo po novem zakonu (če bo sprejet) bedel parlament. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Pred dnevi so poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Janjo Sluga (Gibanje Svoboda) v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih. Osnovni namen novele je izvajanje odločbe ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da zakon iz leta 1995 v nekaterih delih ni skladen z ustavo, so danes spomnili.

Vsebinski predlog novele so pripravili predstavniki civilne družbe, združeni v Pravno mrežo za varstvo demokracije, tako ministrstvo kot koalicijske poslanske skupine pa v dopolnilih besedila predloga niso bistveno vsebinsko spreminjali, zagotavljajo.

Razprava o spremembi zakona o nalezljivih boleznih je v javnosti potekala že od leta 2021, a po navedbah poslanske skupine Svobode prejšnja vlada ni bila zainteresirana za njegovo novelacijo, saj se je "z epidemijo raje soočala z odloki vlade, ki so se izkazali za neustavne". Zato razumejo dvom in strah ljudi, danes pa so tudi obravnavali "zlonamerne interpretacije", ki so se pojavile v javnosti in pri ljudeh še dodatno spodbujajo negotovost.

Sorodna novica Koalicija vložila predlog novele zakona o nalezljivih boleznih

Proti dodatnemu zapiranju šol

Novela zakona o nalezljivih boleznih v nobenem smislu ne uvaja obveznega cepljenja. Spremembe zakona ne predvidevajo nobenega dodatnega zapiranja šol, ki se jih v prihodnje po zagotovilih predstavnikov vlade tudi ne bo zapiralo, prav tako ne nalagajo obveznosti nošenja mask v šolah. Novela zakona, kot dodajo, tudi ne uvaja nobenih novih prekrškovnih postopkov ali glob, temveč jih celo črta.

Predlog novele pa veliko strožje kot do zdaj omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika, in uvaja institut parlamentarnega nadzora vladnih ukrepov. Bistveno večjo vlogo in odgovornost pa namenja tudi strokovni skupini, v kateri ne bodo le predstavniki medicinske, temveč tudi drugih strok, so še našteli.

V poslanski skupini največje parlamentarne stranke se zavedajo, da se bo "večina javnosti pomirila šele, ko bo z izkušnjo spoznala, da sedanja vlada deluje drugače kot prejšnja – tudi v morebitnih kriznih razmerah".

Želijo si, da določil zakona o nalezljivih boleznih v Sloveniji ne bi bilo treba nikoli več uporabiti, a kot so dodali, je dejstvo, da mora biti država pripravljena tudi na morebitne hujše epidemije. "Zato želimo in moramo poskrbeti, da si nobena vlada v prihodnosti ne bo mogla več privoščiti dejanj, kakršnim smo bili priča zadnji dve leti," so zapisali v sporočilu za javnost.

Golob: Podlaga za ukrepanje na ustrezen način

To je v izjavi za medije ob robu uvodnega srečanja s sindikati poudaril tudi premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. Kot je dejal, novela zakona prinaša zakonsko podlago, da lahko vlada in DZ ukrepata na ustrezen način. Medtem pa na vladi pripravljajo tudi covidno strategijo, kako kljub koronavirusnim okužbam normalno preživeti jesen in zimo brez zapiranja družbe.