Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predlog novele omogoča, da bi bili ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni zakoniti in skladni z ustavo, določili pa bi tudi pogoje in postopek za uvedbo ter podaljševanje veljavnosti ukrepov in njihovo maksimalno trajanje, je uvodoma v imenu predlagateljev poudarila poslanka Janja Sluga.

Sorodna novica Zelena luč DZ-ja le za zakon o nalezljivih boleznih in zakon o varstvu okolja

Javne predstavitve se je udeležilo več predstavnikov pripravljavcev predlagane novele. Kot je dejala Katarina Brvar Sternad iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja, so s predlogom želeli vzpostaviti pravno podlago z rešitvami, ki bodo splošno uporabljive v primeru pojava nalezljivih bolezni, že znanih ali novih. Novela temelji na načelih sorazmernosti, zakonitosti in delitve oblasti, je poudarila.

Predstavnica zavoda Open Barbara Rajgelj meni, da so "v veliki zmoti tisti, ki menijo, da se brez tega popravka ne da posegati v človekove pravice". Po njenih besedah bo novela z vpeljavo strokovne ocene, na podlagi katere bi se sprejemali ukrepi, javnosti končno dala konkretno podlago, o kateri bo lahko razpravljala in presojala.

Matija Urankar iz Odvetniške pisarne Senica, ki je prav tako sodeloval pri pripravi novele, je zagotovil, da predlog ni bil spisan z agendo, kot je bilo slišati med očitki nasprotnikov novele. "Kot pravniki smo se čutili dolžni, da smo ob vseh ustavnih odločbah nekaj naredili," je dodal. Nujno se jim je tudi zdelo vključiti varovalko s parlamentarnim nadzorom.

Sorodna novica Janša o predlogu zakona o nalezljivih boleznih: Zakon pomaga k širjenju bolezni

Niso vsi zadovoljni s predlogom

Da slednji v noveli ni ustrezno urejen, je zatrdila državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Katja Triller Vrtovec, po oceni katere predlog med drugim krši ustavno načelo delitve oblasti. Kot je dejala, bi po predlogu s podaljšanjem ukrepov moralo soglašati delovno telo zakonodajne veje oblasti z večino svojih članov, in ne večina poslancev DZ-ja, kar da ni ustrezno.

Predstavnica zainteresirane javnosti Biserka Ilin pa meni, da nas določbe aktualnega zakona, za katere je ustavno sodišče ugotovilo neustavnost, "bistveno bolj ščitijo od novega predloga". "S tem zakonom se skušajo uzakoniti prav ti ukrepi, ki so bili vsiljeni z odloki," je ocenila.

Podobno meni tudi Jure Pogačnik iz Gibanja zdrava družba. "Cel koncept tega zakona temelji na tem, kako odvzeti ustavno zagotovljene pravice na pravno tehnično korekten način, kar je po moje nesprejemljivo," je dejal. Med drugim se je spraševal, kaj sploh pomeni strokovna ocena, ki jo predvideva predlog novele.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je razpravo ocenil kot izjemno pomembno. Ob tem je opozoril, da se zakon o nalezljivih boleznih, ki bi ga predlog novele spremenil, aktivira tudi v primeru drugih, veliko bolj nevarnih bolezni, na primer ebole s 60-odstotno smrtnostjo in zato bi ga bilo po njegovi oceni smiselno obravnavati tudi v kontekstu državne varnosti.

S tem je pritrdil razmisleku Bećira Kečanovića z Inštituta za razvoj vključujoče družbe, po oceni katerega bi bilo treba opraviti sistemsko analizo in v kontekstu obvladovanja nalezljivih bolezni morda razmisliti o spremembi katerega drugega zakona.

Razprava o zakonu o nalezljivih boleznih