Foto: Janez Zalaznik/Glas ljudstva
Foto: Janez Zalaznik/Glas ljudstva

V iniciativi so prepričani, da je zdravstvena kriza v Sloveniji resna težava, ki je sicer primerljiva s poletnimi poplavami, a traja oziroma se slabša tudi zdaj, ko poplav ni več. Satirični dogodek so organizirali, ker pogrešajo več pogovora o tej temi, tudi v javnih medijih, je v izjavi dejal predstavnik iniciative Glas ljudstva Jaša Jenull.

Kot voditelj šova je Jenull trem sodelujočim zastavljal vprašanja s štirimi mogočimi odgovori. Med drugim so iskali odgovor na vprašanje, koliko zasebnih zdravstvenih podjetij in statusov samostojnih podjetnikov so v Sloveniji odprli januarja letos, koliko od 50 najbolj plačanih uslužbencev javnega sektorja je bilo v preteklem mesecu zaposlenih iz zdravstva, koliko dni dopusta ima povprečni zaposleni v ljubljanskem kliničnem centru, koliko dni dopusta imajo v povprečju avstrijski zdravniki ter ali so zahtevani glavarinski količniki slovenskih družinskih zdravnikov nad ali pod povprečjem EU-ja.

V petek bodo sicer predstavniki Glasu ljudstva ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel prinesli vabilo na javno soočenje s pacienti, ki bo v prihodnjem tednu. "Kajti ugotovili smo, da je ministrica že našla čas, da se je sešla s predstavniki zdravniških lobijev, zdravniških organizacij in sindikatov, kjer so ji postavili svoje zahteve, medtem ko predstavniki pacientov in pravic pacientov še niso dobili te priložnosti," je odločitev za organizacijo javnega soočenja pojasnil Jenull.

Na vprašanje, ali pričakuje ministričino udeležbo, je odgovoril, da bi se morala ministrica odzvati, če vlada želi pokazati, da ji je mar za potrebe več kot 140.000 ljudi, ki so brez izbranega zdravnika.

Ob tem so v iniciativi znova pozvali k oddaji podpisa za predlog novele interventnega zakona za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema.

Foto: Janez Zalaznik
Foto: Janez Zalaznik