Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo
Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo

V današnji izjavi za medije je premier Robert Golob povedal, da se je v preteklih tednih večkrat srečal s predstavniki v zdravstvu in prejšnji teden dvakrat s predstavniki Fidesa.

"Lahko razumem borbo, da se borijo za svoj finančni položaj, popolnoma nesprejemljivo pa je, da to počnejo na račun pacientov. Če kaj, bi morali ravno zdravniki razumeti, da je pacient prvi," je na začetku povedal Golob. Hkrati se je zahvalil "tihi večini, ki stavki navkljub omogoča, da sistem deluje".

Premier je za naslednji teden napovedal intenzivna pogajanja. V ponedeljek bodo začeli krovna pogajanja, v sredo pa se bodo osredinili na stebrna pogajanja. "Na teh bomo odprli pričakovanja, vključno z zahtevami zdravnikov." Ob tem pa je izrazil pričakovanje, da Fides med pogajanji stavko zamrzne. "Kolikor sem razumel, bo ta odgovor prišel danes čez dan," je še dejal.

O današnjih očitkih predsednika sindikata Fides Damjana Polha, da jim je predsednik vlade na sestankih dvakrat odkrito grozil, pa je Golob dejal, da je imel občutek, da je bil sestanek konstruktiven. "Če ima kdo težavo s kredibilnostjo, jo ima tisti, ki po sestankih govori stvari, ki se tam ne zgodijo," je povedal.

Dodal je, da so se med sestanki namenoma vzdržali komentarjev, saj je bil tak dogovor. "Kdor iskreno verjame v iskanje rešitev, teh rešitev ne ruši takoj, ko zapusti sobo, v kateri se je o njih pogovarjal, in to v javnosti," je bil kritičen.

Pirc Musar in Golob pozvala k prekinitvi stavke zdravnikov

Fides: "Na pritiske vlade zdravniki ne pristajamo"

Danes je Glavni stavkovni odbor (GSO) soglasno sprejel odločitev, da se pritiskom vlade zdravniki ne bodo uklonili. "Zato zdravniki stavko nadaljujemo. Vlado pozivamo, da udejanji, kar je že podpisala."

"Ne potrebujemo predavanj o etiki in morali, najmanj ne od tistih, ki nimajo niti toliko morale, da bi spoštovali podpisane sporazume, in na pogajanja prihajajo z grožnjo z ukrepi, in ne s predlogi rešitev in konkretnimi jamstvi. Svetujemo jim, naj pridige o etiki in o morali zadržijo predsednik vlade in ministri kar zase in se podvržejo resnemu samoizpraševanju. Če bi bilo kaj morale na njihovi strani, ne bi bilo treba stavkati in ne govoriti o Hipokratu in prisegah. Zdravniki tudi ves čas stavke delamo in strokovno obravnavamo paciente," so še zapisali za javnost.

Sorodna novica Pirc Musar pozvala k začasni prekinitvi zdravniške stavke. Fides: Stavka je ustavna pravica.

V ponedeljek na izredni seji vlade o nadaljnjih korakih

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je povedala, da bo v ponedeljek izredna seja vlade, na kateri bodo govorili o nadaljnjih korakih. "Zaradi umika nadurnega dela bomo morali poiskati nove načine dela, da bodo pacienti dobili ustrezno oskrbo." Poudarila je še, da so zdravniki tukaj zaradi pacientov in da se ne sme zgoditi, da ranljivim skupinam ne bi bila zagotovljena obravnava.

Ponedeljkova seja vlade je sklicana ob vse bolj zaostrenih razmerah v zdravstvu in več tednov trajajoči zdravniški stavki. Golobova vlada si je že na začetku mandata za eno od prednostnih nalog postavila zdravstveno reformo, nekatere ukrepe pa bodo, kot kaže, pretresali na začetku prihodnjega tedna.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigom plač za starejše zdravnike.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki, sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani, niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Preklici bodo večinoma začeli veljati z začetkom marca.

Na to temo so se v četrtek z ministrstvom za zdravje sestali direktorji zdravstvenih ustanov na sekundarni in terciarni ravni ter predstavili načrte dela po 1. marcu. Po besedah direktorjev neprekinjeno zdravstveno varstvo ne bo ogroženo, bodo pa odpadale nekatere nenujne zdravstvene storitve.

Fides kljub pozivu Goloba in Pirc Musar nadaljuje stavko