Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob robu podpisa odloka o evropskih volitvah spregovorila tudi o zdravniški stavki. Foto: BoBo
Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob robu podpisa odloka o evropskih volitvah spregovorila tudi o zdravniški stavki. Foto: BoBo

Kot je dejala predsednica Nataša Pirc Musar, se nanjo v zadnjih tednih obračajo številni državljanke in državljani, ki jo seznanjajo s težkimi zgodbami, v katerih so se znašli od začetka stavke zdravniškega sindikata Fides.

"Upravičeno so nezadovoljni z agonijo v tem sistemu, ki jo je stavka še dodatno poslabšala, zato je moja dolžnost, da jim prisluhnem in da se tudi v njihovem imenu oglasim. Dovolj je merjenja moči na plečih pacientov, tu se ni več kaj sprenevedati, z nadaljevanjem stavkovnih dejavnosti bo ogroženo zdravje številnih pacientk in pacientov," je bila ostra.

Poudarila je, da je stavka legitimna pravica, a da ne sme posegati v ustavne pravice drugih. "Prva in najpomembnejša dolžnost zdravstva pa mora biti zagotavljanje dostopa do zdravstvenih storitev in ustrezne oskrbe," je opozorila.

"Pogrešam osredotočenost na paciente"

Kot je dejala, razume, da se zdravniki spoprijemajo s številnimi izzivi ter težavami v svojem delovnem okolju in si želijo boljših pogojev. "A ob tem pogrešam zavzemanje za bolj delujoč zdravstveni sistem, ki bi zmanjšal čakalne dobe in vsem bolnikom omogočil uveljavitev njihovih pravic, predvsem do hitre in učinkovite zdravniške oskrbe. Pogrešam tudi zavzemanje za druge zdravstvene delavce, na primer za medicinske sestre, predvsem pa pogrešam osredotočenost na paciente," je naštela.

Začasna prekinitev stavke bi po njenem mnenju omogočila "bolj spravljiv prostor za pogajanja, predvsem pa bi po že do danes najdaljši zdravniški stavki v zgodovini Slovenije zagotovili, da pacienti ne bodo trpeli zaradi zastojev ali omejitev v zdravstveni oskrbi".

"Vsi skupaj se moramo zavezati k odgovornejšemu ravnanju in empatiji do ljudi, ki trpijo. Zdravnike vendarle zavezuje Hipokratova zaprisega, obljuba, da bodo pri svojem delu, poslanstvu branili etične standarde svojega poklica," je spomnila. Dodala je, da zdravniki upravljajo izjemno pomembno valuto, brez katere poklic ni več to, k čemur so prisegli. Gre za zaupanje ljudi, brez katerega pa ni ne ugleda ne učinkovitega zdravljenja.

Pirc Musar in Golob pozvala k prekinitvi stavke zdravnikov

Pirc Musar: Vlada naj pospeši proces celovite plačne reforme

"Vsi vemo, da so si zdravniki z vlado trenutno na nasprotnem bregu, tudi zato, ker se je vlada z določenimi rešitvami že strinjala in celo podpisala dogovor. Dogovore je treba spoštovati in jih sprejemati s polno odgovornostjo," je bila kritična tudi do vlade. Sama se sicer strinja s spremenjeno odločitvijo vlade, da se plačni sistem za zdravnike ne obravnava ločeno. Je pa ob tem vlado pozvala, naj pospeši proces celovite plačne reforme.

Opozorila je tudi na to, da posplošeno blatenje zdravnikov in njihovega dela, marsikdaj tudi na podlagi slabo predstavljenih podatkov, "ni rešitev težav, nasprotno, to jih zgolj poglablja". "Verbalni in celo fizični napadi na zdravstvene delavce so nedopustni in ne bi smeli imeti mesta v naši družbi," je poudarila.

Številnim zdravnikom, ki ne stavkajo, pa se je zahvalila, "ker se zavedajo, kako pomembno je, da nič, niti nezadovoljstvo s plačilom, ne sme ogroziti tega, da vsak dobi zdravstveno storitev takrat, ko jo potrebuje".

Sorodna novica Pristojni zagotavljajo: Tudi po 1. marcu bodo opravljene vse nujne zdravstvene storitve

Fides: Stavka je ustavna pravica

"V sindikatu Fides se ne moremo strinjati s predsednico države," je dejal predsednik Fidesa Damjan Polh v videoodzivu. V Fidesu so poudarili, da je stavka njihova ustavna pravica, da je zakonita, legitimna in da je v ničemer ne kršijo. "Predlagamo, da se, preden komentira situacijo v zdravstvu, bolje seznani s stanjem vsaj še pri zdravnikih, pozanimala se je namreč pri premierju, ki nam je te dni na pogovorih dvakrat odkrito grozil z ukrepi."

Polh je dodal, da Pirc Musar podpira spremenjeno odločitev vlade Roberta Goloba, da se plačni sistem za zdravnike ne obravnava ločeno. "Upoštevajoč specifike zdravstva pričakujemo ločeno obravnavo," je poudaril.

V odzivu je še povedal, da predsednica po eni stani kritizira vlado, da se ne drži podpisanega, hkrati pa se z vlado strinja, da ne udejanji tistega, kar je podpisano.

Fides kljub pozivu Goloba in Pirc Musar nadaljuje stavko