Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na novinarski konferenci je Robert Golob po obisku na hematološkem oddelku na UKC-ju Ljubljana izrazil hvaležnost zdravstvenemu osebju, ki kljub stavki predano dela za bolnika. Srečal se je tudi z "zelo zadovoljnimi bolniki" na hematološkem oddelku, ki po njegovih besedah "niso mogli prehvaliti odnosa zdravniškega osebja". Med njimi je tudi glasbenik Drago Ivanuša, ki je zdravljenje s celično terapijo opravil v Nemčiji in se je pridružil izjavi za javnost.

Skupaj z Golobom so hematološki oddelek obiskali še generalni direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug, predstojnik oddelka Samo Zver, Miroslav Petrovec in Alojz Ihan z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete, Roman Jerala s Kemijskega inštituta ter Matjaž Sever z UKC-ja Ljubljana.

Golob: Poleg Fidesa obstaja v zdravstvu še tisti večinski, zdravi del

O zdravniški stavki je Golob dejal, da je mediacija stekla, je pa časovno omejena, po njegovih informacijah je rok 4. april. "Bom pa povedal še enkrat, da je dogovor o plačah mogoč izključno samo v okviru plačne reforme. In v plačni reformi se celotno zdravstvo obravnava enotno, nihče ne more izsiliti, da bo obravnavan prednostno. Fides ne more izsiliti, da bodo samo njihovi člani deležni nečesa, česar ne bodo deležni negovalci, medicinske sestre in drugi," je poudaril.

Dodal je, da je vsako izsiljevanje kontraproduktivno. Meni, da je stavka nepotrebna in da k ničemur ne pripomore, "ampak je v resnici škodljiva, in ne samo za Fides, ampak tudi za ugled zdravstva". "Današnji obisk bi rad izkoristil, da na svoj način pomagam obraniti ugled zdravstva, da ljudem povemo, da poleg Fidesa obstaja v zdravstvu še tisti večinski, bom imenoval zdravi del, ki v resnici daje na prvo mesto pacienta, in ne svoje plače," je bil oster.

O informacijah, da nekateri stavkajoči zdravniki popoldne delajo v zasebnih zavodih, pa je dejal, da se je prepričal, da večina zdravnikov v UKC Ljubljana ni takih, "žal pa vedno obstajajo gnila jabolka".

Začela se je mediacija med Fidesom in vlado

Fides nad izjavo "izjemno razočaran"

V Fidesu so v odzivu navedli, da so nad premierjevimi besedami izjemno razočarani, "saj se je še enkrat pokazalo, da zdravniškega poklica ne spoštuje, s svojimi besedami pa je jasno nakazal, v kakšno smer bo šla mediacija". V prihodnje pričakujejo zadržanost predsednika vlade pri komentiranju njihovih aktivnosti, saj, kot so zapisali, njegove javne izjave zanikajo dobro voljo vladnih pogajalcev v procesu mediacije. Ob tem pa so dodali, da še vedno verjamejo, da lahko z mediacijo dosežejo dogovor.

Jug je poudaril, da v UKC-ju Ljubljana zdravniki stavkajo izjemno odgovorno in da noben bolnik ni čutil kakršnih koli posledic zdravniške stavke. "Pri nas ni velikega upada storitev, UKC namreč zdravi res bolne ljudi, urgentne stvari, rakave bolnike in niti nimamo tega luksuza. Tako da mi izpolnjujemo program tako rekoč v celoti," je še povedal. Kot je povedal, v UKC-ju odpadata približno dva odstotka ambulantnih pregledov, kirurški posegi pa tako rekoč ne odpadajo.

Samo Zver: Ne smemo se izključevati in zazreti se moramo sami vase

Golob je klinični oddelek za hematologijo obiskal tudi zato, ker si prizadeva za vzpostavitev celične terapije z napravami CAR-T, ki v Sloveniji še ni dostopna. Napovedal je, da bodo poskušali odpraviti administrativne ovire, in dodal, da bi bilo to mogoče najprej do konca letošnjega leta.

Golob je še poudaril, da si želi najti čim hitrejšo pot do celičnih terapij, ki so zelo učinkovite pri zdravljenju raka, in da je "pomembno, da v času stavke pokažemo nasprotje in da se razblini vtis, ki nastaja".

Kot je povedal Samo Zver, brez ekipe, ki jo sestavljajo skupaj z medicinsko fakulteto in Kemijskim inštitutom, ne bi mogli ustvarjati rezultatov, kot jih. Poudaril je: "... da je dobro delo stvar vsakega od nas. Ne smemo se izključevati in moramo se zazreti sami vase in začnimo ceniti, kar imamo." Zahvalil se je še premierju Golobu za konstruktiven pogovor in pripravljenost pri sodelovanju. Poudaril je, da v svoji karieri še ni videl take vključenosti premierja.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Drago Ivanuša: Smo na pragu, da se začne celična terapija tudi v Sloveniji

Bolnik, ki se od leta 2011 bojuje z rakom, je tudi Drago Ivanuša. Povedal je, da je Golob pokazal razumevanje, da se uvede celična terapija, ki za številne bolnike predstavlja edino mogočo rešitev pred smrtjo. "Nekaterim ljudem življenje visi na nitki in vedo, da te terapije obstajajo." V imenu pacientov se je zahvalil, da se bo vlada znotraj regulatornih smeri odločila za to uvedbo terapije. Dodal je še, da zdravljenje v tujini ni prijetno in da "po svoji izkušnji še bolj spoštuje naše zdravstvo, ker je na res visoki ravni".

Golob je dejal, da so se s predstavniki raziskovalnih institucij pogovarjali o prihodnosti in na kakšen način bi lahko država s povečanjem sredstev in pospešitvijo postopkov pomagala, da bodo bolniki deležni najboljših in najučinkovitejših metod. Poudaril je, da velikokrat pozabljamo, "da raziskovalci in znanstveniki v tišini pripravljajo rešitve, ki nam bodo olajšale življenje".

Po njegovih navedbah se prav zdaj na teh področjih dela največ in prav je, da se prikaže nasprotje in "razblini vtis, ki nastaja, da sta izključno prepir in stavka Fidesa determinanti v zdravstvu in da vse drugo stoji". Kot je poudaril, to niti približno ne drži.