Vojko Flis in Robert Golob. Foto: BoBo/Mariborinfo/Miloš Vujinović
Vojko Flis in Robert Golob. Foto: BoBo/Mariborinfo/Miloš Vujinović

Predsednik vlade Robert Golob je stavko komentiral ob robu obiska v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor (UKC MB). Dejal je, da je v zadnjih tednih obiskal več bolnišnic in opazil, da težav ni tam, kjer zaposleni delujejo kot povezane ekipe. "In potem so stvari rešljive, tudi v zahtevnih pogojih, kot so današnji," je dodal.

Sorodna novica Golob na delovnem obisku v Mariboru, srečanje z Arsenovičem odpovedano

Premier si želi, da bi to sporočilo prišlo tudi do sindikata Fides. "Hkrati pa ponovno dajem poziv – jutri so nova pogajanja, skrajni čas je, da se stavka zamrzne. Stavka danes ne koristi prav nič pri pogajanjih, škodi pa pacientom. In zanjo ni prav nobenega razloga več," je še dejal predsednik vlade.

Že predhodno je izjavo za medije podala tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki je dejala, da so ji v vodstvu UKC-ja Maribor pojasnili, da v času stavke zdravniškega sindikata Fides delo poteka dobro. Organizirali so ga na podlagi vseh razpoložljivih možnosti, torej v izmenah in prek stalne pripravljenosti. Neprekinjeno zdravstveno varstvo in nujna medicinska pomoč tako potekata normalno, je zagotovila ministrica.

Časa za novinarska vprašanja ni bilo. Golob se je zvečer udeležil še televizijske oddaje na temo javnega zdravstva na mariborski filozofski fakulteti.

Deveti teden zdravniške stavke

Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana ob začetku stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Foto: BoBo/Borut Živulović
Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana ob začetku stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Foto: BoBo/Borut Živulović

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki stavka od 15. januarja, zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi – potem ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov – ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom.

Zadnjič sta se vladna in sindikalna stran na stavkovnih pogajanjih sestali prejšnji torek. Vlada naj bi nov predlog po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Denisa Kordeža oblikovala na način, da bo imel težo in veljavo, da zadosti pričakovanjem Fidesa tudi ob izgubljenem zaupanju do vlade, ki ga izpostavljajo v sindikatu. V Fidesu so po prejetju vladni predlog označili za nezadosten. Pogajanja med stranema se bodo nadaljevala v torek ob 9. uri na sedežu Fidesa.

Fides: Vlada nas še vedno ne jemlje resno

Ponekod težave v zdravstvenih ustanovah

Zdravstvene ustanove po državi se zaradi doslej najdaljše zdravniške stavke spopadajo z različnimi težavami – ponekod v večjem obsegu, drugje večjih težav nimajo. Strokovni direktor ptujske bolnišnice Teodor Pevec je za Slovensko tiskovno agencijo prejšnji teden denimo dejal, da imajo v bolnišnici zaradi stavke precejšnje težave. Kot je povedal, razmere s težavo obvladujejo, saj jih ne gre primerjati s časom pred stavko, tako glede organizacije dela kot tudi odnosov med zaposlenimi.

Kdo je kriv za to, da ne prejmejo vozniških

Sorodna novica Kakšne so po osmih tednih posledice zdravniške stavke?

Medtem zaradi zdravniške stavke ambulanta za voznike s posebnimi potrebami v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča še vedno deluje v omejenem obsegu. Posamezniki, stari med 18 in 65 let, pa tako ne morejo opraviti pregleda, ki ga potrebujejo za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Na problematiko je večkrat opozoril tudi Zagovornik načela enakosti, ki je v petek prejel tudi predlog za obravnavo diskriminacije posameznika. Ta po navedbah Zagovornika zatrjuje, da je zaradi omejenega delovanja omenjene ambulante v času zdravniške stavke deležen diskriminatorne obravnave zaradi njegove osebne okoliščine invalidnosti. Pri zagovorniku so v sporočilu za javnost poudarili, da predlog obravnavajo prednostno.

V Fidesu pa so "zaradi zavestnega širjenja neresnic o zdravniški stavki" danes poudarili, da zdravniki, ki se poslužujejo pravice do stavke, tudi v času stavke delajo 40 ur na teden in osem ur dežurajo. Torej delajo poln delovnik, kar je tudi evropsko predpisana delovna norma za zdravnike, pogosto pa tudi več od polnega delovnika, so navedli pri zdravniškem sindikatu.

Ob tem so spomnili, da so vlado že sredi decembra 2023 opozorili na možnost stavke in predlagali takojšen začetek pogajanj, da se stavka ne bi zgodila. Podali so tudi predloge terminov za pogajanja na vsaka dva dni, a v enem mesecu vlada za preprečitev stavke ni storila nič, sprejela ni niti pobude za pogajanja, so kritični v Fidesu.

Prav tako navajajo, da so vlado opozorili na administrativne in nezdravstvene težave, s katerimi se bodo spopadli vsi, ki za podaljšanje vozniškega dovoljenja potrebujejo zdravniško potrdilo. A vlada teh zapletov zavestno ne rešuje, čeprav bi jih lahko rešila preprosto, kot jih je tudi v času covida-19. Tako pa po mnenju sindikata ravna zgolj zato, da lahko vpletene jemlje za talce in jih uporablja v svojih aktivnostih proti stavkajočim zdravnikom. "Poudarjamo, da na URI Soča zaposleni še naprej opravljajo svoje delo, medtem ko uveljavljajo svojo pravico do stavke," so v sporočilu za javnost še zapisali pri sindikatu.

Ministrico čudi, da delovna inšpekcija ni odkrila kršitev

Valentina Prevolnik RupelFoto: BoBo/Borut Živulović
Valentina Prevolnik RupelFoto: BoBo/Borut Živulović

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je izrazila začudenost, da inšpektorat za delo na URI-ju Soča, kjer ambulanta za voznike s posebnimi potrebami kljub vladnemu odloku deluje omejeno, prejšnji teden ni odkril kršitev.

V URI-ju Soča namreč od začetka stavke ambulanta za osebe s posebnimi potrebami deluje v omejenem obsegu. Pregledov, ki jih invalidi potrebujejo za podaljšanje vozniških dovoljenj, za posameznike, stare med 18 in 65 let, na inštitutu ne izvajajo. Vlada je zato 29. februarja sprejela odlok o zagotavljanju zdravniških storitev v času stavke, po katerem bi omenjena ambulanta tudi v času stavke morala delovati nemoteno.

Sorodna novica URI Soča: Inšpektorata nista zaznala kršitev med stavko

Stavkovni zbor zdravnikov v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča je nato odločil, da bo sledil mnenju Fidesa, ki ocenjuje, da je vladni odlok neustaven in nezakonit. Fides je zato na ustavno sodišče vložil pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka.

V petek sta nato URI Soča obiskala zdravstveni inšpektorat in inšpektorat za delo. Prvi je preverjal spoštovanje določil s področja zdravniške službe in pacientovih pravic med zdravniško stavko, drugi pa spoštovanje določil zakona o stavki in delovnopravne zakonodaje. V nobenem pregledu niso zaznali neskladnosti ali kršitev, so takrat poudarili v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča.

To, da inšpektorat za delo ni ugotovil kršitev vladnega odloka, ministrico čudi. Danes (ponedeljek) so zato prek zdravstvenega inšpektorata inšpektorat za delo zaprosili za zapisnik, saj želijo ugotoviti, "kako je prišlo do tega", je povedala v izjavi za medije ob obisku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor.

Golob pozval k zamrznitvi stavke
Težave invalidov voznikov zaradi zdravniške stavke
Zdravniška stavka še ne vpliva na izvajanje programa Svit