Zdravniška stavka traja že osem tednov. Foto: Pixabay
Zdravniška stavka traja že osem tednov. Foto: Pixabay

Na torkovih pogajanjih so se po Fidesovih navedbah z vladno stranjo namreč dogovorili, da bo vlada poslala konkretno spremenjen predlog sporazuma z rešitvami, ki bodo med drugim tudi jamčile njegovo izvedljivost. Tega v prejetem ni, saj predstavlja le delno modificiran predlog iz sredine januarja, so pri zdravniškem sindikatu navedli v sporočilu za javnost.

Sorodna novica Fides pripravljen na mediacijo, k njej poziva tudi vlado

Ker jih vladna stran ne razume, se jim zdi še toliko pomembneje, da se v pogajanja vključi mediator. A so v sredo v medijih z razočaranjem prebrali, da želi vlada namesto čim hitrejšega reševanja stanja pogovore pogojevati z zamrznitvijo stavke.

"To je za nas nesprejemljivo, saj nam daje jasno sporočilo, da njihov interes ni, da bi se stavka končala, ampak da paciente še naprej držijo za talce, ker ne želijo sprejeti odgovornosti za to, kar so podpisali leta 2023. V take pritiske zato ne bomo privolili," so poudarili.

Ob tem so napovedali, da bodo še naprej konstruktivno pristopali k nadaljevanju pogajanj, saj si želijo zadevo rešiti čim prej.

Vladna pogajalska skupina še pričakuje Fidesov pisni odziv na poslani predlog stavkovnega sporazuma. O nadaljnjih aktivnostih za čimprejšnji dogovor in zaključek stavke se bodo pogovorili na naslednjih pogajanjih v začetku prihodnjega tedna, so za STA sporočili z ministrstva za zdravje.

Zdravniški sindikat Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Po zagotovilih pristojnih vsaj do konca meseca ne bi smelo biti hujših težav z zagotavljanjem nujne pomoči in neprekinjenega zdravstvenega varstva. Niso pa izključeni zamiki in odpadli termini načrtovanih posegov.

Sorodna novica Polh po pogajanjih: Nesoglasja z vlado bi lahko rešili v 14 dneh

Vlada se še ni opredelila do predloga mediacije

Vlada se sicer še ni opredelila do Fidesovega predloga, da bi zastoj pomagal razrešiti mediator. Sindikat je ponudbo odvetniške zbornice sprejel in k temu pozval tudi nasprotno stran, ta napoveduje, da jo bo preučila, je zjutraj za Radio Slovenija poročala Erna Strniša.

Odprte ostajajo vse možnosti, ponudbo odvetniške zbornice so prejeli in jo bodo v kratkem preučili, je dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. "Seveda pa mediacija, če bo potekala, mora potekati ob zamrznjeni stavki," je ob tem ministrica opozorila na pogoj.

Predsednik Fidesa Damjan Polh je medtem prepričan, da ima odvetniška zbornica oziroma njen mediacijski center dovolj strokovnjakov in lahko predlaga primernega kandidata, ki bi pomagal rešiti nastalo zagato oziroma končati daleč najdaljšo zdravniško stavko doslej.

Reševanje stavkovnih zahtev je po njegovih besedah tako težavno zato, ker strani različno pojmujeta zapisano v sporazumih, pa tudi to, kaj naj bi zdravstveni steber vseboval. "Smo za to, da vsebuje čim več, torej specifike zdravstva. Vladna stran pa ponavlja, da mora vse biti v soglasju z drugimi sindikati," je povedal Polh.

Izkušnje s postopkom že ima predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina, ki pojasnjuje, da ta lahko predstavlja vzvod, da se obe strani premakneta z mrtve točke. "Predstavljajte si, da sta obe stranki v postopku vsaka na svojem hribu, v postopku mediacije morata zaupati mediatorju in se spustiti vsaka s svojega hriba v dolino, ki ju povezuje," je povedal Komadina.

Rezultat je rešitev, ki morda ni optimalna za nobeno stran, a odpravlja patpoložaj. Seveda pa mora proces potekati v konstruktivnem vzdušju in za zaprtimi vrati, je še poročal Radio Slovenija.

Invalidi znova opozarjajo na stiske zaradi nedelujoče ambulante za voznike

Stavka zdravnikov ter odločitev Fidesa in URI Soča, da kljub vladnem odloku ne bodo odprli ambulante za voznike, spravlja v stisko vse več invalidov, opozarjajo na Nacionalnem svetu invalidskih organizacij.

"Ob vse večjih pritiskih na stavkajoče v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča v sindikatu Fides opozarjamo, da imajo zaposleni legitimno pravico do stavke in s tem nikogar ne diskriminirajo. V osmih tednih stavke predvidenega pregleda v ambulanti za voznike s posebnimi potrebami ni opravilo zgolj 20 oseb," so v stavkajočem Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides zapisali v sporočilu za javnost.

Ponavljajo, da vsi stavkajoči člani sindikata še naprej vestno opravljajo svoje delo in skrbijo za najranljivejše. "URI Soča še naprej spada v sam vrh rehabilitacijskih inštitutov, zato si njihovi zaposleni in bolniki, za katere skrbijo, zaslužijo spoštovanje," so zapisali. Ostro so zavrnili tudi očitke o sumu diskriminacije.

Zagovornik načela enakosti je namreč v sredo vladi izdal priporočilo za zagotovitev enake obravnave in enakih možnosti invalidov, ki med zdravniško stavko ne morejo podaljšati ali pridobiti vozniških dovoljenj.

Zaradi suma diskriminacije je predlagal inšpekcijski nadzor na URI Soča, kjer opravljajo preglede invalidov pred vozniškim dovoljenjem. Več klicev in sporočil obupanih invalidov, ki ne vidijo izhoda iz situacije, so prejeli tudi na Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije. Ti so v današnjem sporočilu navedli primer gospe z napredujočo multiplo sklerozo, ki ji je 22. januarja poteklo vozniško dovoljenje. Na pregled v Ambulanti za voznike URI Soča je bila naročena 16. januarja, a so ji ga zaradi stavke prestavili na september, kar pomeni, da skoraj celo leto ostaja tako rekoč nemobilna.

Ob tem opozarjajo tudi na določila zakona o stavki, po kateri se lahko pravica do stavke zagotovi na način, da se izpolnjuje mednarodne obveznosti, torej tudi Mednarodno konvencijo o pravicah invalidov.

Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča je namreč v ponedeljek odločil, da bo sledil mnenju sindikata Fides, ki meni, da je vladni odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke neustaven in nezakonit. V ambulanti za voznike s posebnimi potrebami bodo tako še naprej obravnavali le paciente, ki so stari do 18 in nad 65 let.

Tako v nacionalnem svetu kot v Fidesu pa vlado pozivajo, naj reši zagato z odlokom podaljšanju veljavnosti vozniških dovoljenj kot je bilo to urejeno v času epidemije covida-19. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je sicer pred časom že javno ocenila, da bi to bilo možno, a da so omejitve veljavnosti dovoljenj postavljene z razlogom, torej z namenom zagotavljanja varnosti udeležencev v prometu.