Na ministrstvu za zdravje so na Brdu pri Kranju deležnikom v zdravstvu predstavili strategijo digitalizacije zdravstva 2022–2027. Foto: Twitter/Služba vlade za digitalno preobrazbo
Na ministrstvu za zdravje so na Brdu pri Kranju deležnikom v zdravstvu predstavili strategijo digitalizacije zdravstva 2022–2027. Foto: Twitter/Služba vlade za digitalno preobrazbo

Strategija digitalizacije zdravstva v Sloveniji za obdobje 2022–2027 je ključni in temeljni dokument za digitalno preobrazbo slovenskega zdravstva, ki jo bodo po besedah zdravstvenega ministra izpeljali v okviru napovedanega zakona o e-zdravju oz. o digitalizaciji ter v okviru reforme, ki jo bodo pripravili v tem letu in bo po napovedih zaživela 1. januarja prihodnje leto. Do tega datuma si želijo na ministrstvu izpeljati čim večji del predvidenih ukrepov in rešitev predstavljene strategije, je dejal.

Bešič Loredan: Pri sporazumu s Fidesom prevladala zdrava pamet

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob robu predstavitve strategije digitalizacije glede sporazuma med vlado in zdravniškim sindikatom Fides dejal, da je prevladala zdrava pamet. Obe strani sta se po njegovem mnenju soočili s tem, da bo rešitve treba poiskati za skupno mizo, prek pogajanj o novem plačnem stebru za zdravstvo.

Kot ključno sporočilo stavkovnega sporazuma je izpostavil stališče vlade, da niti zdravniki niti drugo zdravstveno osebje niso krivi za stanje v zdravstvenem sistemu, saj je do trenutnega stanja vodilo dogajanje preteklih let. Prav tako je minister izpostavil stališče vlade iz sporazuma, da je treba vsakršno obliko nasilja v zdravstvu obsoditi.

Skupne rešitve za reformo zdravstvenega sistema in obvladovanje trenutne problematike v zdravstvu bosta strani zdaj iskali za skupno mizo, je napovedal: "Seveda stoodstotnega kompromisa ne bo nikoli, moramo pa priti do tega, da se strinjamo v petih od sedmih postavk, in to potem skupaj udejanjiti v zdravstveno reformo."

Želja je vpeljati e-karton, do katerega bi lahko dostopal tako izbrani osebni zdravnik kot zdravniki specialisti, pa tudi zasebniki, če bo posameznik uporabljal njihove storitve. Poudaril je, da bo pacient imel pregled nad tem, kdo je dostopal do njegovega e-kartona, torej kdo pregleduje njegove zdravstvene podatke.

Jasnejši bosta, tako meni minister, tudi iskanje terminov pri zdravnikih in upravljanje podatkov. Orodja bodo vpeljevali po zgledu Estonije. Jasni bodo tudi količina opravljenih zdravstvenih storitev ter njihovo obračunavanje in plačevanje.

Strategija med drugim predvideva uvedbo nacionalnega centra za telezdravje, ki se bo primarno osredinjal na organizacijo storitev telezdravja, pa tudi na raziskave in razvoj. Center bo pristojen za opredelitev politike in strategije, za komunikacijo z zunanjimi deležniki in podporo nacionalnemu izobraževanju o telezdravju.

Kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, trenutno še vodja službe vlade za digitalno preobrazbo, je med izzivi opozorila na težave informacijskih sistemov, ki so pogosto nepovezani. To si želijo spremeniti, je poudarila. Prav tako si vlada po njenih besedah želi digitalne preobrazbe, ki bo usmerjena v človeka, v zdravstvu so to zdravniki in drugi zaposleni, ki jih želijo čim bolj razbremeniti administrativnih ovir.

Direktorica generalnega direktorata Evropske komisije za podporo strukturnim spremembam Nathalie Berger je podprla prizadevanja Slovenije za digitalizacijo zdravstvenega sistema in poudarila, da bo imela Slovenija koristi od izmenjave najboljših praks iz Avstrije, Katalonije, Estonije, Finske in Portugalske.

Projekt razvoja strategije digitalizacije zdravstva v Sloveniji za obdobje 2022–2027 bo izveden v okviru programa podpore strukturnim reformam Evropske komisije v sodelovanju z mednarodnimi strokovnjaki s področja digitalizacije zdravstva in delovno skupino s ključnimi deležniki na področju zdravstva v Sloveniji, so zapisali na ministrstvu za zdravje.

Premier Robert Golob in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Foto: BoBo
Premier Robert Golob in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Foto: BoBo

Koordinacijo reforme zdravstva prevzema Golobova skupina

Delo je začela medresorska delovna skupina za zdravstvo, ki bo bedela nad pripravo zdravstvene reforme, neposredno pa jo koordinira predsednik vlade Robert Golob. Ureditev zdravstvenega sistema je namreč ena glavnih prioritet predsednika vlade in vlade v prihodnjih dveh letih, so ob tem sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Skupina bo delovala po vzoru delovne skupine za blažitev draginje, ki je zadnje pol leta na tedenski ravni intenzivno pripravljala in usklajevala ukrepe za premagovanje energetske in prehranske draginje, so pojasnili na Ukomu.

Kot so navedli, bodo v delovni skupini sodelovali ministri za zdravje, finance in javno upravo s ključnimi predstavniki strokovnih služb in predstavniki službe vlade za digitalno preobrazbo. Skupina bo skrbela za pripravo ukrepov za ureditev zdravstvenega sistema, v katerem bodo prebivalcem Slovenije zagotovljene dostopne, kakovostne in varne zdravstvene storitve na vseh ravneh zdravstvenega varstva.

"V zadnjih 30 letih smo bili priča številnim razpravam, napovedim reform ali polreformam. Aktualna priložnost za korenito spremembo ni idealna, je pa verjetno edina, ki nam je ostala. Iskali bomo široko soglasje za eno najpomembnejših reform za to državo ter njene državljanke in državljane," je ob tem poudaril predsednik vlade Golob.

Robert Golob. Foto: BoBo
Robert Golob. Foto: BoBo

Aneks h koalicijski pogodbi?

Po poročanju portala N1 je premier na četrtkovem koalicijskem srečanju partnerje presenetil z napovedjo, da bodo pripravili in podpisali aneks h koalicijski pogodbi. Nanašal naj bi se na področje zdravstva. Po neuradnih informacijah STA-ja naj bi bila možnost aneksa h koalicijski pogodbi, ki naj bi se nanašal na reforme, ki jih bodo koalicijski partnerji pretresali na srednem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju, namenjena "utrditvi koalicijskih zavez". Ali bo ta dejansko podpisan, pa bo med drugim odvisno tudi od "zrelosti koalicijskih partnerjev".

Na vprašanje, ali gre pri prevzemu koordinacije priprave zdravstvene reforme za krhanje premierjevega zaupanja do ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, je ta odgovoril, da "gre za dvig zdravstva na najvišjo mogočo raven".

Ustanovitev delovne skupine po njegovih besedah pomeni, da je zdravstvena reforma resnično prva prioriteta vlade. Gre za pravilno potezo predsednika vlade, pa tudi za vzorec, ki je pri obvladovanju draginje dobro deloval, je minister še dejal v izjavi ob predstavitvi strategije digitalizacije zdravstva na Brdu pri Kranju.

Zdravstvena reforma pa bo med drugim tudi ena od tem, ki se je bodo v sredo lotili na koalicijskem vrhu.

Digitalizacija slovenskega zdravstva