UKC Maribor. Foto: BoBo
UKC Maribor. Foto: BoBo

Ministrstvo za naravne vire in prostor je sklenilo, da se pritožbi stanovalcev, živečih tik ob gradbišču znotraj območja mariborskega kliničnega centra, gradbeno dovoljenje v celoti odpravi, postopek pa se vrne v ponovno odločanje.

Ministrstvo je v gradbenem dovoljenju ugotovilo vrsto napak in kršitev pravil postopka, navaja predstavnik stanovalcev Sandi Rotman.

"Oni so tu spreminjali, dodajali določene stvari, ki bi morale biti postavljene čisto drugje. Nam je zelo žal, da moramo tako postopati, ker nihče nima nič proti gradnji onkologije. Vsi bi bili veseli, da bi to bilo jutri končano, pa da se mi umaknemo," je izjavil Rotman.

Sorodna novica Začenja se nadgradnja mariborske onkologije, ki bo delovala tudi med gradbenimi deli

O odkupu 14 stanovanj in preselitvi se neuspešno pogajajo že več let. Škarje in platno, s tem pa tudi odgovornost za nadaljevanje gradnje, sta v rokah ministrstva za zdravje in urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, dodaja Rotman: "Tisti dan, ko bo pogodba podpisana in denar nakazan, mi takoj umaknemo pritožbo."

Predstojnica Maja Ravnik upa, da se gradnja druge faze, ki predvideva povezavo z matično stavbo in gradnjo sedemnadstropnega stolpiča, ne bo ustavila. Ustavitev bi po njenih besedah pomenila slednje: "Amputacija onkologije, od ambulant do celotne radioterapije."

Direktor mariborskega kliničnega centra Vojko Flis pravi, da je zaustavitev gradnje nesprejemljiva. Napoveduje pospešeno reševanje zagate: "Potreben je pogovor s stanovalci. Treba je preveriti, ali so cenitve stanovanj res takšne, da stanovalcem omogočajo kakovostno življenje nekje drugje. Mislim, da bomo potem lahko zelo hitro našli odgovor." Ta bo ključen za nadaljevanje gradnje, ki bi se po prvotnih načrtih že morala začeti.

Gradnja prve faze mariborske onkologije se sicer približuje koncu.

Širitev mariborske onkologije se odmika