Gripa je bila potrjena pri okoli 50 odstotkih testiranj. Foto: MMC RTV SLO
Gripa je bila potrjena pri okoli 50 odstotkih testiranj. Foto: MMC RTV SLO

Iz celjske bolnišnice so tako sporočili, da podaljšujejo omejitev obiskov na enega obiskovalca, ki mora biti zdrav oziroma ne sme imeti znakov prehladnih obolenj.

Z IVZ-ja sporočajo, da je okoli 50 odstotkov vzorcev bolnikov z gripi podobno boleznijo, ki so testirani na virus influence, pozitivnih. Zmanjšuje pa se število malčkov, okuženih z respiratornim sincicijskim virusom.

Obremenitev bolnišnic sicer ni večja od pričakovane. Do zdaj je bilo sprejetih nekaj več kot 70 bolnikov, pri katerih je bil potrjen pandemski virus ali virus influence B.

Cepljenje je še smiselno
Na Inštitutu za varovanje zdravja poudarjajo, da je cepljenje še zmeraj smiselno. Pomembno je predvsem, da se zaščitijo bolniki s kroničnimi boleznimi, nosečnice v drugem in tretjem tromesečju nosečnosti in starejši. Cepiva je v Sloveniji dovolj.

KDAJ UNIVERZALNO CEPIVO?

Posamezniki, ki so preboleli novo gripo, lahko razvijejo odpornost na druge tipe virusa gripe, kaže študija, objavljena v reviji eksperimentalne medicine.

Imunolog Alojz Ihan v zvezi s tem opozarja, da na podlagi študije ne moremo na splošno sklepati na imunost po preboleli novi gripi, lahko pa je to v pomoč pri razvoju cepiv, tudi univerzalnega cepiva, ki bi ščitilo proti več virusom gripe obenem.

Študija je pojav protiteles, ki ščitijo proti različnim vrstam virusa gripe, potrdila pri vseh devetih sodelujočih.

V zahodni Evropi že manj obolelih
V zahodnoevropskih državah se število obolelih postopno že zmanjšuje, ponekod v osrednji Evropi pa še zmeraj opažajo porast bolnikov z gripo.

Pojavljata se predvsem lanskoletni virus nove gripe in virus influence B. V Evropi je bil zelo malokrat potrjen virus influence A (H3N2), medtem ko v ZDA in Kanadi prevladuje prav ta virus.