Zdravniki na Hrvaškem priporočajo, da se pacienti z blažjimi simptomi gripe zdravijo doma. Foto: EPA
Zdravniki na Hrvaškem priporočajo, da se pacienti z blažjimi simptomi gripe zdravijo doma. Foto: EPA

Pacienta so s težavami pri dihanju, bolečinami v mišicah in drugimi znaki gripe v bolnišnico sprejeli 3. januarja, že prej pa naj bi imel težave z visokim krvnim tlakom, poročajo nekateri hrvaški mediji. Hrvaški zdravstveni minister Darko Milinović je 28. decembra potrdil, da je umrl en človek zaradi zapletov, ki jih je povzročil virus H1N1.

Na kliniki Dr. Fran Mihaljević se trenutno zdravi 48 pacientov z znaki gripe, od tega jih je na oddelku za intenzivno nego pet.

Zadnjih nekaj dni je ambulanta na kliniki za infekcijske bolezni polna ljudi, ki iščejo pomoč, samo v sredo jo je obiskalo več kot 200 ljudi, od tega jih je imela polovica znake gripe.

Porast žrtev gripe na Otoku
V Veliki Britaniji so zaradi pomanjkanja cepiva proti gripi in naraščajočega števila smrti, povezanih z gripo, zdravstvene oblasti zdravnikom sporočile, da lahko uporabljajo zaloge cepiva za novo gripo iz leta 2009 za cepljenje pacientov, pri katerih je nevarnost, da zbolijo za to obliko gripe, zelo visoka. Vlada bo dala na razpolago 12,7 milijona odmerkov cepiva pandremix, je poročal Guardian.

Virus H1N1 je predlani povzročil paniko po svetu. Izbruh gripe tega tipa se je začel v Mehiki, gripe pa se je kmalu prijelo ime svinjska gripa.