Foto: BoBo
Foto: BoBo

Od torka dalje bo prebivalcem osrednjeslovenske, goriške, obalno-kraške in gorenjske statistične regije dovoljeno gibanje znotraj statistične regije, če uporabljajo aplikacijo #Ostanizdrav. Ukrep bo veljal od torka do vključno 23. decembra. Kot je na novinarski konferenci o aktualnih razmerah glede covida-19 napovedal notranji minister Aleš Hojs, bo vlada tudi ta ukrep presojala na sedem dni, prvič bi lahko o tem odločala že v četrtek.

Hojs je na vladni novinarski konferenci o (ne)uporabi aplikacije #OstaniZdrav dejal: "Ne vem, zakaj bi sledila kazen. Če ne boste pripravljeni pokazati aplikacije, se boste v tem primeru obrnili. Ta izjema je namenjena tistim, ki se želijo gibati izven meja svojih občin. Kazni ne bo. Prostovoljno si je treba naložiti aplikacijo, če ne, se boste vrnili na svoj dom. Kontrola bo izvajana naključno, na posameznih občinskih mejah ali med regijami."

Vendar je pozneje pojasnil, da bo kazen sledila, če vas znotraj druge statistične regije najdejo, da pri prehodu statistične regije nimate aplikacije.

Natančneje so novi odlok za MMC pojasnili na MNZ-ju: "Odlok v ničemer ne posega v ustavno zagotovljeno pravico do zasebnosti. Policija ne bo pregledovala elektronskih naprav. Oseba se lahko sama odloči, ali bo aplikacijo pokazala kot dokazilo za uveljavljanje izjeme, podobno kot osebe na meji pokažejo policistu SMS z namenom dokazovanja, kdaj so prestopili meje. Ne gre za vpogled v posameznikovo zasebno komunikacijo. Policija ne bo nadzorovala uporabe aplikacije, temveč bo nadzirala gibanje med občinami v okviru rednih in naključnih kontrol. Oseba, ki želi uveljavljati to izjemo (6. člen), bo policistu pokazala, da uporablja aplikacijo. Če je ne uporablja ali je ne želi pokazati, šteje, da izjema zanjo ne velja – podobno kot to velja za osebe, ki prehajajo meje občine in ne izkažejo ene izmed 13 trenutno veljavnih izjem."

Ob tem opozarjajo, da "občan, ki krši odlok, ki omejuje gibanje med občinami in ne uspe dokazati ene od izjem, se lahko kaznuje z globo med 400 in 4000 evri".

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs o tistih, ki nimajo možnosti naložitve aplikacije #OstaniZdrav

Podoben primer je zimskimi gumami. Pozimi je treba namestiti zimske gume. Ta obveza ne velja za Primorsko. Vendar če želite priti v notranjost, v drugo regijo, je uporaba zimskih gum obvezna. Zato ne vidimo posebej velikih težav povezanih s tem vprašanjem. Če se bo ta zadeva pokazala kot kritična, bomo razmislili, kako to rešiti.

Tistih, ki nimajo pametnih telefonov, naj bi bilo okrog 30 odstotkov, predvsem med starejšimi in socialno ogroženimi, je poročala TV Slovenija.

Vlada je na nedeljski dopisni seji sprostila nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Štiri regije s sproščenim gibanjem

V štirih epidemiološko ugodnih regijah je sprostila omejitev gibanja med občinami, v vseh statističnih regijah pa izvajanje higienske nege, obratovanje cvetličarn, avtopralnic, kemičnih čistilnic, bančnih in zavarovalniških storitev.

Hkrati je sprostila tudi omejitve prehoda med občinami za statistične regije, ki imajo v zadnjem času najmanj okužb z novim koronavirusom (vlada je navedla gorenjsko, obalno-kraško, osrednjeslovensko in goriško statistično regijo).

"Omejitev gibanja med občinami se delno sprosti za prebivalce navedenih statističnih regij. Gibanje je tako omejeno na območje celotne regije, kjer imajo osebe prebivališča, in ne več na posamezno občino. Pogoj je, da ima oseba na mobilnem telefonu naloženo in stalno aktivirano mobilno aplikacijo #OstaniZdrav. Izjema velja tudi za športno-rekreativne dejavnosti," je navedla vlada.

Kdaj še druge regije?

Glede morebitnega sproščanja prehodov med občinami v preostalih statističnih regijah je pojasnil, da se bo odločalo na podlagi načrta za sproščanje ukrepov. Sicer je Hojs pojasnil, da so na nedeljski seji obravnavali predvsem ukrepe, sprejete v Nemčiji. "Kot veste, se v Nemčiji zadeve relativno strogo zapirajo. Omejitve v času božičnih in novoletnih praznikov bodo precej večje, kot so bile do zdaj. Pogledali bomo, kaj počnejo Nemci in verjetno po njihovem vzoru podobne omejitve ali sprostitve pripravili tudi za naše praznike," je napovedal in dodal, da bodo pripravili tudi osnutke odlokov, ki bodo veljali od 24. decembra do konca novoletnih praznikov.

Po podatkih ministrstva za javno upravo aplikacijo #OstaniZdrav uporablja 188.840 uporabnikov operacijskega sistema Android in 19.120 uporabnikov Appleovega iOS-a.

Teršek: Očitno in grobo protiustavno!

Prav obvezna aplikacija #OstaniZdrav za prehod občin je doživela največ pomislekov, saj na eni strani odpira možnost, da bodo pristojni za represivne ukrepe v času epidemije covida-19, policija, občinski redarji in različni inšpektorji, lahko celo preverjali mobilne naprave državljanov.

"Očitno in grobo protiustavno! Nemudoma po mnenje oz. odločbo Informacijske pooblaščenke. Nemudoma tožba na Upravno sodišče. Zakaj? Ker ustavno sodišče še vedno ne konča te farse," je na Facebooku zapisal ustavni pravnik in eden najresnejših kandidatov za novega ustavnega sodnika Andraž Teršek.

Prehajanje mej le z uporabo aplikacije deležno kritik

Sodni nalog za vpogled v telefon?

Ob vsem tem se poraja vprašanje, ali lahko policisti zahtevajo pregled mobilnega telefona, kot lahko zahtevajo identifikacijski dokument. "Ne, nimajo. Vpogled v GSM-aparat pomeni poseg v komunikacijsko zasebnost posameznika, za kar potrebuješ sodno dovoljenje/odredbo," je za MMC opozoril Branko Lobnikar s Fakultete za varnostne vede.

Ukrep je za TV Slovenija komentiral tudi Miroslav Žaberl s fakultete za varnostne vede: "Ni problem samo v tem, da bo policist v tem pirmeru po moje izjemno vprašljivo izrekel globo, ampak policist mora oz. lahko izvede tudi nadaljnje ukrepe, kar pomeni, da nam bo preprečil nadaljni prehod občinskih meja. Kaj v primeru, če se državljan temu ne bo hotel pokoriti? Ali bo uporabil prisilna sredstva? Vidite do kakšnih vprašanj lahko pridemo ob tako nedomišljenem ukrepu."

Zveza društev upokojencev ostro proti omejevanju gibanja ob neuporabi aplikacije

Po oceni Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) več kot 80 odstotkov slovenskih upokojencev, starih nad 70 let, ne uporablja (saj ne zna uporabljati) "pametnih" telefonov, več kot petina pa ne premore niti navadnih. Ta ukrep je zato po njihovem mnenju diskriminatoren do več kot 600.000 slovenskih upokojencev, zato v ZDUS-u zahtevajo, da vlada nemudoma omili v nedeljo sprejeti ukrep in omogoči vsem starejšim državljanom prost režim za prestop občinskih meja v pokrajinah, za katere je sama z ukrepom dovolila prosto gibanje, in v katerih okuženost ne predstavlja večjega tveganja.

Uporaba aplikacije mora biti prostovoljna

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik ob spremembi odloka, ki omogoča prehajanje občinskih meja tudi za uporabnike aplikacije #OstaniZdrav, poudarja, da mora biti uporaba aplikacije prostovoljna. Odlok odpira več vprašanj, iz njega ni jasno, kaj pomeni za varstvo osebnih podatkov. Spomnili so, da je za vpogled v telefon potreben sodni nalog.

Namestitev aplikacije #OstaniZdrav naj bi bila glede na zakonske določbe prostovoljna, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot navajajo, je informacijska pooblaščenka v preteklosti že večkrat opozorila, da prostovoljnost uporabe tovrstnih aplikacij zahtevajo veljavni predpisi v Sloveniji in Evropski uniji. Takšno je tudi mnenje Evropske komisije, Sveta Evrope, Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Evropskega parlamenta. Ob sprejemanju zakonodaje je to v svojem mnenju poudarila zakonodajno pravna služba državnega zbora. Prostovoljnost uporabe oziroma nekaznovanje zaradi neuporabe sta kot pogoj določila tudi ponudnika zalednih storitev, na katerih temelji aplikacija Apple in Google, so spomnili v uradu informacijske pooblaščenke.

V uradu informacijske pooblaščenke so poročanju STA-ja navedli, da v tem trenutku ni mogoče v celoti oceniti, kako obsežne bodo posledice odloka na temeljne in ustavne pravice posameznikov, niti ni jasno, kaj odlok pomeni za varstvo osebnih podatkov. V njem namreč ni določeno, kako naj bi se nova ureditev sploh izvajala, kako naj bi posamezniki izkazovali namestitev aplikacije, kako dolgo mora biti aplikacija nameščena za izpolnjevanje pogojev iz odloka ter kako naj bi se zakonito in ustavno skladno izvajal nadzor nad izvajanjem te določbe odloka.

Prav tako so opozorili, da je za vpogled v mobilni telefon in preverjanje namestitve aplikacije potreben sodni nalog. Vprašanja varstva osebnih podatkov, za katera je pristojen informacijska pooblaščenka, so le en segment sicer bistveno širše problematike posega v različne temeljne pravice, so pojasnili.

Kako bosta reagirala Google in Apple?

Vlada bo najverjetneje pri zahtevah obvezne uporabe aplikacije ponovno naletela na negativen odziv svetovnih ponudnikov, saj je vlada že v okviru četrtega protikoronskega zakona julija 2020 predlagala uvedbo aplikacije za sledenje okužbam, ki bo za okužene s koronavirusom, in tiste, ki jim je bila odrejena karantena, obvezna. Kar pa ni bilo v skladu s pogoji uporabe tehnoloških rešitev velikanov Google in Apple, ki so jih za delovanje tovrstnih aplikacij uporabile številne države v Evropi.

Mnenje varuha človekovih pravic o obvezni uporabi aplikacije

Napovedano sproščanje nekaterih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 se načeloma zdi dobrodošlo, naznanjujoče še kako potrebna občutja olajšanja vsaj za adventni čas. Med drugim se bodo vsaj nekateri očitno lahko svobodneje gibali, obiskali svojce in podobno, kar velja pozdraviti. Seveda pa v tej povezavi pogojevanje z aplikacijo #OstaniZdrav neogibno postavlja pod vprašaj pristnost morebitnega soglasja za njeno uporabo in odpira tudi še celo vrsto drugih občutljivih vprašanj (npr. glede tistih, ki mobilnega telefona sploh nimajo, vprašanje nadzora nad uporabo aplikacije). Nič manj ni torej potrebna odgovorna in temeljita ocena nujnosti zdaj predrugačenih ukrepov s strani odločevalcev, prej nasprotno.

Do zdaj 188.840 uporabnikov

Aplikacijo #OstaniZdrav si je do sobote preneslo 188.840 uporabnikov telefonov z operacijskim sistemom Android in 19.120 uporabnikov telefonov z operacijskim sistemom iOS. V zadnjih 14 dneh so uporabniki vnesli 1367 TAN kod. V petek je bilo izdanih 90 kod, v soboto 88 in v nedeljo 81. Kot je na popoldanski novinarski konferenci navedla namestnica vladnega govorca za covid-19 Maja Bratuša, hranijo le število kod, ki so bile vnesene v zadnjih 14 dneh. Zato skupnega števila kod, ki so bile vnesene, nimajo.

Okoli prehajanja meja med občinami in aplikacije se je dvignil prah