Aplikacijo si je v prvih urh naložilo skoraj 5.000 ljudi. Foto: BoBo
Aplikacijo si je v prvih urh naložilo skoraj 5.000 ljudi. Foto: BoBo

"Aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi #OstaniZdrav si je od 16. ure v ponedeljek do 13. ure v torek naložilo 4982 uporabnikov," je na predstavitvi mobilne aplikacije povedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

"Upam, da mi bo šlo bolje kot Elonu Musku pri predstavitvi neuničljivega avtomobila," je dejal Koritnik ob dajanju navodil, kako pridobiti in nato namestiti aplikacijo iz Googlove trgovine na mobilne naprave z operacijskim sistemom Android.

Slovenska aplikacija za obveščanje glede stikov z okuženimi je v slovenskem, italijanskem, madžarskem in angleškem jeziku, pri njeni uporabi, kot je poudaril Koritnik, pa ne gre za sledenje, saj nima dostopa do lokacijskih podatkov.

Aplikacija, ki deluje s pomočjo Bluetootha, pa bo ob stiku z drugim telefonom z nameščeno aplikacijo uporabnika opozorila na stopnjo morebitnega tveganja.

Aplikacija za Applove mobilne telefone pa bo na voljo predvidoma do konca meseca.

Aplikacija Ostani zdrav za zdaj le v sistemu android

Po prostovoljni še obvezna aplikacija?

Kljub uvedbi prostovoljne aplikacije pa vlada, kot je razkril Koritnik, ni opustila ideje o uvedbi obvezne aplikacije za sledenje okuženim.

"Razlogi, zakaj smo v zakonsko besedilo umestili obvezno uporabo aplikacije, niso prenehali. Žal se zdi, da bomo to potrebovali. Zato ne razmišljamo o umiku določb, ki nalagajo obvezno uporabo iz zakonodaje. Stanje kaže, da bomo potrebovali takšno aplikacijo, vendar je to druga aplikacija," je dejal in dodal, da je seznanjen z mnenjem informacijske pooblaščenke, ki opozarja na nekatere pomanjkljivosti v zakonodaji.

Aplikacija je na voljo v trgovini Google Play. Foto: BoBo
Aplikacija je na voljo v trgovini Google Play. Foto: BoBo

"V tej smeri razmišljamo, da za aplikacijo z vidika obdelave podatkov prilagodimo zakonsko podlago," je dejal.

Prizadevamo si za to, da če pride do takšne situacije, da bomo čim bolje pripravljeni. Takšna aplikacija pa potrebuje preveč več časa za razvoj, je še dodal.

Nemška aplikacija Corona-Warn-App

Prilagoditev aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom za operacijska sistema iOS in Android, ki temelji na nemški aplikaciji Corona-Warn-App, je opravilo podjetje RSteam. Nato pa je bila v testiranju na ministrstvu in na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Uporaba aplikacije je prostovoljna. Prek nje bodo uporabniki obveščeni, ali so bili v stiku z nekom, ki je okužen, in zato obstaja večje tveganje, da so se okužili tudi sami.

Aplikacija Ostani zdrav že na voljo